Αρχική Καταστροφές Κινδυνεύει να τσιμεντοποιηθεί το ρέμα της πικροδάφνης!

Κινδυνεύει να τσιμεντοποιηθεί το ρέμα της πικροδάφνης!

0
rema
Διαφήμιση

Το τελευταίο ρέμα της νότιας Αττικής, η Πικροδάφνη, που διατηρείται σε φυσική μορφή και πηγάζει από τη δυτική πλευρά του Υμηττού, καταλήγοντας στη θάλασσα, στα σύνορα Παλαιού Φαλήρου και Καλαμακίου, κινδυνεύει να γίνει τσιμέντο.

Το θέμα έφερε με ερώτησή του που κατέθεσε προς την Κομισιόν ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ), Νίκος Χουντής, ο οποίος και αναφέρει ότι με απόφασή της η Περιφέρεια αποφάσισε να τσιμεντοποίησει το ρέμα της Πικροδάφνης και επισημαίνει τους φόβους τους για τη μετατροπή του ρέματος  σε αποχετευτικό αγωγό, με καταστροφικές συνέπειες για την αγρία χλωρίδα και πανίδα του.

Στη συνέχεια της ερώτησής του, ο  Νίκος Χουντής τονίζει την ύπαρξη καταγγελιών από τους κατοίκους και φορείς για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, η οποία, όπως καταγγέλλουν, παρουσιάζει σωρεία ελλείψεων αλλά και παραβιάσεων της κοινοτικής νομοθεσίας.

Αναλυτικά η ερώτηση που κατέθεσε αναφέρει τα εξής:

«Αντιδράσεις έχει προκαλέσει σε κατοίκους και φορείς της Αττικής η απόφαση τσιμεντοποίησης  του ρέματος της Πικροδάφνης. Επισημαίνουν, πως το ρέμα μετατρέπεται  σε αποχετευτικός αγωγός με καταστροφικές συνέπειες στην άγρια χλωρίδα και πανίδα του.

Καταγγέλλουν ότι στη ΜΠΕ παραβιάζονται οι :

Οδηγία 2000/60/ΕΚ. Αγνοήθηκε το Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Αττικής το οποίο  χαρακτηρίζει το ρέμα ως αξιόλογο υγροβιότοπο, που φιλοξενεί μεγάλη ποικιλία υδρόβιων οργανισμών, οι οποίοι χρήζουν προστασίας από τις πιέσεις ανθρωπογενούς προέλευσης.

Οδηγία 2007/60/ΕΚ. Το ως άνω Σχέδιο προβλέπει ότι σε περιόδους επαναφοράς 50 έτη το ρέμα δεν πλημμυρίζει και βάσει νόμου τα ρέματα υπολογίζονται με περίοδο επαναφοράς 50ετίας, άρα δεν απαιτούνται έργα.

Οδηγία 2009/147/ΕΚ. Στην Πικροδάφνη παρατηρούνται τα είδη:  Egretta garzetta, Ixobrychus minutus,  Nycticorax nycticorax, Ardeolla ralloides,  Ardea purpurea, Plegadis falcinelus, Alcedo atthis,  Falco peregrinus,  Porzana parva,  Vanellus-Hoplopterus spinosus,  Tringa glareola,  Ficedula albicolis)

Οδηγία 92/ 43/ΕΟΚ και Σύμβαση της Βέρνης (αγνοήθηκε η ύπαρξη της χελώνας Mauremis caspica rivulata) και το χέλι Anguilla anguilla, απειλούμενο είδος (κόκκινος κατάλογος της IUCN).

Σύμβαση του Άαρχους, (Αγνοήθηκε το αποτέλεσμα της συμμετοχής του κοινού).

Ερωτάται η Επιτροπή: Τι προτίθεται να πράξει σε ό,τι αφορά τις ως άνω καταγγελίες; Τι μέτρα προτίθεται να πάρει για την προστασία του ρέματος της Πικροδάφνης;»

Διαφήμιση