Αρχική Διάστημα «Σβήνει» το φωτεινό αστρικό σύστημα Ήτα Καρίνας

«Σβήνει» το φωτεινό αστρικό σύστημα Ήτα Καρίνας

0
αστρικό σύστημα

Για περισσότερο από έναν αιώνα και μισό, η Ήτα Καρίνας (Eta Carinae) ήταν ένα από τα πιο φωτεινά και πιο αινιγματικά αστέρια του νότιου Γαλαξία μας. Όμως μέσα σε μόλις μια δεκαετία από τώρα, δεν θα είμαστε πλέον σε θέση να βλέπουμε καθαρά το νεφέλωμα, διότι το νεφέλωμα του Ανθρωπάκου που αντανακλά τη φωτεινότητα δεν θα υπάρχει σύντομα..

Το άστρο Ήτα Καρίνας  ή Ήτα Tρόπιδος είναι ένα ασυνήθιστο μεταβλητό αστέρι ακριβώς 8.000 έτη φωτός μακριά από τη γη. Έχει περίπου 100 φορές περισσότερη μάζα από τον ήλιο μας – ένα από το πιο γνωστό μεγάλο άστρο – και λάμπει περίπου 5 εκατομμύρια φορές περισσότερο από τον ήλιο.

Περιβάλλεται δε από ένα ασυνήθιστο νέφος υλικού διαμέτρου 400 ετών φωτός, γνωστού ως Νεφέλωμα του Ανθρωπάκου (Homunculus Nebula), το οποίο οι αστρονόμοι θεωρούν ότι δημιουργήθηκε από τις διαδοχικές εκρήξεις στην επιφάνεια του αστεριού. Το παρατηρητήριο των Διδύμων έχει αποκαλύψει το κύμα κλονισμού του υλικού που επεκτείνεται στο διάστημα με μια ταχύτητα 500 χλμ/δευτερόλεπτο.

Eta Carinae

Μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι το νεφέλωμα του Ανθρωπάκου, θα καλυφθεί από την αυξανόμενη φωτεινότητα της ίδιας της Ήτα Καρίνας και υπολογίζεται ότι το 2036 το άστρο θα είναι 10 φορές φωτεινότερο από το νεφέλωμα του, το οποίο τελικά θα το κάνει αδιάκριτο.

Μια ομάδα 17 ερευνητών με επικεφαλής τον βραζιλιάνο αστρονόμο Augusto Damineli, με την εισήγηση του Anthony Moffatt του Université de Montréal, πιστεύουν ότι η αυξανόμενη φωτεινότητα της Ήτα Καρίνας δεν είναι εγγενής στο ίδιο το αστέρι, όπως πιστεύεται συνήθως. Στην πραγματικότητα, πιθανόν να οφείλεται στη διάχυση ενός νέφους σκόνης που βρίσκεται ακριβώς μπροστά του όπως φαίνεται από τη Γη.

Αυτό το σύννεφο, καλύπτει εντελώς το άστρο, αποκόπτοντας μεγάλο μέρος του φωτός του που εκπέμπει προς τη Γη. Το περιβάλλον του νεφελώματος του Ανθρωπάκου, αντίθετα, μπορεί να το δει κανείς άμεσα.

Το 2032 (με αβεβαιότητα συν ή μείον τέσσερα χρόνια), το σύννεφο θα έχει διαλυθεί, έτσι ώστε η φωτεινότητα του κεντρικού άστρου να μην αυξάνεται πλέον και το νεφέλωμα του Ανθρωπάκου θα χαθεί με την αντανάκλαση του, πιστεύει η ερευνητική ομάδα.

Επιμέλεια Κειμένου: Ηλίας Ντράλλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here