Ροή ειδήσεων
Παγκόσμια Ημέρα
Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου
Facebook Twitter Google+

Ο «Λομονόσοφ» θα παρακολουθεί την κοσμική ακτινοβολία

Διάστημα
Γραμματοσειρά

Ο ρωσικός επιστημονικός δορυφόρος «Λομονόσοφ», εκτοξεύθηκε από το καινούριο κοσμοδρόμιο Βοστότσνι κοντά στα ανατολικά ρωσοκινεζικά σύνορα, πάνω σε έναν πύραυλο «Σογιούζ-2.1», μαζί με δύο μικρότερους δορυφόρους, τους SamSat-218 και Aist-2D.

Ο δορυφόρος «Λομονόσοφ» δημιουργήθηκε από επιστήμονες του ομώνυμου Πανεπιστημίου Λομονόσοφ της Μόσχας, σε συνεργασία με επιστήμονες από άλλες χώρες. Θα μελετήσει ακραία κοσμικά φαινόμενα, όπως οι εκρήξεις ακτίνων-γάμα και οι κοσμικές ακτινοβολίες υπερβολικά υψηλής ενέργειας.

Παράλληλα, σε συνεργασία με ένα δίκτυο επίγειων τηλεσκοπίων, θα παρακολουθεί τυχόν επικίνδυνους αστεροειδείς που μπορεί να αποτελέσουν απειλή για τη Γη.

Ζυγίζει 645 κιλά (εκ των οποίων τα 160 κιλά είναι επιστημονικά όργανα) και θα ακολουθεί μια τροχιά σε ύψος 490 χιλιομέτρων. Ανξαμένεται να παραμείνει στο διάστημα για τρία χρόνια.

Για «μια σημαντική μέρα για το Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ, αλλά επίσης για τη Ρωσία και για την επιστήμη γενικότερα», έκανε λόγο ο πρύτανης του πανεπιστημίου Βίκτορ Σαντοβνίσι. Το πανεπιστήμιο είχε εκτοξεύσει τον πρώτο του δορυφόρο («Τατιάνα») το 2005 και έναν δεύτερο («Τατιάνα-2») το 2009.

Πολλά πανεπιστήμια στον κόσμο συμμετέχουν στην υλοποίηση διαστημικών προγραμμάτων, αλλά κανένα δεν έχει τόσο εκτεταμένο δικό του διαστημικό και δορυφορικό πρόγραμμα, όπως είπε ο Σαντοβνίσι.

Όλα τα επιστημονικά στοιχεία που θα συλλέξει ο δορυφόρος «Λομοσόσοφ», θα είναι διαθέσιμα στη διεθνή επιστημονική κοινότητα.

Το νέο κοσμοδρόμιο Βοστότσνι στην περιοχή Αμούρ άρχισε να κατασκευάζεται το 2010. Προγραμματιζόταν να εγκαινιασθεί τον Δεκέμβριο του 2015, αλλά υπήρξε μια μικρή καθυστέρηση στην ολοκλήρωσή του.

Καλύπτει μια έκταση περίπου 700 τετραγωνικών χιλιομέτρων και θα μειώσει την εξάρτηση της Ρωσίας από το ιστορικό σοβιετικό κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, που πλέον βρίσκεται στο Καζακστάν.

 

Σχετικά Νέα
Καταστροφές

Stephen Hawking: Η ανθρώπινη φυλή είναι καταδικασμένη αν δεν αποικίσουμε Σελήνη και Άρη

Η ανθρώπινη φυλή πρέπει να ξεκινήσει να απομακρύνεται από τη Γη μέσα σε 30 χρόνια για να αποφευχθεί η εξάλειψή της από τον υπερπληθυσμό και την αλλαγή του κλίματος, προειδοποίησε ο καθηγητής Stephen...

Βίντεο

Οι δηλώσεις των στελεχών των ΕΛΠΕ για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2016
Οι δηλώσεις των στελεχών των ΕΛΠΕ για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2016

Εντυπωσιακές επιδόσεις σε όλες τις δραστηριότητες του ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ καταγράφτηκαν στα οικονομικά αποτελέσματα για το 2016, καθώς παρουσίασε ιστορικό ρεκόρ κερδών, παραγωγής και εξαγωγών, καθώς και ισχυρή μείωση του χρέους με παράλληλη ενίσχυση του μεριδίου στην εσωτερική αγορά. 

 

Καρχαρίας - φάντασμα που ζει στα βάθη των ωκεανών καταγράφεται για πρώτη φορά από κάμερα
Καρχαρίας - φάντασμα που ζει στα βάθη των ωκεανών καταγράφεται για πρώτη φορά από κάμερα

Το παράξενο αυτό ζώο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Βόρειο ημισφαίριο πριν από λίγες ημέρες!

 

Facebook