Αρχική Καταστροφές Εύβοια: Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά αλλά παραμένει επικίνδυνη

Εύβοια: Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά αλλά παραμένει επικίνδυνη

0
fotia
Διαφήμιση

Οι συνεχής ρίψεις των εναέριων μέσων, οι αντιπυρικές ζώνες και η υπεράνθρωπες προσπάθειες πυροσβεστών και εθελοντών είχε ως αποτέλεσμα να οριοθετηθεί η φωτιά, αλλά παραμένει επικίνδυνη.

Οι Αρχές παραμένουν ανήσυχες, καθώς ναι μεν οριοθετήθηκε η πυρκαγιά, αλλά συνεχίζονται οι αναζωπυρώσεις ανά τακτά διαστήματα.

Σύμφωνα με τους αξιωματικούς της πυροσβεστικής θα χρειαστούν μέρες ακόμη μέχρι την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς.

purosvestes 2

Ενισχύονται τα στοιχεία για εμπρησμό

Τρεις υπόπτους για εμπρησμό ερευνούν τα στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού που εντόπισαν στοιχεία εμπρησμού από πρόθεση, σε τρία διαφορετικά σημεία, που προκάλεσαν ισάριθμες ανεξάρτητες εστίες φωτιάς στο καταφύγιο Αγριλίτσας, κοντά στη Μονή Μακρυμάλλης, το σημείο από το οποίο ξεκίνησε η μεγάλη φωτιά, τα ξημερώματα της περασμένη Τρίτης, στην κεντρική Εύβοια

Το συγκεκριμένο σημείο απέχει 1,5 χιλιόμετρο από το χωριό Μακρυμάλλη.

Οι Αρχές εντόπισαν ίχνη καύσης, στουπιά, πλαστικά μέρη μπιτονιών, ενδεχομένως με εύφλεκτο υγρό, συσσωρευμένη καύσιμη ύλη (κλαδιά, ξύλα), και κάποια φιαλίδια υγραερίου, τα οποία όμως δεν έχει διαπιστωθεί αν σχετίζονται με την εμπρηστική ενέργεια.

Οι τρεις ύποπτοι έχουν ήδη εξεταστεί από ανακριτικούς υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Σώματος και έχουν παρουσιάσει άλλοθι παρουσίας σε άλλες περιοχές της Εύβοιας.

evoia 2

Νωρίτερα, οι αντιπυρικές ζώνες που δημιουργήθηκαν, παράλληλα με την προσέγγιση των δύσβατων σημείων από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, περιόρισαν, κάπως την φωτιά.

Στην ευρύτερη περιοχή προς την οποία καίει η φωτιά δεν υπάρχουν χωριά αλλά γίνεται υπεράνθρωπη προσπάθεια να μείνουν οι φλόγες μακριά από το Κέντρο Άγριας Ζωής.

Οι πρώτες πτήσεις των ελικοπτέρων, που είναι και τα μόνα που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χαμηλές πτήσεις, ξεκίνησαν στις 06.20, την ώρα που οι φλόγες ήταν σε ένταση.

Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας κ. Θανάση Καρακάντζα, «οι ρίψεις νερού των ελικοπτέρων είναι στοχευμένες», ενώ «δεν υπάρχει κανένα άλλο εναέριο μέσο που θα μπορούσε να πετάξει στην επικίνδυνη περιοχή, μέσα στη χαράδρα».

Παράλληλα, μαύροι πυκνοί καλύπτουν το πευκοδάσος και όλο σχεδόν τον ορίζοντα.

evoia 1

Η φωτιά συνεχίζει να καίει, αλλά είναι σε απόσταση από το χωρίο. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η κατάσταση σήμερα είναι σαφώς καλύτερη απ τις προηγούμενες δύο μέρες, ενώ βοηθάει και το γεγονός ότι έχουν πέσει οι άνεμοι, αλλά εκτιμούν ότι θα χρειαστούν μέρες για να σβηστεί η καταστροφική πυρκαγιά.

Από το πρωί φθάνουν οχήματα και προσωπικό από σχεδόν όλη την Ελλάδα, με τις δυνάμεις που επιχειρούν να είναι:

  • 198 πυροσβέστες με 92 οχήματα,
  • 12 πυροσβέστες με 6 οχήματα από το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ) και
  • 22 ομάδες πεζοπόρου τμήματος με 172 πυροσβέστες,
  • το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος»,
  • 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων του Ελληνικού Στρατού,
  • 8 μηχανήματα έργου και 10 υδροφόρες της Περιφέρειας και των Ο.Τ.Α.,
  • η Δασική Υπηρεσία,
  • το ΕΚΑΒ,
  • 38 εθελοντές πυροσβέστες και
  • 6 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα.

