Μενού

Ροή ειδήσεων
Παγκόσμια Ημέρα
Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού
Facebook Twitter Google+

Ανατροπή! Η φρουκτάνη και όχι η γλουτένη προκαλεί φούσκωμα στο στομάχι

Υγεία - Διατροφή
Γραμματοσειρά

Μια ομάδα ερευνητών με πολλά μέλη από το Πανεπιστήμιο του Όσλο στη Νορβηγία και το Πανεπιστήμιο Monash στην Αυστραλία διαπίστωσε ότι το φούσκωμα πολλών ανθρώπων μετά την κατανάλωση τροφών που περιέχουν σιτάρι μπορεί να οφείλεται στην ευαισθησία σε φρουκτάνη και όχι σε γλουτένη.

Στην εργασία τους, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Gastroenterology, η ομάδα περιγράφει πειράματα που διεξήγαγαν σε εθελοντές που έτρωγαν τροφές με και χωρίς φρουκτόνη, καθώς και γλουτένη και τι ακριβώς βρήκαν.

frouktoni (1).jpg

Σχεδόν το 13% του παγκόσμιου πληθυσμού είχε διαπιστωθεί ότι έχει ευαισθησία στη γλουτένη και βιώνει φούσκωμα αφού φάει τα τρόφιμα που το περιέχουν και γι 'αυτό αναζητούν τρόφιμα όπως ψωμί χωρίς γλουτένη και ζυμαρικά. Αλλά τώρα, φαίνεται ότι η ευθύνη για τέτοιου είδους φούσκωμα μπορεί να είναι άστοχη. Αντί να αναζητούν τρόφιμα χωρίς γλουτένη, θα πρέπει να αναζητούν τροφές χωρίς φρουκτάνη.

kate-remmer-206795_1024.jpg

Η φρουκτάνη είναι ένας τύπος υδατανθράκων που βρίσκεται στο σιτάρι, αλλά και σε άλλα τρόφιμα όπως κρεμμύδια, σκόρδο και κάποια άλλα λαχανικά. Η προηγούμενη έρευνα έχει βρει μια πιθανή σχέση μεταξύ της φρουκτάνης και των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.

frouktoni (3).jpg

Εξαιτίας αυτού, οι ερευνητές αναρωτήθηκαν αν μπορεί να είναι πίσω από κάποια άλλα λιγότερο προβληματικά πεπτικά προβλήματα. Για να ανακαλύψουν, συγκέντρωσαν με τη βοήθεια 59 ατόμων που είχαν αυτοδιαγνωσθεί με δυσανεξία στη γλουτένη  και ο καθένας τους έλαβε μπάρα μούσλι για να φάει μέσα σε αρκετές εβδομάδες και να καταγράψει τυχόν συμπτώματα που έζησαν.

frouktoni (2).jpg

Ορισμένα από τις μπάρες μούσλι είχαν γλουτένη, μερικά είχαν φρουκτάνη και μερικά δεν είχαν τίποτα από τα δυο. Έπειτα, οι ερευνητές μελέτησαν τα αρχεία που κρατούσαν οι εθελοντές και διαπίστωσαν ότι αντιμετώπισαν το γνωστό φούσκωμα μόνο όταν έτρωγαν ττη μπάρα με φρουκτάνη!

article-2632723-1E0145A500000578-552_634x404.jpg

Αυτό, λένε οι ερευνητές, υποδηλώνει ότι είναι η φρουκτάνη και όχι η γλουτένη που προκαλεί εκτεταμένα προβλήματα στο έντερο. Αυτή είναι μια σημαντική διάκριση, σημειώνουν επίσης, επειδή μερικές πρόσφατες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι που έχουν τεθεί σε δίαιτα χωρίς γλουτένη μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2!

 

Βίντεο

Το βραβευμένο βίντεο του ΕΟΤ, «Greece-A 365-Day Destination
Το βραβευμένο βίντεο του ΕΟΤ, «Greece-A 365-Day Destination" στον «2ο Διαγωνισμό Βίντεο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών»

Δείτε το βίντεο:

 

Καβούρι - ήρωας. Πηδάει από το τηγάνι και κλείνει το μάτι για να σώσει τους φίλους του!
Καβούρι - ήρωας. Πηδάει από το τηγάνι και κλείνει το μάτι για να σώσει τους φίλους του!

Η απίστευτη αυτή... διάσωση έλαβε χώρα στην επαρχία Τζιανγκσού της Κίνας, στην πόλη Λιανιουνγκάνγκ, βόρεια της Σαγκάης. Δείτε το βίντεο!

 

Facebook