Αρχική Ενέργεια Η νέα Κομισιόν, ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής και η Πράσινη Συμφωνία

Η νέα Κομισιόν, ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής και η Πράσινη Συμφωνία

0
commission
Διαφήμιση

Με την ανακοίνωση των Επιτρόπων που θα πλαισιώσουν την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν –και οι οποίοι αν όλα πάνε κατ’ευχήν θα αναλάβουν καθήκοντα την 1η Νοεμβρίου 2019– επανήλθαν στη συζήτηση τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν την Ευρώπη: η ανάγκη αποτελεσματικής αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, η προσαρμογή στις τεχνολογικές εξελίξεις και η ρύθμιση του δημογραφικού με έμφαση στο μεταναστευτικό-προσφυγικό, το άσυλο και την ενσωμάτωση, είναι θέματα κοινά για όλους τους Ευρωπαίους γι’ αυτό και κυριαρχούν στην ατζέντα και αυτής της προεδρίας.

Θεματοφύλακας

«Επιθυμώ η Επιτροπή της οποίας θα ηγούμαι να κινείται με αποφασιστικότητα, να εστιάζει τη δράση της με σαφήνεια στα θέματα αυτά και να παρέχει απαντήσεις. Επιθυμώ η νέα Επιτροπή να είναι ισορροπημένη, ευέλικτη και σύγχρονη. Η ομάδα αυτή οφείλει πλέον να κερδίσει την εμπιστοσύνη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Επιτροπή μου θα έχει γεωπολιτικό χαρακτήρα και θα είναι προσηλωμένη στην άσκηση βιώσιμων πολιτικών. Τέλος, επιθυμώ η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποτελέσει θεματοφύλακα της πολυμερούς προσέγγισης. Επειδή ακριβώς γνωρίζουμε ότι είμαστε ισχυρότεροι όταν συνεργαζόμαστε για να υλοποιήσουμε όσα δεν μπορούμε να επιτύχουμε μεμονωμένα» επισήμανε η πρόεδρος, περιγράφοντας το νεοσύστατο σχήμα.

Οι αντιπρόεδροι

Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαθέτει συνολικά εννέα αντιπροέδρους. Στο στενό ωστόσο επιτελείο της προέδρου τοποθετούνται τρεις εκτελεστικοί αντιπρόεδροι: ο Φρανς Τίμερμανς (Ολλανδία), ο οποίος θα συντονίζει τις εργασίες σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και θα διαχειρίζεται την πολιτική για το κλίμα, με την υποστήριξη της Γενικής Διεύθυνσης για την Κλιματική Δράση, η Μαργκρέιτε Βέσταγκερ (Δανία) που θα συντονίζει το συνολικό θεματολόγιο μιας Ευρώπης έτοιμης για την ψηφιακή αλλαγή και θα είναι η επίτροπος αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού, με τη στήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού και ο Βάλντις Ντομπρόβσκις (Λετονία) ο οποίος αναλαμβάνει τον συντονισμό των εργασιών σχετικά με μια οικονομία στην υπηρεσία των ανθρώπων και θα εκτελεί χρέη επιτρόπου αρμόδιου για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, με τη στήριξη της Γενικής Διεύθυνσης για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και την ένωση κεφαλαιαγορών.

Οι υπόλοιποι πέντε

Όσο για τους υπόλοιπους αντιπροέδρους, έχουν ως εξής:

  • Γιοζέπ Μπορέλ (Ισπανία, εν ενεργεία υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας): προτεινόμενος Ύπατος Εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ.
  • Βέρα Γιούροβα (Τσεχία, μέλος της Επιτροπής Γιούνκερ): Αξίες και Διαφάνεια.
  • Μαργαρίτης Σχοινάς (Ελλάδα, πρώην μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με μακρόχρονη θητεία ως στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής): Προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής.
  • Μάρος Σέφτσοβιτς (Σλοβακία, αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Γιούνκερ): Διοργανικές σχέσεις και προβλέψεις.
  • Ντούμπραβκα Σούιτσα (Κροατία, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου): Δημοκρατία και Δημογραφία.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς και ο “ευρωπαϊκός τρόπος ζωής”

sxoina1

Όπως προαναφέρθηκε ο γνωστός σε όλους από την θητεία του στο πλευρό του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και όχι μόνο, Μαργαρίτης Σχοινάς, αναλαμβάνει χρέη αντιπροέδρου της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τομέα ευθύνης την «προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής».

