Αρχική Ενέργεια ΕΕ: Ξεκινούν οι συνομιλίες για τους κανόνες των «πράσινων» επενδύσεων

ΕΕ: Ξεκινούν οι συνομιλίες για τους κανόνες των «πράσινων» επενδύσεων

0
prasines 2
Διαφήμιση

Σήμερα ξεκινούν οι συνομιλίες μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη θέσπιση κανόνων γύρω από τις βιώσιμες επενδύσεις, για το κατά πόσον, δηλαδή, μπορεί να καταχωρηθεί ως «πράσινη» η επένδυση σε: πετρέλαιο, λιθάνθρακα και πυρηνική ενέργεια.

Με εκτενή ανάλυση του, στο Reuters, ο Jonas Ekblom, αναφέρει πως το σχέδιο της ΕΕ είναι να καταστήσει την Ευρώπη την πρώτη ήπειρο στον κόσμο που το 2050 δεν θα επιβαρύνει καθόλου το περιβάλλον.

Παράλληλα για να διευρύνει την αγορά «πράσινων» ομολόγων και «πράσινων» τίτλων, η Κομισιόν έχει προτείνει τη θέσπιση σχετικής νομοθεσίας.

Αν η ΕΕ καθυστερήσει να χαρακτηρίσει τις επενδύσεις σε σχέση με το πόσο «πράσινες» είναι, μπορεί να αποθαρρύνει τους επενδυτές και να τους απομακρύνει από τους τίτλους που είναι φιλικοί προς το περιβάλλον.

Οι διαπραγματεύσεις πρόκειται να ολοκληρωθούν τον Δεκέμβριο και αναμένεται να φέρουν τις πλέον συντηρητικές χώρες-μέλη της ΕΕ σε αντιπαράθεση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου έχει ισχυρή επιρροή το κόμμα των Πρασίνων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει από τον Μάιο του 2018 τη θέσπιση νομοθεσίας για την αντιμετώπιση του «πράσινου ξεπλύματος», δηλαδή της τακτικής των τραπεζών και άλλων επιχειρήσεων να διεκδικούν περιβαλλοντικά εύσημα που δεν δικαιούνται σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις τους.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχουν τα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε., σε γενικές γραμμές υποστηρίζει τις θέσεις της Κομισιόν. Πολλοί ευρωβουλευτές, όμως, θέλουν μια πιο τολμηρή προσέγγιση και ζητούν να καθοριστεί με σαφήνεια η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη βιώσιμη και στη μη βιώσιμη επένδυση.

prasines 1

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιμένει πως δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «βιώσιμη» η χρηματοδότηση των ορυκτών καυσίμων όπως ο λιθάνθρακας. Το Συμβούλιο και η Κομισιόν προτιμούν μια νομοθεσία που θα προβλέπει μια πιο ευρεία διαβάθμιση και όχι έναν καθορισμένο κατάλογο «πράσινων» επενδύσεων ώστε να μένει ανοικτή η πόρτα να θεωρηθεί βιώσιμη, για παράδειγμα, η πυρηνική ενέργεια.

«Επί του παρόντος στόχος μας είναι να ανταλλάξουμε απόψεις με τα κράτη-μέλη και τους παρατηρητές για τις καλύτερες πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί» σχολίασε σχετικά εκπρόσωπος της Κομισιόν και προσέθεσε πως «όσα κράτη-μέλη είναι πρόθυμα θα προχωρήσουμε προοδευτικά προς την ανάπτυξη κοινής προσέγγισης».

Τόσο το Συμβούλιο όσο και το Κοινοβούλιο ευελπιστούν πως θα έχουν θεσπιστεί νόμοι και ρυθμίσεις μέχρι τα τέλη του 2021 και θα έχουν τεθεί σε ισχύ μέχρι τα τέλη του 2022. Αν, πάντως, δεν έχει καθοριστεί ποια είναι «πράσινη» επένδυση και ποια δεν είναι, οι ευρωβουλευτές εκτιμούν πως η διαδικασία θα καθυστερήσει την εφαρμογή της νομοθεσίας.

Σε αντίθεση με άλλους τίτλους που έχουν εκδοθεί σε δολάρια, στην αγορά των «πράσινων» ομολόγων, οι περισσότερες εκδόσεις είναι σε ευρώ. Σύμφωνα με ορισμένα στελέχη τραπεζών, που επικαλείται στο άρθρο του ο Ekblom, αυτά τα «πράσινα» ομόλογα προσφέρουν μια ευκαιρία στο ευρωπαϊκό νόμισμα.

Τα «πράσινα» ομόλογα έσπασαν το φράγμα του 1 τρισ. δολ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, η Climate Bonds Initiative, για πρώτη φορά φέτος οι εκδόσεις των πράσινων ομολόγων και δανείων έχουν ήδη υπερβεί τα 200 δισ. δολάρια, ενώ υπολογίζεται ότι θα κλείσουν τη χρονιά στα 230 δισ. – 250 δισ. δολάρια.

Αθροιστικά από το 2007, που πρωτοεμφανίστηκαν οι εκδόσεις των «πράσινων» ομολόγων, έχουν σπάσει το φράγμα του 1 τρισ. δολ. Ο όγκος των εκδόσεων έχει αυξηθεί χάρη και σε μία νέα κατηγορία, αυτή των ομολόγων «βιωσιμότητας».

prasines

Παρόλα αυτά το CBI, υπογραμμίζει ότι ακόμη και εάν φτάσουμε σε εκδόσεις ύψους 400 δισ. δολαρίων ετησίως και πάλι αυτό δεν θα είναι αρκετό για να χρηματοδοτηθούν πράσινες επενδύσεις ύψους 1 τρισ. δολαρίων ετησίως, που υπολογίζεται ότι απαιτούνται για τη μετάβαση σε μία οικονομία μηδενικών καθαρών εκπομπών άνθρακα.

Αξίζει να σημειωθεί πως στη χώρα μας το πρώτο «πράσινο» ομόλογο εκδόθηκε πρόσφατα από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η οποία και άντλησε 150 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 2,6%. Την έκδοση στήριξε και η Ευρωπαϊκής Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης με μία επένδυση ύψους 18 εκατ. ευρώ.

Με πληροφορίες από: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Καθημερινή

Διαφήμιση