Αρχική Ενέργεια ΥΠΕΝ: «Μπλοκάρει» τις αυξήσεις στη ΔΕΗ

ΥΠΕΝ: «Μπλοκάρει» τις αυξήσεις στη ΔΕΗ

0
ΔΕΗ
Διαφήμιση

«Ανάχωμα» στους σχεδιασμούς της διοίκησης της ΔΕΗ να προχωρήσει σε αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, για να εξισορροπήσει τις ζημίες που έχει υποστεί από την πολιτική στην αγορά ενέργειας, βάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας.

«Κατηγορηματικά, δεν θα αυξηθεί η τιμή του ρεύματος. Με βάση τα στοιχεία της Eurostat, η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα μειώθηκε το 2017 και το 2018 εξαιτίας του ανταγωνισμού. Πλέον, η ΔΕΗ κατέχει μερίδιο 80% και 20% οι ανταγωνιστές. Για αυτόν τον λόγο, η τιμή του ρεύματος έχει μειωθεί».

Αυτό ξεκαθάρισε με σημερινή του συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, σημειώνοντας ότι τα εμπορικά κομμάτια, όπως η χρέωση από τη ΔΕΗ των έντυπων λογαριασμών με 1 ευρώ, είναι θέματα των εταιρειών και σε αυτά δεν επεμβαίνει η κυβέρνηση.

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, «η τιμή του ρεύματος αφορά την κυβέρνηση και δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν θα υπάρξει αύξηση. Αυτό είναι σαφές» στέλνοντας ισχυρό μήνυμα στη διοίκηση της ΔΕΗ.

Ο αρμόδιος υπουργός προέβη στις παραπάνω διευκρινίσεις μετά τη χθεσινή συνάντηση που πραγματοποίησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης με δημοσιογράφους στους οποίους ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αυξήσει τα τιμολόγια της εταιρείας.

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό αναμένεται να υπάρξει και μείωση της έκπτωσης που προσφέρει σήμερα η ΔΕΗ σε όσους πληρώνουν έγκαιρα το λογαριασμό τους. Σήμερα η έκπτωση είναι 15% και ενδέχεται να μειωθεί στο μισό η ακόμα και να… εξαφανιστεί.

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, οι τελικές αποφάσεις αναμένονται μέσα στο επόμενο 15νθήμερο και όπως υποστήριξε το ποσοστό της αύξησης θα είναι μονοψήφιο. 

Απώτερος σκοπός των αυξήσεων που επιδιώκει η ΔΕΗ είναι να βγει στις αγορές με ομόλογο ζητώντας 250-300 εκατ. ευρώ, τόσο για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου τραπεζικού δανείου, αλλά και να αποπληρώσει κεφάλαιο και τόκους του υφιστάμενου ομολόγου της, ύψους 350 εκατ., που λήγει το Μάιο.

Επίσης ο επικεφαλής της εταιρείας επιδιώκει να προστεθεί στα τιμολόγια ρήτρα οριακής τιμής του συστήματος (είναι η τιμή χονδρικής που διαμορφώνεται στην ημερήσια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας), αντί για την ρήτρα ρύπων (δηλαδή, το κόστος των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που επιβαρύνει την ηλεκτροπαραγωγή).

Τι σημαίνει αυτό; Ότι τα τιμολόγια θα αυξάνονται κάθε φορά που οι τιμές CO2 ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο όριο! Και αυτό διότι το όποιο κόστος που δεν μπορεί να σηκώσει η ΔΕΗ από την άνοδο των χρηματιστηριακών τιμών των ρύπων θα το μετακυλίει στους καταναλωτές.

Ληξιπρόθεσμα και λιγνιτικές μονάδες 

Ένα ακόμα ακανθώδες θέμα αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ο κ. Παναγιωτάκης σημείωσε ότι το βασικό πρόβλημα είναι οι τελικοί πελάτες, δηλαδή, οι οφειλές καταναλωτών που έχουν διακόψει την ηλεκτροδότηση των εγκαταστάσεών τους ή έχουν μετακινηθεί σε άλλο πάροχο.

Πρόκειται για 600.000 καταναλωτές η οφειλή των οποίων κυμαίνεται στα 800 εκατ. ευρώ ανεβάζοντας τις συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές στη μέση και χαμηλή Τάση στο επίπεδο του 1,7 δισ. ευρώ!

Στα 200 εκατ. ευρώ κυμαίνονται οι οφειλές του ευρύτερου δημοσίου τομέα και άλλα 400 εκατ. ευρώ είναι οφειλές από μεγάλες βιομηχανίες που τροφοδοτούνται από το δίκτυο υψηλής τάσης από τα οποία τα 300 εκατ. είναι οι οφειλές της ΛΑΡΚΟ.

Όσον αφορά τις προ πώληση λιγνιτικές μονάδες, στις 23 Ιανουαρίου, αναμένονται οι προσφορές των επενδυτών για τις λιγνιτικές μονάδες Μεγαλόπολης και Φλώρινας, αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί νέα παράταση.

Επίσης, η διοίκηση προσδοκά με την εθελουσία έξοδο συνολικά 273 εργαζομένων (244 από Μεγαλόπολη, 29 από Μελίτη), οι μονάδες, τουλάχιστον αυτές της Αρκαδίας, να παύσουν να είναι ζημιογόνες και ο διαγωνισμός να μπορεί να προσελκύσει ικανοποιητικό τίμημα.

 

Διαφήμιση