Αρχική Αφιερώματα Προτάσεις για οικονομικό και οικολογικό Πάσχα

Προτάσεις για οικονομικό και οικολογικό Πάσχα

0
Διαφήμιση

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να προετοιμαστείς για τη Μεγάλη Βδομάδα και οι παρακάτω συμβουλές είναι αυτές που θα σας βοηθήσουν να έχετε ένα οικονομικό και οικολογικό Πάσχα!

Στο τραπέζι:

1) Πρόσεξε στις αγορές αυγών

Αν τηρείς τις παραδόσεις και βάφεις αυγά, φέτος προτίμησε αυγά βιολογικής εκτροφής ή ελευθέρας βοσκής. Μπορείς να τα αναγνωρίσεις πολύ εύκολα. Ο κωδικός των αυγών βιολογικής εκτροφής ξεκινά από «0», ενώ ο κωδικός των αυγών ελευθέρας βοσκής ξεκινά από «1». Ο κωδικός αυτός υπάρχει είτε πάνω στη συσκευασία, είτε πάνω στο ίδιο το αυγό. Αν μάλιστα μετά τον αριθμό αναγράφονται τα αρχικά «EL», τότε ακόμα καλύτερα, γιατί τα αυγά θα είναι ελληνικά. Σε κάθε περίπτωση, απόφυγε τα αυγά που αναγράφουν κωδικό που ξεκινά από «3». Αυτό σημαίνει ότι οι κότες εκτρέφονται σε κλουβιά και υπό άσχημες συνθήκες.

2) Φτιάξε τις δικές σου οικολογικές βαφές αυγών

Χρησιμοποίησε αντί για τις κλασικές βαφές των σούπερ μάρκετ, υλικά που θα βρεις στην κουζίνα σου. Μπορεί το χρώμα που θα πάρεις να μην είναι ιδιαίτερα έντονο, αλλά ακόμα και αν η βαφή περάσει στο εσωτερικό του αυγού, δεν θα διστάσεις να το φας.

Τι θα χρειαστείς:

  • Ψιλοκομμένα παντζάρια για το ροζ-κόκκινο χρώμα
  • Φλούδες από πορτοκάλι ή λεμόνι ή κουρκουμά για το κίτρινο χρώμα
  • Μαϊντανό ή φύλλα από σπανάκι για το πράσινο χρώμα
  • Καρότο ή πάπρικα για το πορτοκαλί χρώμα
  • Κόκκινο λάχανο για το μπλε χρώμα
  • Καφέ (στιγμιαίο) για το καφέ χρώμα
  • Νερό
  • Λευκό ξύδι

Η διαδικασία:

Πάρε μία βαθιά κατσαρόλα και βάλε μέσα όποιο από τα παραπάνω υλικά θες. Έπειτα, γέμισέ την με αρκετό νερό για να σκεπάσει τα αυγά που θα ρίξεις στη συνέχεια. Πρόσθεσε λευκό ξίδι και φέρε το νερό σε σημείο βρασμού. Άφησε το μείγμα να βράσει για 30′ (ή για 60′ αν θες πιο έντονο χρώμα) και μετά σούρωσε το νερό. Βάλε πάλι το νερό στην κατσαρόλα, τοποθετώντας αυτή την φορά και τα αυγά, που θα βράσεις για 15′. Καλή επιτυχία!

*Όταν βράσεις τα αυγά, σκούπισέ τα με χαρτί κουζίνας και γυάλισέ τα με ελαιόλαδο.

3) Προτίμησε ντόπια, βιολογικά και εποχιακά προϊόντα

Όχι μόνο γιατί έτσι κάνεις καλό στο περιβάλλον (λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, λιγότερα λιπάσματα και φυτοφάρμακα), αλλά και γιατί στηρίζεις την τοπική οικονομία και τη δική μας παραγωγή. Αν μάλιστα -όπου μπορείς- προτιμάς βιολογικά προϊόντα (ή ελευθέρας βοσκής) τότε ακόμα καλύτερα.

4) Κατανάλωσε μόνο όσα πραγματικά χρειάζεσαι

Όλοι είναι λίγο ή πολύ εξοικειωμένοι με την υπερβολική κατανάλωση φαγητού και ποτού αυτές τις μέρες. Αν φέτος επιλέξεις να είσαι λίγο πιο συνετός, κάνεις κάτι καλό όχι μόνο για την τσέπη σου και το περιβάλλον, αλλά και για την υγεία σου. Και βέβαια, επειδή δεν υπάρχει μεγαλύτερη σπατάλη από το να καταλήγει φαγητό στα σκουπίδια, μπορείς να μοιραστείς φαγητό με συνανθρώπους σου που το έχουν ανάγκη.

5) Μαγείρεψε έξυπνα

Ψήσε ταυτόχρονα πολλά φαγητά στο φούρνο για να εξοικονομήσεις ενέργεια, μην ανοιγοκλείνεις άσκοπα το ψυγείο και εξοικονόμησε νερό, όσο και όταν μπορείς (π.χ. όταν πλένεις τα πιάτα).

6) Ελαχιστοποίησε τα σκουπίδια σου

Μην χρησιμοποιείς προϊόντα μίας χρήσης και ανακύκλωσε όλα τα υλικά από τις συσκευασίες που θα έχεις.

Στον δρόμο:

7) Οδήγησε με σύνεση

Η οικολογική οδήγηση είναι η συνετή οδήγηση. Το κόστος καυσίμων και τα διόδια εκτοξεύουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό για το Πάσχα στο χωριό ή την εξοχή. Μπορείς να μειώσεις το κόστος καυσίμου έως και 20%, αν φέτος επιλέξεις να ταξιδέψεις με ασφάλεια.

Σημείωση: όσο οικολογικά και αν οδηγήσεις, το λεωφορείο και το τρένο θα είναι πάντα ο πιο οικολογικός, οικονομικός και ασφαλής τρόπος μετακίνησης.

8) Πέρασε χρόνο στην ύπαιθρο με τους αγαπημένους σου

Αν είσαι από τους τυχερούς που θα φύγουν εκτός πόλης στις γιορτές, μην ξεχνάς ότι η ελληνική ύπαιθρος είναι ακόμα πιο όμορφη αυτή την εποχή. Βρες λίγο χρόνο με τους δικούς σου ανθρώπους μακριά από το σπίτι και πέρασέ τον μέσα στη φύση. Ένας περίπατος, ένα πικνίκ ή ακόμα καλύτερα μία σύντομη κατασκήνωση θα σε βοηθήσει να γεμίσεις τις μπαταρίες σου και θα σου θυμίσει ποιος είναι ο πραγματικός πλούτος αυτής της χώρας.

Πηγή: Greenpeace

Διαφήμιση