Αρχική Περιβάλλον Μια πρωτεΐνη αποκαλύπτει το μυστικό πλοήγησης των πουλιών

Μια πρωτεΐνη αποκαλύπτει το μυστικό πλοήγησης των πουλιών

0
πουλια
Διαφήμιση

Μια ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο του Lund έχει βρει στοιχεία που υποδεικνύουν ότι μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη διαδραματίζει εξέχοντα ρόλο στην πλοήγηση των πτηνών.

Τα πτηνά που μπορούν να μεταναστεύσουν σε μεγάλες αποστάσεις έχουν προφανώς κάποια μορφή συστήματος πλοήγησης – σταματούν στα ίδια σημεία και έχουν κατά νου σαφείς προορισμούς. Αλλά πώς το κάνουν;

Τα τελευταία χρόνια, μερικοί στον τομέα πίστευαν ότι είχε να κάνει με τα  πλούσια σε σίδηρο κύτταρα στα ράμφη τους που χρησιμεύουν ως μίνι πυξίδες, αλλά αυτή η θεωρία είχε κάποια προβλήματα, όπως το πως τα πουλιά μεταφράζουν τις αισθήσεις σε κατευθυντικά σήματα.

Σε αυτή τη νέα προσπάθεια, οι ερευνητές προτείνουν ότι δεν είναι τα κύτταρα στο ράμφος που είναι υπεύθυνα, αλλά ένας τύπος πρωτεΐνης που υπάρχει στα μάτια τους. Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα μελετώντας τους εγκεφάλους, τους μυς και τα μάτια πουλιών.

Πιο συγκεκριμένα, μελέτησαν συγκεκριμένες πρωτεΐνες που σχετίζονται με το κιρκάδιο ρολόι. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα τείνουν να αυξάνονται και να πέφτουν καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας, αλλά έαν συγκεκριμένο  παραμένει σταθερό, υποδηλώνοντας ότι έχει άλλο σκοπό.

Οι ερευνητές επέλεξαν να μελετήσουν αυτές τις συγκεκριμένες πρωτεΐνες επειδή είναι κατασκευασμένες από έναν τύπο μορίου που μερικές φορές έχει έναν περίεργο αριθμό ηλεκτρονίων, με αποτέλεσμα να γίνοννται  ευαίσθητοι σε ένα μαγνητικό πεδίο.

Διαπίστωσαν επίσης ότι η πρωτεΐνη τείνει να υπάρχει σε συστάδες σε ένα μέρος του αμφιβληστροειδούς των πουλιών που τείνει να πάρει πολύ φως και το οποίο είναι ευαίσθητο στο μπλε φως – αυτό είναι σημαντικό επειδή προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα πτηνά μπορούν να πλοηγηθούν μόνο όταν είναι ένα μπλε φως είναι διαθέσιμο. Από κοινού, τα στοιχεία δείχνουν ότι η πρωτεΐνη παίζει σημαντικό ρόλο στην πλοήγηση.

Προ ενός μήνα, μια δανέζικη και γερμανική ομάδα ερευνητών που μελετούσαν πουλιά διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα της ίδιας πρωτεΐνης παραμένουν σταθερά καθημερινά, αλλά αυξάνονται κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής περιόδου.

Τα ευρήματά τους  έχουν δημοσιεύσει στο Journal of the Royal Society Interface.

 

 

Διαφήμιση