Τι σημαίνει αυτό; Η πρόεδρος της Κομισιόν, εξήγησε ότι «θα είναι υπεύθυνος για το ζήτημα της μετανάστευσης, της εξειδικευμένης εργασίας και θα έχει αρμοδιότητες και για το θέμα της ασφάλειας». Σε επιστολή της πάντως με την οποία αναθέτει στον Μαργαρίτη Σχοινά το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, η κ. φον ντερ Λάινεν είναι αρκετά πιο αναλυτική. Το ecozen κωδικοποίησε τα βασικά σημεία της:

  • Η προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής προϋποθέτει την εξασφάλιση ότι οι εργαζόμενοι έχουν τα κατάλληλα εφόδια για να επιτύχουν στην απαιτητική αγορά εργασίας. Μια εργατική δύναμη χωρίς γνώσεις ηλεκτρονικού υπολογιστή για παράδειγμα, δημιουργεί την ανάγκη εκπαίδευσης των ανθρώπων με τα απαραίτητα εργαλεία.
  • Ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής στηρίζεται στην αδελφοσύνη, την ηρεμία του πνεύματος και την ασφάλεια.
  • Ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής στηρίζεται στην αρχή της αξιοπρέπειας και της ισότητας μεταξύ όλων.

Συνοχή και ασφάλεια

  • “Θα ηγηθείς της προσπάθειας της Επιτροπής να κάνει τις κοινότητές μας πιο ενωμένες και συνεκτικές.
  • Θα φροντίσεις για τη βελτίωση της ενσωμάτωσης των μεταναστών και των προσφύγων στην κοινωνία», γράφει η κ. φον ντερ Λάινεν και συνεχίζει:
  • “Θα συντονίσεις τη δημιουργία μιας Νέας Συνθήκης για την Μετανάστευση και το Άσυλο.
  • Θέλουμε τα επόμενα πέντε χρόνια να επιτύχουμε μια Ασφαλή Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα δουλέψεις με ολιστικό τρόπο για την ενίσχυση της ικανότητας της ΕΕ να αποφύγει, να διακρίνει και να αντικρούσει υβριδικούς κινδύνους”.

Κλίμα και Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία

Εκτός από τον “ευρωπαϊκό τρόπο ζωής” (και όσα αυτός συνεπάγεται) η νέα πρόεδρος έχει κάνει επίσης σημαία της την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την στροφή σε μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη, διαψεύδοντας σε πρώτη φάση τις αμφιβολίες που είχαν εκφράσει οι Πράσινοι αλλά και οι περιβαλλοντικές ΜΚΟ σχετικά με την επιλογή της για τη συγκεκριμένη θέση: «Επιθυμώ η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία να αποτελέσει το σήμα κατατεθέν της Ευρώπης» δήλωσε χαρακτηριστικά. «Η συμφωνία αυτή πηγάζει από τη δέσμευσή μας να γίνουμε η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος στον κόσμο. Υπαγορεύεται επίσης από μια μακροπρόθεσμη οικονομική επιταγή: όσοι ενεργούν πρώτοι και ταχύτερα, θα είναι εκείνοι που θα αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες από την οικολογική μετάβαση. Επιθυμώ η Ευρώπη να είναι πρωτοπόρος. Επιθυμώ η Ευρώπη να εξάγει εμπειρογνωμοσύνη, τεχνολογίες και ορθές πρακτικές».

Το περιβαλλοντικό “ντουέτο”

kadri  sige

Ενώ όμως θα περιμέναμε η επιλογή των επιτρόπων για τα περιβαλλοντικά θέματα να γίνει από τη μεγάλη δεξαμενή των Πράσινων της ΕΕ ή έστω κάποιας άλλης οικολογικής ομάδας, η εκλεγείσα πρόεδρος έκανε την έκπληξη. Εξού και τα χαρτοφυλάκια της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος (που φέρει πλέον τον τίτλο «Περιβάλλον και Ωκεανοί») ανατίθενται σε δύο πολιτικούς νέους αλλά με αρκετά “βαριά” βιογραφικά, προσανατολισμένα ωστόσο σε οικονομικά θέματα.

