Ροή ειδήσεων
Παγκόσμια Ημέρα
Ημέρα κατά των Ναρκωτικών
Facebook Twitter Google+

Ζωντανά το σπάνιο φαινόμενο της διέλευσης του Ερμή ανάμεσα από Γη και Ήλιο

Διάστημα
Γραμματοσειρά

Σε εξέλιξη βρίσκεται ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο, καθώς ο πλανήτης Ερμής έχει βρεθεί ακριβώς ανάμεσα στη Γη και στον Ήλιο. Αποτέλεσμα αυτής της κοσμικής συγκυρίας, η οποία συμβαίνει κάθε επτά περίπου χρόνια, είναι ο Ερμής να φαίνεται ως μια σκοτεινή κουκκίδα που κινείται με αργό ρυθμό πάνω στο δίσκο του Ήλιου.

Οι Αστρονόμοι του Ινστιτούτου Αστρονομίας Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σε συνεργασία με ερασιτέχνες αστρονόμους της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης, παρατηρούν το φαινόμενο από ειδικά τηλεσκόπια, τα οποία έχουν εγκατασταθεί στους κήπους του Αστεροσκοπείου στο λόφο των Νυμφών στο Θησείο.

Το φαινόμενο, που ξεκίνησε στις 2:12μμ., θα ολοκληρωθεί με τη δύση του Ήλιου στις 8:23μμ. Εξειδικευμένο προσωπικό βρίσκεται στο χώρο και είναι στη διάθεση όσων επιθυμούν να παρατηρήσουν το σπάνιο αυτό φαινόμενο μέσα από ένα ειδικό τηλεσκόπιο.

Τα ιστορικά τηλεσκόπια του Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Θησείο, αλλά και το μουσείο του Κέντρου Επισκεπτών, το οποίο περιλαμβάνει πλήθος επιστημονικών οργάνων του 19ου αιώνα, καθώς και ένα μοναδικό αντίγραφο του μηχανισμού των Αντικυθήρων, είναι ανοικτά για το κοινό.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι δεν πρέπει να να παρατηρήσουμε το φαινόμενο με γυμνά μάτια ή κιάλια. Ο Ερμής έχει φαινόμενη διάμετρο σχεδόν 180 φορές μικρότερη από αυτή του Ήλιου και παρά το ότι βρίσκεται μπροστά από τον Ήλιο, δεν ελαττώνει σημαντικά το φως που φθάνει στα μάτια μας. Η χρήση ειδικών ηλιακών γυαλιών ή διαμορφωμένων τηλεσκοπίων από ειδικούς είναι απαραίτητη για την παρατήρηση.

H NASA αναμεταδίδει ζωντανά το φαινόμενο μέσω διαδικτύου χρησιμοποιώντας παρατηρήσεις από διάφορα διαστημικά τηλεσκόπια στη διεύθυνση : http://www.nasa.gov/transit.

 

Σχετικά Νέα
Καταστροφές

Stephen Hawking: Η ανθρώπινη φυλή είναι καταδικασμένη αν δεν αποικίσουμε Σελήνη και Άρη

Η ανθρώπινη φυλή πρέπει να ξεκινήσει να απομακρύνεται από τη Γη μέσα σε 30 χρόνια για να αποφευχθεί η εξάλειψή της από τον υπερπληθυσμό και την αλλαγή του κλίματος, προειδοποίησε ο καθηγητής Stephen...

Βίντεο

Οι δηλώσεις των στελεχών των ΕΛΠΕ για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2016
Οι δηλώσεις των στελεχών των ΕΛΠΕ για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2016

Εντυπωσιακές επιδόσεις σε όλες τις δραστηριότητες του ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ καταγράφτηκαν στα οικονομικά αποτελέσματα για το 2016, καθώς παρουσίασε ιστορικό ρεκόρ κερδών, παραγωγής και εξαγωγών, καθώς και ισχυρή μείωση του χρέους με παράλληλη ενίσχυση του μεριδίου στην εσωτερική αγορά. 

 

Καρχαρίας - φάντασμα που ζει στα βάθη των ωκεανών καταγράφεται για πρώτη φορά από κάμερα
Καρχαρίας - φάντασμα που ζει στα βάθη των ωκεανών καταγράφεται για πρώτη φορά από κάμερα

Το παράξενο αυτό ζώο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Βόρειο ημισφαίριο πριν από λίγες ημέρες!

 

Facebook