Μενού

Ροή ειδήσεων
Παγκόσμια Ημέρα
Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού
Facebook Twitter Google+

Βελτιώστε τη διατροφή σας συνδυάζοντας σωστά διαφορετικές τροφές

Υγεία - Διατροφή
Γραμματοσειρά

Υπάρχουν κάποια συστατικά τροφών που αλληλεπιδρούν με κάποια άλλα συστατικά διαφορετικών τροφών είτε θετικά, είτε αρνητικά.  Στις περιπτώσεις της θετικής δράσης μπορεί να έχουμε καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών ή την μεγαλύτερη προστασία του οργανισμού.

Όπως αναφέρει η διαιτολόγος - διατροφολόγος Αστερία Σταματάκη, Διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής, σε άρθρο της για τον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας κάποιοι ωφέλιμοι συνδυασμοί είναι οι παρακάτω:

Φασόλια με ντομάτα

O σίδηρος που περιέχεται στις φυτικές τροφές απορροφάται σε μικρό ποσοστό. Όταν συνδυάζουμε αυτές τις τροφές με τροφές που περιέχουν βιταμίνη C (όπως η ντομάτα), τότε αυξάνεται η απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου.

Άλλες τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι τα εσπεριδοειδή, οι πιπεριές και τα ακτινίδια.

Ντομάτα με ελαιόλαδο

Οι ντομάτες και τα προϊόντα τους ( π.χ. η σάλτσα) είναι πλούσια σε μια ουσία το λυκοπένιο. Το λυκοπένιο είναι η υπεύθυνη ουσία για το έντονο κόκκινο χρώμα της ντομάτα. Το λυκοπένιο έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Όταν το λυκοπένιο, που είναι λιποδιαλυτό, συνδυάζεται με ελαιόλαδο απορροφάται πολύ καλύτερα.

Άλλες τροφές πλούσιες σε λυκοπένιο είναι το καρπούζι και το ροζ γκρέιπφρουτ.

Ρεβίθια με καστανό ρύζι

Οι περισσότερες φυτικές τροφές που περιέχουν πρωτεΐνη, όπως είναι τα όσπρια, δεν έχουν την ίδια σύσταση αμινοξέων όπως οι ζωικές πρωτεϊνούχες τροφές.

Όταν τα όσπρια συνδυαστούν με σιτηρά (π.χ. ρύζι, σιτάρι, καλαμπόκι) τότε τα αμινοξέα της μιας τροφής συμπληρώνονται με τα αμινοξέα της άλλης και μας δίνουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας.

Κόκκινο κρέας με ρίγανη

Όταν ψήνετε κόκκινο κρέας, καλό είναι να το μαρινάρετε προηγουμένως σε υγρά που περιέχουν ρίγανη. Η προσθήκη ρίγανης στο κόκκινο κρέας μειώνει το σχηματισμό πιθανόν καρκινογόνων ουσιών που σχηματίζονται από το ψήσιμο του κόκκινου κρέατος σε υψηλές θερμοκρασίες.

Το συστατικό στο οποίο αποδίδεται αυτό το χαρακτηριστικό είναι η καρβακρόλη, η οποία φαίνεται να δεσμεύει κάποιες πρόδρομες ουσίες των ετεροκυκλικών αμινών.

 

Σχετικά Νέα
Υγεία - Διατροφή

Πρόωρα σημάδια γήρανσης για όσους πίνουν και καπνίζουν

Το πολύ τσιγάρο και το πολύ αλκοόλ αποτυπώνεται στην όψη, καθώς επιτείνει τα σημάδια γήρανσης και ο άνθρωπος δείχνει μεγαλύτερης ηλικίας από ότι είναι, σύμφωνα με μια νέα δανική επιστημονική έρευνα. Η ελαφριά έως...

Βίντεο

Το βραβευμένο βίντεο του ΕΟΤ, «Greece-A 365-Day Destination
Το βραβευμένο βίντεο του ΕΟΤ, «Greece-A 365-Day Destination" στον «2ο Διαγωνισμό Βίντεο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών»

Δείτε το βίντεο:

 

Καβούρι - ήρωας. Πηδάει από το τηγάνι και κλείνει το μάτι για να σώσει τους φίλους του!
Καβούρι - ήρωας. Πηδάει από το τηγάνι και κλείνει το μάτι για να σώσει τους φίλους του!

Η απίστευτη αυτή... διάσωση έλαβε χώρα στην επαρχία Τζιανγκσού της Κίνας, στην πόλη Λιανιουνγκάνγκ, βόρεια της Σαγκάης. Δείτε το βίντεο!

 

Facebook