Αρχική Περιβάλλον Γαλάζια φάλαινα: Μία σπάνια στιγμή ενός σπάνιου θηλαστικού

Γαλάζια φάλαινα: Μία σπάνια στιγμή ενός σπάνιου θηλαστικού

0
Πηγή: Greenpeace, Φωτογραφία: Doc White/Unforgettable Underwater Photography/NHM
Διαφήμιση

Γαλάζια φάλαινα απαθανατίζεται την ώρα που καταπίνει κριλ.

Μία εξαιρετικά σπάνια στιγμή. Σύμφωνα με την Greenpeace είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο το συνέλαβε ο φακός.

Antarctic krill (Euphausia superba)

Το κριλ είναι γενική κοινή ονομασία που αναφέρεται σε κάθε μέλος του ζωοπλαγκτονικού πληθυσμού της τάξης Ευφαυσεώδη ή του γένους Ευφαύσια.

Η γαλάζια φάλαινα (επιστημονική ονομασία: Balaenoptera musculus) είναι θαλάσσιο θηλαστικό που ανήκει στα κητώδη και πιο συγκεκριμένα στα μυστακοκητώδη (μπαλενοφόρες φάλαινες).

Με μήκος που φτάνει τα 30 μέτρα και βάρος 190 τόνους (αν και συνήθως ζυγίζουν περίπου 100 τόνους) ή και περισσότερο είναι τα μεγαλύτερα γνωστά ζώα που έχουν υπάρξει ποτέ. Το μωρό της γαλάζιας φάλαινας ζυγίζει 2,5 τόνους και είναι το μεγαλύτερο από όλα τα ζώα.

Κάποτε αφθονούσαν σχεδόν σε όλους τους ωκεανούς της Γης μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα. Για πάνω από έναν αιώνα, κυνηγήθηκαν σχεδόν μέχρι τον αφανισμό από φαλαινοθήρες μέχρι που προστατεύθηκαν από τη διεθνή κοινότητα το 1966. Έκθεση του 2002 εκτίμησε ότι υπήρχαν 5.000 έως 12.000 γαλάζιες φάλαινες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πριν από τη φαλαινοθηρία, ο μεγαλύτερος πληθυσμός ήταν στην Ανταρκτική, ο οποίος αριθμούσε περίπου 239.000 (από 202.000 έως 311.000) άτομα.[9] Εξακολουθούν να υπάρχουν μόνο μικρότεροι πληθυσμοί (περίπου 2.000 άτομα) σε κάθε ομάδα του ανατολικού Βόρειου Ειρηνικού, Ανταρκτική και τον Ινδικό Ωκεανό. Υπάρχουν δύο ομάδες στο Βόρειο Ατλαντικό και τουλάχιστον δύο στο νότιο ημισφαίριο.

Οι γαλάζιες φάλαινες τρέφονται σχεδόν αποκλειστικά με κριλ.

ecozen.gr με πληροφορίες από Wikipedia

 

Διαφήμιση