Αρχική Ειδήσεις Ευρωεκλογές 2019: “Πράσινο κύμα” στην Ευρώπη

Ευρωεκλογές 2019: “Πράσινο κύμα” στην Ευρώπη

0
Ευρωεκλογές 2019
Διαφήμιση

Σαν διχασμένη προσωπικότητα φαντάζει η Ευρώπη μετά τις χθεσινές εκλογές: ενώ τα εθνικιστικά και ακροδεξιά κόμματα σημείωσαν μια θλιβερή πρωτιά πετυχαίνοντας την μεγαλύτερη εκπροσώπηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην ιστορία τους, οι Πράσινοι κατάφεραν να εξασφαλίσουν 71 έδρες έναντι 52 στην προηγούμενη αναμέτρηση, ενισχύοντας σημαντικά τη φωνή τους.

«Ευχαριστούμε θερμά για την εμπιστοσύνη», δήλωσε φανερά ικανοποιημένη η Σκα Κέλερ, μια εκ των δύο υποψηφίων των Ευρωπαίων Πρασίνων. «Αυτή είναι μια εντολή για πραγματική αλλαγή: για την προστασία του κλίματος, για μια κοινωνική Ευρώπη, για περισσότερη δημοκρατία και ισχυρότερη νομοθεσία.» Οι Πράσινοι «θέλουν να αναληφθεί δράση για το κλίμα τώρα – γιατί αν περιμένουμε κι άλλο, θα έχουμε καταστροφή», επισήμανε, προσθέτοντας ότι το ευρωπαϊκό πράσινο κόμμα έχει τρεις βασικές αρχές: δράση για το κλίμα, πολιτικές ελευθερίες και κοινωνική δικαιοσύνη».

Θετικός ο Βέμπερ

Ο υποψήφιος της κεντροδεξιάς για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάνφρεντ Βέμπερ, έκρινε ότι τα μεγάλα εκλογικά κέρδη που κατέγραψαν οι Πράσινοι στις ευρωεκλογές θα φέρουν την πολιτική για το κλίμα στο επίκεντρο: «Οι Πράσινοι κατέγραψαν καλά αποτελέσματα στη Γερμανία και στην Ευρώπη συνολικά», υποστήριξε στο δημόσιο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD. «Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να εξετάσουμε νέες θέσεις όσον αφορά την πολιτική για το κλίμα τα επόμενα πέντε χρόνια».

Δεύτερη δύναμη στη Γερμανία

green germany Annalena Baerbock

Οι «Die Grünen» στη Γερμανία σημείωσαν 21%, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην ΕΕ, διπλασιάζοντας τη δύναμή τους από το 2014 και λαμβάνοντας τη δεύτερη θέση μετά το CDU της Άνγκελα Μέρκελ.

Φινλανδία και Γαλλία

Τη δεύτερη θέση κατέλαβε η Φινλανδία με 16%. Η χώρα διαθέτει ούτως ή άλλως 20 βουλευτές μετά τις εθνικές εκλογές του Απριλίου όπου έλαβε ποσοστό 11,5%.

Γαλλία: Εθνικισμός και …Οικολογία

Ευρωεκλογές 2019 Europe Écologie Les Verts

Όλως παραδόξως, στη χώρα όπου κυριάρχησε η Μαρί Λε Πεν, οι Πράσινοι έλαβαν την τρίτη θέση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τον συνδυασμό «Europe Écologie-Les Verts» και ποσοστό 13,3% έναντι 8,9% στις προηγούμενες εκλογές.

Πρώτη έδρα για Πορτογαλία και Ιρλανδία

Πορτογαλία και Ιρλανδία κατέκτησαν για πρώτη φορά έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο, με τη δεύτερη να τριπλασιάζει την πράσινη δύναμή της από 5% σε 15%.

Ολλανδία: μάχη για το κλίμα

Οι Ολλανδοί «GreenLeft» έλαβαν το 10,5% των ψήφων και υποσχέθηκαν ότι θα είναι «ιδιαίτερα σκληροί» σε θέματα κλιματικής αλλαγής.

Βρετανία: «Πράσινοι» κατά Brexit

Στη Βρετανία, η βουλευτής των Πρασίνων Κάρολιν Λούκας πανηγύρισε για την αύξηση των βουλευτών του κόμματός της από 3 σε 7 και ευχαρίστησε θερμά τα 2 εκατ. εκατομμύρια ψηφοφόρους που υποστήριξαν «μια θετική συνεργασία με την ΕΕ για την αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος.»

Η ταυτότητα των Ευρωπαίων Πρασίνων

Το κόμμα των Ευρωπαίων Πρασίνων έχει συσταθεί από 30 εθνικά κόμματα που ανήκουν στην ευρωομάδα των «Πράσινων-Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία», στη οποία συμμετέχουν και μια σειρά τοπικιστικές παρατάξεις όπως το Εθνικιστικό Κόμμα της Σκωτίας, το Ουαλικό Plaid Cymru και τα κόμματα των Γερμανών Πειρατών.

Διαφήμιση