Αρχική Ειδήσεις Προς διαδραστικό Παρατηρητήριο Πολιτών για το Περιβάλλον

Προς διαδραστικό Παρατηρητήριο Πολιτών για το Περιβάλλον

0
Διαφήμιση

Στη δημιουργία διαδραστικών Παρατηρητηρίων Πολιτών, που θα αλλάξουν δραστικά τον τρόπο άσκησης της περιβαλλοντικής πολιτικής στην Ευρώπη, στο άμεσο μέλλον, αποσκοπεί το νέο ευρωπαϊκό έργο SCENT, το οποίο μόλις ξεκίνησε τις ερευνητικές του δραστηριότητες, με στόχο να θέσει όλες τις σχετικές προδιαγραφές.

Η ομάδα I-SENSE του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, είναι ο συντονιστής του SCENT, που αναμένεται να επηρεάσει την υλοποίηση της ευρωπαϊκής πολιτικής σε θέματα περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης.

Τα Παρατηρητήρια αυτά, με τη χρήση μιας σειράς «έξυπνων» τεχνολογιών, όπως φορητοί αισθητήρες χαμηλού κόστους, πλατφόρμες πληθοπορισμού (crowd-sourcing), τεχνολογίες μηχανικής εκμάθησης για την κατηγοριοποίηση εικόνων και κειμένου, πλατφόρμες ομογενοποίησης των δεδομένων με χρήση προτύπων OGC κ.α., θα αποτελούν «κυψέλες» έμμεσης άσκησης της περιβαλλοντικής πολιτικής. Θα επιτρέπουν στους πολίτες να παρακολουθούν τις αλλαγές στη χρήση της γης και να είναι έτσι τα «μάτια» των υπευθύνων Αρχών για τη σχεδίαση των περιβαλλοντικών πολιτικών.

To SCENT αναμένεται να πραγματοποιήσει πιλοτικές δοκιμές στον Κηφισό της Αττικής και στο Δέλτα του Δούναβη στη Ρουμανία, με τη συμμετοχή εκατοντάδων εθελοντών. Ο συνολικός προϋπολογισμός του είναι 3.882.487 εκατ. ευρώ, από τα οποία η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ανέρχεται στα 3.264.675 εκατ. ευρώ.

Το έργο έχει προγραμματισμένη διάρκεια τριών ετών (έως τον Αύγουστο του 2018) και υλοποιείται από μια κοινοπραξία δέκα εταίρων – ΕΠΙΣΕΥ-ΕΜΠ (Ελλάδα), Περιφέρεια Αττικής (Ελλάδα), Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (Ελλάδα), IBM (Ισραήλ), UNESCO-IHE (Ολλανδία), UH (Ιταλία), CARR (Ιρλανδία), Xteam (Ιταλία), DDNI (Ρουμανία) και SOR (Ρουμανία).

Συντονιστής και τεχνικός διαχειριστής είναι το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με υπεύθυνο τον δρα Άγγελο Αμδίτη, διευθυντή της ερευνητικής ομάδας I-SENSE του Ινστιτούτου.

Διαφήμιση