Αρχική Επιλεγμένα Η Ιστορία της Πρωταπριλιάς και… γιατί λέμε ψέματα την συγκεκριμένη ημέρα

Η Ιστορία της Πρωταπριλιάς και… γιατί λέμε ψέματα την συγκεκριμένη ημέρα

0
Protaprilia
Διαφήμιση

Παρά το γεγονός ότι η Πρωταπριλιά (April Fool’s Day) γιορτάζεται από διάφορους πολιτισμούς για αρκετούς αιώνες, η ακριβής προέλευσή της παραμένει ένα μυστήριο.

Μερικοί ιστορικοί εικάζουν ότι ο εορτασμός της Πρωταπριλιάς χρονολογείται από το 1582, όταν η Γαλλία μεταπήδησε από το Ιουλιανό στο Γρηγοριανό ημερολόγιο, όπως αποφασίστηκε στη σύνοδο του Τρέντο στα 1563. Τα άτομα που δεν έμαθαν έγκαιρα τα νέα ή απέτυχαν να αναγνωρίσουν ότι η έναρξη του νέου έτους είχε μετακινηθεί στην 1η Ιανουαρίου και συνέχισαν να τη γιορτάζουν την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου μέχρι την 1η Απριλίου έγιναν αντικείμενο κοροϊδίας και περιπαιγμών. Οι περιπαιγμοί περιλάμβαναν το κώλυμα χάρτινων ψαριών που λέγονταν απριλιάτικα ψάρια (ή στα Γαλλικά poisson d’ avril), που συμβολίζουν ένα νεαρό ψάρι που ψαρεύεται εύκολα ή μεταφορικά ένα αφελές άτομο.

Οι ιστορικοί έχουν επίσης συνδέσει την Πρωταπριλιά με αρχαία φεστιβάλ όπως η Ιλαρία, η οποία γιορταζόταν στην αρχαία Ρώμη στο τέλος του Μαρτίου και στην οποία τα άτομα ντυνόταν με μεταμφιέσεις. Υπάρχει επίσης η εικασία ότι η Πρωταπριλιά ήταν συνδεδεμένη με την εαρινή ισημερία, ή την πρώτη μέρα της άνοιξης στο βόρειο ημισφαίριο, όταν η μητέρα φύση ξεγελούσε τους ανθρώπους με ξαφνικές αλλαγές και απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες.

Η Πρωταπριλιά εξαπλώθηκε σε όλη την Βρετανία τον 18ο αιώνα. Στη Σκωτία, η γιορτή συμπεριλάμβανε ένα διήμερο εκδηλώσεων που ξεκινούσε με το «κυνήγι του κούκου» (ο κούκος είναι σύμβολο για χαζά άτομα), όπου έστελναν διάφορα άτομα να κάνουν ανύπαρκτες δουλειές. Η επόμενη μέρα λεγόταν ημέρα Tailie και συμπεριλάμβανε φάρσες σε άτομα όπως το καρφίτσωμα ψεύτικων ουρών ή επιγραφών «κλωτσάτε με» στην πλάτη τους.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here