Μενού

Ροή ειδήσεων
Παγκόσμια Ημέρα
Παγκόσμια Ημέρα του Άνδρα
Facebook Twitter Google+

Η ενεργός δράση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιου πόνου στην πλάτη

Άσκηση
Γραμματοσειρά

Η τακτική άσκηση, από το βάδισμα έως την έντονη άσκηση, μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου χρόνιου πόνου κατά 16%, σύμφωνα με μια νέα επισκόπηση προηγούμενων μελετών.

Στο παρελθόν, δεν έχει καταστεί σαφές εάν η σωματική δραστηριότητα αποδυναμώνει τον πόνο στην πλάτη ή οι άνθρωποι χωρίς πόνο στην πλάτη είναι πιο πιθανό να είναι ενεργοί, γράφουν οι ερευνητές στο British Journal of Sports Medicine.

Για να προσδιοριστεί ποιο ισχύει πρώτο από τα δυο, η ομάδα εξέτασε τα δεδομένα από 36 μελέτες που ακολούθησαν σχεδόν 160.000 ανθρώπους με την πάροδο του χρόνου οι οποίοι δεν είχαν πόνους στην πλάτη στην αρχή.

"Οι συστηματικές ανασκοπήσεις των κλινικών δοκιμών υποδηλώνουν ότι η άσκηση μειώνει την ένταση του πόνου και την επανάληψή της.

 plati 4

Επιπλέον, η τρέχουσα ανασκόπηση υποδηλώνει ότι η άσκηση ή άλλη δραστηριότητα αναψυχής προστατεύει επίσης από την εμφάνιση χρόνιου πόνου στην πλάτη”, δήλωσε στο Reuters Health μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ο επικεφαλής συγγραφέας Dr. Rhaman Shiri, ερευνητής στο Φινλανδικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Υγείας στο Ελσίνκι.

Για να τυποποιηθούν οι ορισμοί από τις διάφορες μελέτες, ο Shiri και ένας συνάδελφός του μετρούσαν κάθε φυσική προσπάθεια που δεν σχετίζεται με την εργασία, συμπεριλαμβανομένων των βημάτων πεζοπορίας και αναρρίχησης, ως σωματική δραστηριότητα εκτός από τον αθλητισμό ή άλλες μορφές σκόπιμης άσκησης.

Οι άνθρωποι θεωρήθηκαν δραστήριοι αν συμμετείχαν σε μια τέτοια σωματική άσκηση τουλάχιστον μία ή δύο φορές την εβδομάδα για τουλάχιστον 30 έως 60 λεπτά ή εάν ήταν στο μέσο ή στο υψηλότερο σημείο της συνολικής σωματικής δραστηριότητας στην ομάδα μελέτης τους.

plati 1

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για τους μέτριας ή εξαιρετικά ενεργούς ανθρώπους, ο κίνδυνος εμφάνισης χρόνιας οσφυαλγίας ήταν 14% και 16%, αντίστοιχα, χαμηλότερος σε σύγκριση με τους ανθρώπους της λιγότερο ενεργούς κατηγορίας.

Ο χρόνιος πόνος στη χαμηλή πλάτη ορίζεται ως πόνος που διαρκεί τρεις μήνες ή περισσότερο ή πόνο για περισσότερο από 30 ημέρες κατά τους προηγούμενους 12 μήνες.

Για οξεία ή περιστασιακή χαμηλή οσφυαλγία, ωστόσο, τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας δεν φαίνεται να διαφέρουν στον κίνδυνο εκδήλωσης πόνου. Το ίδιο ισχύει και για τις νοσηλείες ή την άδεια αναπηρίας που σχετίζονται με τον πόνο στην πλάτη.

plati 3

Οι περιορισμοί στην επισκόπηση, σημειώνουν οι συγγραφείς, περιλαμβάνουν το γεγονός ότι μερικές μελέτες δεν έδωσαν υπόψη παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα, όπως η σωματική άσκηση, η κατάθλιψη ή το κάπνισμα που σχετίζονται με την εργασία, τα οποία συνδέονται με έλλειψη σωματικής άσκησης και τον κίνδυνο χαμηλού πόνου στην πλάτη.

Υπήρχαν επίσης πολύ λίγοι ηλικιωμένοι ή πολύ νεαροί ενήλικες για να προσδιορίσουν αν η φαινομενική προστατευτική επίδραση της φυσικής δραστηριότητας είναι αληθής για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Οι ηλικιωμένοι είναι πιο πιθανό να αδρανούν ως αποτέλεσμα του πόνου στην πλάτη, για παράδειγμα, επισημαίνουν οι συγγραφείς.

Οι άνθρωποι έχουν ολοένα και μεγαλύτερη επίγνωση της ανάγκης για δραστηριότητα, δήλωσε ο Δρ Joel Press στο Reuters Health σε τηλεφωνική συνέντευξη.

plati 5

Συνήθως, ο Τύπος λέει στους ανθρώπους που έχουν ήδη πόνο στην πλάτη για να μειώσουν την καθιστή και να αυξήσουν την κίνηση με δραστηριότητες χαμηλού αντίκτυπου όπως το περπάτημα.

"Γενικά χαμηλότερες επιπτώσεις, τα πράγματα τύπου περπατήματος είναι ίσως το σημείο εκκίνησης. Η κολύμβηση είναι μια άλλη δραστηριότητα χαμηλής πρόσκρουσης που προκαλεί λιγότερο φορτίο στην πλάτη σας, αλλά εξακολουθεί να παίρνετε πολλή καρδιαγγειακή βελτίωση”, δήλωσε ο Press, ο οποίος δεν συμμετείχε στην παρούσα μελέτη.

Πηγές: https://www.reuters.com/article/us-health-lowbackpain-physical-activity-idUSKBN19L2IE

 

Σχετικά Νέα
Υγεία - Διατροφή

Η καύση του λίπους σε πραγματικό χρόνο με συσκευή Έλληνα ερευνητή - Βίντεο

Η συνηθισμένη οδός όταν κάποιος θέλει να χάσει βάρος είναι να ελαττώσει τις ποσότητες φαγητού και να αυξήσει τη σωματική άσκηση. Συχνά, ωστόσο, αρκετοί παραπονιούνται ότι δεν χάνουν λίπος και η...

Τεχνολογία

Νέα έξυπνη επένδυση αποτρέπει τους πόνους στην πλάτη- Δείτε το βίντεο

Οι τηλεοπτικές διαφημίσεις προσφέρουν έναν κόσμο πιθανών λύσεων για τον πόνο στην πλάτη, αλλά οι περισσότεροι από αυτές έχουν πολλά προβλήματα: δεν είναι αποδεδειγμένες ότι βοηθάνε, δεν είναι...

Βίντεο

Το βραβευμένο βίντεο του ΕΟΤ, «Greece-A 365-Day Destination
Το βραβευμένο βίντεο του ΕΟΤ, «Greece-A 365-Day Destination" στον «2ο Διαγωνισμό Βίντεο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών»

Δείτε το βίντεο:

 

Καβούρι - ήρωας. Πηδάει από το τηγάνι και κλείνει το μάτι για να σώσει τους φίλους του!
Καβούρι - ήρωας. Πηδάει από το τηγάνι και κλείνει το μάτι για να σώσει τους φίλους του!

Η απίστευτη αυτή... διάσωση έλαβε χώρα στην επαρχία Τζιανγκσού της Κίνας, στην πόλη Λιανιουνγκάνγκ, βόρεια της Σαγκάης. Δείτε το βίντεο!

 

Facebook