Ροή ειδήσεων
Παγκόσμια Ημέρα
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ηπατίτιδας
Facebook Twitter Google+

Ο «Λομονόσοφ» θα παρακολουθεί την κοσμική ακτινοβολία

Διάστημα
Γραμματοσειρά

Ο ρωσικός επιστημονικός δορυφόρος «Λομονόσοφ», εκτοξεύθηκε από το καινούριο κοσμοδρόμιο Βοστότσνι κοντά στα ανατολικά ρωσοκινεζικά σύνορα, πάνω σε έναν πύραυλο «Σογιούζ-2.1», μαζί με δύο μικρότερους δορυφόρους, τους SamSat-218 και Aist-2D.

Ο δορυφόρος «Λομονόσοφ» δημιουργήθηκε από επιστήμονες του ομώνυμου Πανεπιστημίου Λομονόσοφ της Μόσχας, σε συνεργασία με επιστήμονες από άλλες χώρες. Θα μελετήσει ακραία κοσμικά φαινόμενα, όπως οι εκρήξεις ακτίνων-γάμα και οι κοσμικές ακτινοβολίες υπερβολικά υψηλής ενέργειας.

Παράλληλα, σε συνεργασία με ένα δίκτυο επίγειων τηλεσκοπίων, θα παρακολουθεί τυχόν επικίνδυνους αστεροειδείς που μπορεί να αποτελέσουν απειλή για τη Γη.

Ζυγίζει 645 κιλά (εκ των οποίων τα 160 κιλά είναι επιστημονικά όργανα) και θα ακολουθεί μια τροχιά σε ύψος 490 χιλιομέτρων. Ανξαμένεται να παραμείνει στο διάστημα για τρία χρόνια.

Για «μια σημαντική μέρα για το Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ, αλλά επίσης για τη Ρωσία και για την επιστήμη γενικότερα», έκανε λόγο ο πρύτανης του πανεπιστημίου Βίκτορ Σαντοβνίσι. Το πανεπιστήμιο είχε εκτοξεύσει τον πρώτο του δορυφόρο («Τατιάνα») το 2005 και έναν δεύτερο («Τατιάνα-2») το 2009.

Πολλά πανεπιστήμια στον κόσμο συμμετέχουν στην υλοποίηση διαστημικών προγραμμάτων, αλλά κανένα δεν έχει τόσο εκτεταμένο δικό του διαστημικό και δορυφορικό πρόγραμμα, όπως είπε ο Σαντοβνίσι.

Όλα τα επιστημονικά στοιχεία που θα συλλέξει ο δορυφόρος «Λομοσόσοφ», θα είναι διαθέσιμα στη διεθνή επιστημονική κοινότητα.

Το νέο κοσμοδρόμιο Βοστότσνι στην περιοχή Αμούρ άρχισε να κατασκευάζεται το 2010. Προγραμματιζόταν να εγκαινιασθεί τον Δεκέμβριο του 2015, αλλά υπήρξε μια μικρή καθυστέρηση στην ολοκλήρωσή του.

Καλύπτει μια έκταση περίπου 700 τετραγωνικών χιλιομέτρων και θα μειώσει την εξάρτηση της Ρωσίας από το ιστορικό σοβιετικό κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, που πλέον βρίσκεται στο Καζακστάν.

 

Σχετικά Νέα
Καταστροφές

Στίβεν Χόκινγκ: Ο Τραμπ θα κάνει τη Γη καυτή κόλαση, όπως έγινε η Αφροδίτη

Μη αναστρέψιμη ζημιά στον πλανήτη μπορεί να προκαλέσει η απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, προειδοποίησε ο διάσημος φυσικός...

Βίντεο

Καρχαρίας - φάντασμα που ζει στα βάθη των ωκεανών καταγράφεται για πρώτη φορά από κάμερα
Καρχαρίας - φάντασμα που ζει στα βάθη των ωκεανών καταγράφεται για πρώτη φορά από κάμερα

Το παράξενο αυτό ζώο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Βόρειο ημισφαίριο πριν από λίγες ημέρες!

 

Η Ογκοθερμία στην πράξη
Η Ογκοθερμία στην πράξη

H ογκοθερμία στην πράξη: Η φυσική, ανώδυνη και ανεπίπλοκη αντικαρκινική θεραπεία.

 

Facebook