Η προσοχή της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Προστασίας και των εθελοντών είναι στραμμένη στις συνεχείς αναζωπυρώσεις, που αποτελούν τον μεγάλο «εχθρό» της προσπάθειας κατάσβεσης.

evoia 2

Έκκληση για βοήθεια φιλόζωων

Η ομάδα απεγκλωβισμού ζώων η οποία βρίσκεται στα Ψαχνά ζητά την βοήθεια των φιλόζωων προκειμένου να συγκεντρωθούν διάφορα υλικά που χρειάζονται στην προσπάθεια τους.

Χρειάζονται: Νερά μπολ φαγητού, φακούς , γάντια ειδικά, κλουβιά μεταφοράς, αμάξια, φιλοξενίες, φάρμακα για πληγές, λουριά, μάσκες οξυγόνου ζώων

EYBOIA ΣΟΣ

Υπάρχει μεγάλη ανάγκη μεταφοράς άγριων ζώων στην ΑΝΙΜΑ.

  • Αν υπάρχουν εθελοντές διαθέσιμοι, παρακαλούνται να το δηλώσουν παίρνοντας τηλέφωνο στο 6955079439.
  • Αν υπάρχουν εθελοντές στην Εύβοια θα μπορούσαν να μεταφέρουν όσα ζώα χρειαστεί μέχρι κάποιο σημείο και από εκεί να τα παραλαμβάνουν εθελοντές από Αθήνα.

evoia 3

Τεράστια Οικολογική Καταστροφή

Τεράστια είναι η οικολογική καταστροφή στην περιοχή, με τις αρχές να κάνουν λόγο για ανυπολόγιστη ζημιά σ’ ένα συμπαγές πευκοδάσος που καταστράφηκε ολοσχερώς.

Σύμφωνα με τα υψηλής ανάλυσης δεδομένα για τις καμένες εκτάσεις που παρέχει ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel-2, έχουν καεί 22.680 στρέμματα δάσους.

Ωστόσο η μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αναφέρει πως η τελική έκταση θα είναι μεγαλύτερη, καθώς η φωτιά συνεχίζει το καταστροφικό της έργο και σήμερα.

Η έκταση της καταστροφής υπολογίζεται ότι είναι πάνω από 20.000 στρέμματα με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη να εκτιμά πως έχουν καεί πάνω από 25.000 στρέμματα, ενώ ο διευθυντής Δασών της Εύβοιας κάνει λόγο για 25.000 έως 28.000 στρέμματα.

Ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης, διαβεβαίωσε ότι το δάσος «Natura» δεν απειλήθηκε από τη μεγάλη φωτιά.

Το ίδιο επιβεβαιώνει και ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης επικαλούμενος τα στοιχεία και την πληροφόρηση των τοπικών δασαρχείων.

«Η πυρκαγιά κινήθηκε αρκετά μακριά, πιο ανατολικά, από την προστατευόμενη περιοχή» επεσήμανε, μιλώντας χτες στον τηλεοπτικό σταθμό «Open». «Αυτό βέβαια», όπως έσπευσε να προσθέσει, «δεν μειώνει την οικολογική καταστροφή».

Το ξεκίνημα της πυρκαγιάς

Η πυρκαγιά στην Εύβοια ξεκίνησε τα ξημερώματα της Τρίτης 13 Αυγούστου στην περιοχή Αγριλίτσα και γρήγορα λόγω των ισχυρών ανέμων επεκτάθηκε με τις αναζωπυρώσεις να συνεχίζονται. Το μέτωπο της έφτασε τα 11,5 χιλιόμετρα πευκοδάσους Natura.

Το μεσημέρι της Τρίτης, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Δ.Ε. Μεσσαπίων του δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων Εύβοιας ενώ η πυροσβεστική προχώρησε στην εκκένωση των χωριών Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι, Σταυρός και Πλατανιάς,με τους κατοίκους τους να μεταφέρονται σε ασφαλή σημεία στα Ψαχνά.

evoia 1

Παράλληλα, ενισχύονται συνεχώς οι υποψίες για έργο εμπρηστών, καθώς υπάρχουν αναφορές, (σύμφωνα με το χτεσινό (14/08) ρεπορτάζ της τηλεόρασης του OPEN,), πως τα ξημερώματα της Τρίτης ένα με δυο άτομα κινούνταν με όχημα ανάμεσα στα χωριά Σταυρό και Μακρυμάλλη στην κεντρική Εύβοια.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμα αποδείξεις που να επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες αυτές, αν και ορισμένοι από τους κατοίκους, που γνωρίζουν καλά την περιοχή, επιμένουν πως οι εστίες δεν προκλήθηκαν από«φυσικά αίτια».

evoia 3

Φωτογραφίες: Intime, Eurokinisi, Τοπικός Τύπος, Εθελοντές Πυροσβέστες

 

Διαφήμιση