Το πρώτο παίρνει η Κάντρι Σίμσον από την Εσθονία, και το δεύτερο ο Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους από την Λιθουανία.

Η μεν Κάντρι Σίμσον, διετέλεσε Υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων και Υποδομών της Εσθονίας από το 2016 έως το 2019. Παρόλο που δεν διατίθενται -τουλάχιστον προς το παρόν- στοιχεία σχετικά με τις περιβαλλοντικές ανησυχίες, η κ. Σίμσον χαρακτηρίζεται ως “πάντα προετοιμασμένη” και “χαμογελαστή”, καθώς και πιστή στις αρχές και τις αξίες του κεντρώου κόμματός της.

Ο δε Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους είναι μόλις 28 ετών, έχει σπουδάσει Οικονομικά, Διεθνείς Σχέσεις και Ευρωπαϊκή Πολιτική στη χώρα του και στη Βρετανία. Το 2017 ανέλαβε Υπουργός Οικονομίας στη Δημοκρατία της Λιθουανίας και στη συνέχεια Υπουργός Οικονομίας και Καινοτομίας. Αν και οι …κακές γλώσσες λένε ότι δεν είναι ένθερμος υποστηρικτής των προσπαθειών για την κλιματική αλλαγή και την ισότητα των φύλων, ο κ. Σινκεβίτσιους είναι μέλος του Συνδικάτου των Γεωργών και Πράσινων – που όμως δεν θεωρείται αρκετά “πράσινο” από τους Πράσινους. Μένει να το δούμε.

Οι άλλοι επίτροποι

  • Γιοχάνες Χαν (Αυστρία): θα είναι αρμόδιος για θέματα προϋπολογισμού και διοίκησης και θα υπάγεται απευθείας στην πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
  • Ντιντιέ Ρέιντερς (Βέλγιο): θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της Δικαιοσύνης (συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων του κράτους δικαίου).
  • Μαρία Γκαμπριέλ (Βουλγαρία): θα αναλάβει διαφορετικές αρμοδιότητες για να εξασφαλίσει νέες προοπτικές στη νέα γενιά («Καινοτομία και Νεολαία»).
  • Στέλλα Κυριακίδου (Κύπρος): θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο «Υγεία».
  • Γιούτα Ουρπιλάινεν (Φινλανδία): θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο «Διεθνείς εταιρικές σχέσεις».
  • Σιλβί Γκουλάρ (Γαλλία): θα είναι αρμόδια για θέματα εσωτερικής αγοράς και βιομηχανικής πολιτικής και θα προωθήσει την ψηφιακή ενιαία αγορά. Θα είναι επίσης αρμόδια για τη νέα Γενική Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας και Διαστήματος.
  • Λάσλο Τρότσανι (Ουγγαρία): θα είναι αρμόδιος για θέματα γειτονίας και διεύρυνσης.
  • Φιλ Χόγκαν (Ιρλανδία): θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του εμπορίου.
  • Πάολο Τζεντιλόνι (Ιταλία): θα πάρει το χαρτοφυλάκιο της Οικονομίας.
  • Νίκολας Σμιτ (Λουξεμβούργο): θα είναι αρμόδιος για θέματα απασχόλησης.
  • Ελένα Ντάλι (Μάλτα): θα διευθύνει το χαρτοφυλάκιο «Ισότητα».
  • Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι (Πολωνία): θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο «Γεωργία».
  • Ελίζα Φερέιρα (Πορτογαλία): θα ηγηθεί του χαρτοφυλακίου «Συνοχή και Μεταρρυθμίσεις».
  • Ροβάνα Πλουμπ (Ρουμανία): θα είναι αρμόδια για το χαρτοφυλάκιο «Μεταφορές».
  • Γιάνεζ Λέναρτσιτς (Σλοβενία): θα είναι αρμόδιος για το χαρτοφυλάκιο «Διαχείριση Κρίσεων».
  • Ίλβα Γιόχανσον (Σουηδία): θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο «Εσωτερικές Υποθέσεις».
Διαφήμιση