Μενού

Ροή ειδήσεων
Παγκόσμια Ημέρα
Ημέρα της Μαϊμούς
Facebook Twitter Google+

Παγκόσμια Ημέρα: Η φροντίδα του πλανήτη ξεκινάει από το έδαφος

Προστασία
Γραμματοσειρά

Μήνυμα ότι «η φροντίδα του πλανήτη ξεκινάει από το έδαφος» στέλνει η οργάνωση «Φίλοι της Φύσης», με αφορμή την 5η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους.

 Όπως υπογραμμίζει, «το έδαφος είναι ζωτικός, περιορισμένος, μη ανανεώσιμος και αναντικατάστατος πόρος: η ευημερία των σημερινών και των μελλοντικών γενεών εξαρτάται από την υγεία των εδαφών». «Το έδαφος είναι κοινό αγαθό απαραίτητο για τη ζωή μας» προσθέτει.

Όσον αφορά τους βασικούς κινδύνους για τα εδάφη αλλά και τον άνθρωπο, η οργάνωση αναφέρει: «Η διάβρωση, η στεγανοποίηση, η απώλεια οργανικής ύλης, η συμπίεση, η αλάτωση, οι κατολισθήσεις και η μόλυνση έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, την ασφάλεια των τροφίμων, τα φυσικά οικοσυστήματα, τη βιοποικιλότητα και το κλίμα, καθώς και στην οικονομία μας».

Ειδικότερα, με αφορμή την πρόσφατη καταστροφική πλημμύρα στη Μάνδρα, ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, μεταξύ άλλων, τονίζει: «Το πιο κρίσιμο στοιχείο στην εξέλιξη του φαινομένου δεν είναι μόνο η έντονη βροχόπτωση, αλλά είναι και ισόποσος όγκος εδάφους που παρασύρθηκε από το νερό, καταλήγοντας να είναι το νερό ο διπλάσιος όγκος λάσπης, δηλαδή το έδαφος που παρασύρθηκε από το νερό είναι εκείνο που έπνιξε τη Μάνδρα. Δηλαδή, δεν είναι μόνο το ακραίο καιρικό φαινόμενο, αλλά η ακραία διάβρωση, η οποία προκλήθηκε από την πτώση του νερού. Κι όλα αυτά μαζί συνδυάστηκαν κι έγινε ο διπλάσιος όγκος λάσπης. Νερό και έδαφος διπλασίασαν τις καταστροφές».

Σύμφωνα με την οργάνωση, σε εθνικό επίπεδο, το έδαφος ρυπαίνεται από τα στραγγίσματα των χωματερών, ιδιαίτερα από τον ΧΥΤΑ Φυλής, κακοποιείται από την υπερβολική χρήση λιπασμάτων αλλά και από τις εξορύξεις, όπως στις Σκουριές Χαλκιδικής από την Eldorado Gold, διαβρώνεται από τις δασικές πυρκαγιές και την κλιματική αλλαγή, σκεπάζεται με τις επεκτάσεις των πόλεων και με την πλακόστρωση των πάρκων και των παιδικών χαρών κ.ά.

 

Σχετικά Νέα
Προστασία

Ίδρυμα Μπιλ Γκέιτς: 315 εκατ. στον αγροτικό τομέα για αντιμετώπιση κλιματικής αλλαγής

Για χορηγία 315 εκατ. δολαρίων στον τομέα της έρευνας στον αγροτικό τομέα προκειμένου να βοηθήσει με αυτόν τον τρόπο τους φτωχότερους γεωργούς, ιδίως στην Αφρική, να προσαρμοστούν στην κλιματική...

Βίντεο

Το βραβευμένο βίντεο του ΕΟΤ, «Greece-A 365-Day Destination
Το βραβευμένο βίντεο του ΕΟΤ, «Greece-A 365-Day Destination" στον «2ο Διαγωνισμό Βίντεο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών»

Δείτε το βίντεο:

 

Καβούρι - ήρωας. Πηδάει από το τηγάνι και κλείνει το μάτι για να σώσει τους φίλους του!
Καβούρι - ήρωας. Πηδάει από το τηγάνι και κλείνει το μάτι για να σώσει τους φίλους του!

Η απίστευτη αυτή... διάσωση έλαβε χώρα στην επαρχία Τζιανγκσού της Κίνας, στην πόλη Λιανιουνγκάνγκ, βόρεια της Σαγκάης. Δείτε το βίντεο!

 

Facebook