Μενού

Ροή ειδήσεων
Παγκόσμια Ημέρα
Παγκόσμια Ημέρα του Άνδρα
Facebook Twitter Google+

Προσφέρθηκαν 2 εκατ μερίδες φαγητού σε 150 περιοχές της Ελλάδας

Υγεία - Διατροφή
Γραμματοσειρά

Με το σύνθημα «Καμία μερίδα φαγητού χαμένη» η μη κερδοσκοπική οργάνωση «Μπορούμε» από την ίδρυσή της το 2011 μέχρι σήμερα έχει προσφέρει 2 εκατ. μερίδες φαγητού, 3.000 κατά μέσο όρο κάθε μέρα, σε φορείς από 150 περιοχές της Ελλάδας (ιδρύματα, συσσίτια και κοινωνικές υπηρεσίες δήμων) συντονίζοντας την προσφορά περισσευούμενου φαγητού από εταιρείες, παραγωγούς και ιδιώτες.

Τα παραπάνω τονίστηκαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε σήμερα η οργάνωση με στόχο την ανάδειξη του κοινωνικού ζητήματος της «σπατάλης τροφίμων», όπως επισήμανε η ιδρύτρια του «Μπορούμε» Ξένια Παπασταύρου.

Επίσης, η κ. Παπασταύρου περιέγραψε πώς πραγματοποιείται η δικτύωση των εταιρειών και ιδιωτών που προσφέρουν με τις πραγματικές ανάγκες και τη γεωγραφική εγγύτητα φορέα- αποδέκτη.

Όπως τόνισε ο Αλέξανδρος Θεοδωρίδης, μέλος του «Μπορούμε», 12 τόνοι φρούτων και λαχανικών έχουν σωθεί πανελλαδικά από τα χωράφια, που αλλιώς θα καταστρέφονταν, ενώ 200.000 ευρώ από χρηματικές δωρεές έχουν μετατραπεί αυτούσιες σε τρόφιμα.

Η Έλια Θανογιάννη, πρόεδρος του Μερόπειου Φιλανθρωπικού Ιδρύματος, εξήγησε πώς το ίδρυμα προμηθεύεται είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα από την οργάνωση.

«Ιδανική λύση για να μην καταλήγουν τα τρόφιμα των σούπερ μάρκετ στα σκουπίδια ή να καταστρέφονται, όπως ορίζει ο νόμος», χαρακτήρισε την προσπάθεια η Αλεξία Μαχαίρα από την εταιρία ΑΒ Βασιλόπουλος που συμμετέχει στις προσφορές τροφίμων.

Στο κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου Ζωγράφου εξυπηρετούνται 400 οικογένειες, περίπου 1.000 άτομα κάθε μέρα, με βασικό υποστηρικτή το «Μπορούμε» είπε η Άντζυ Συράκη, από την κοινωνική υπηρεσία του δήμου.

Η οργάνωση ξεκίνησε με τη χρηματική υποστήριξη του Ιδρύματος Νιάρχου. Όταν τελειώσει η χορηγία, για να συνεχιστεί η βιωσιμότητά του «Μπορούμε», έχει δημιουργηθεί η οργάνωση «Friends of Boroume» από Έλληνες της Διασποράς στις ΗΠΑ, οι οποίοι θα στηρίξουν τη λειτουργία του, ανέφερε ο κ. Θεοδωρίδης.

Εθελόντριες της οργάνωσης ενημέρωσαν για τα τρία νέα προγράμματα που «τρέχει» το «Μπορούμε»: το «Μπορούμε στο Χωράφι», όπου επικοινωνεί με εκατοντάδες παραγωγούς σε όλη την Ελλάδα, το «Είμαστε Οικογένεια», για την άμεση σύνδεση δωρητών σε επιλεγμένους ωφελούμενους σε τρεις δήμους (Ζωγράφου, Ιλίου, Αχαρνών) και το «Μπορούμε στη Γειτονιά» που αφορά τη διασύνδεση με δυνητικά σημεία (μαγαζιά, αγορές) περισσευούμενου φαγητού σε κάθε γειτονιά.

 

Βίντεο

Το βραβευμένο βίντεο του ΕΟΤ, «Greece-A 365-Day Destination
Το βραβευμένο βίντεο του ΕΟΤ, «Greece-A 365-Day Destination" στον «2ο Διαγωνισμό Βίντεο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών»

Δείτε το βίντεο:

 

Καβούρι - ήρωας. Πηδάει από το τηγάνι και κλείνει το μάτι για να σώσει τους φίλους του!
Καβούρι - ήρωας. Πηδάει από το τηγάνι και κλείνει το μάτι για να σώσει τους φίλους του!

Η απίστευτη αυτή... διάσωση έλαβε χώρα στην επαρχία Τζιανγκσού της Κίνας, στην πόλη Λιανιουνγκάνγκ, βόρεια της Σαγκάης. Δείτε το βίντεο!

 

Facebook