Αρχική Επιστήμη Ακόμη περισσότεροι λόγοι για να εντάξουμε τις φυτικές ίνες στην διατροφή μας

Ακόμη περισσότεροι λόγοι για να εντάξουμε τις φυτικές ίνες στην διατροφή μας

0
bowl of fruit 1205155 960 720
Διαφήμιση

Η κατανάλωση φυτικών ινών και δημητριακών ολικής άλεσης σε καθημερινή βάση, συμβάλλουν στην μείωση του κινδύνου διάγνωσης χρόνιων μη μεταδοτικών ασθενειών σύμφωνα με μία νέα έρευνα.

Οι ειδικοί, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζιμ Μαν του Πανεπιστημίου του Οτάγκο της Νέας Ζηλανδίας, μελέτησαν 243 διαθέσιμες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν έως σήμερα παγκοσμίως σχετικά με τις φυτικές ίνες και τα δημητριακά, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση ποσοτήτων τουλάχιστον 25 γρ. φυτικών ινών καθημερινά μειώνει κατά 15 με 30% την πρόωρη θνησιμότητα.

Οι συγκεκριμένες τροφές σχετίστηκαν επίσης με την μείωση κατά 16 έως 24% του κινδύνου εμφάνισης στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικό, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνο του παχέος εντέρου. Επίσης σχετίζεται με μικρότερο σωματικό βάρος και χαμηλότερο επίπεδο χοληστερίνης.

Όσο αυξάνεται η ποσότητα κατανάλωση φυτικών ινών αυξάνεται τόσο μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιοπάθειας, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνου. Συγκεκριμένα για κάθε αύξηση 8 γρ. φυτικών ινών, το ποσοστό κινδύνου μειώνεται κατά 5 με 27%.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet» ανέδειξε επίσης ότι η διατροφή με φαγητά που έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο, παρέχει περιορισμένη προστασία μόνο έναντι του διαβήτη τύπου 2 και του εγκεφαλικού. Οι τροφές αυτές μπορεί να περιέχουν σάκχαρα, κορεσμένα λίπη και νάτριο (αλάτι), πράγμα που μειώνει το όφελός τους για την υγεία.

Αξιοσημείωτη είναι η παρατήρηση των ειδικών σχετικά με τις φυτικές ίνες, οι οποίες παρά το γεγονός ότι συνιστούν μία πολύ υγιεινή διατροφική επιλογή, είναι πιθανό η υπερβολική κατανάλωσή τους να επιφέρει παρενέργειες σε όσους παρουσιάζουν χαμηλά ποσοστά σιδήρου ή άλλων ιχνοστοιχείων καθώς είναι πιθανό να ρίξουν κι άλλο τα επίπεδα των τελευταίων.

Διαφήμιση