Ροή ειδήσεων
Παγκόσμια Ημέρα
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ηπατίτιδας
Facebook Twitter Google+

Το μεγαλύτερο φεγγάρι του Πλούτωνα, ο Χάροντας είχε κάποτε ωκεανό

Διάστημα
Γραμματοσειρά

Εικόνες από την αποστολή του New Horizons της NASA δείχνουν ότι το φεγγάρι του Πλούτωνα, ο Χάροντας είχε κάποτε έναν ωκεανό κάτω από την επιφάνεια του που έχει παγώσει και επεκταθεί, ωθώντας προς τα έξω και προκαλώντας την επιφάνεια του φεγγαριού να τεντωθεί και να προκαλέσει θραύση σε μεγάλη κλίμακα.

Η πλευρά του φεγγαριού του Πλούτωνα εθεάθη από το διαστημικό σκάφος New Horizons της NASA τον Ιούλιο του 2015 και έχει ένα χαρακτηριστικό σύστημα "τραβηγμένα ξεχωριστά", ( "pull apart"), τεκτονικά ρήγματα, τα οποία εκφράζονται ως κορυφογραμμές, πλαγιές και κοιλάδες - τα τελευταία μερικές φορές φτάνουν πάνω από 6,5 χιλιόμετρα βάθος.

Το τεκτονικό τοπίο του Χάροντα, δείχνει ότι κατά κάποιο τρόπο το φεγγάρι επεκτάθηκε κατά το παρελθόν, με αποτέλεσμα η επιφάνεια του να υποστεί "κάταγμα", όπως τεντωνόταν.

Το εξωτερικό στρώμα του Χάροντα, αποτελείται κατά κύριο λόγο από παγωμένο νερό, το οποίο κατά την πρώιμη ηλικία του το διατηρούσε θερμό χάρης την διάσπαση ραδιενεργών στοιχείων.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο Χάροντας θα μπορούσε να είναι αρκετά ζεστός, ώστε να λιώσει το παγωμένο νερό, δημιουργώντας έναν ωκεανό κάτω από την επιφάνειά του, αλλά, όπως ψύχεται με την πάροδο του χρόνου, αυτός ο ωκεανός παγώνει, επεκτείνοντας και ανασηκώνοντας τα εξωτερικά στρώματα, παράγοντας τα τεράστια χάσματα που βλέπουμε σήμερα.

Το επάνω μέρος της εικόνας, δείχνει μια λειτουργία που ανεπίσημα ονομάζεται "Serenity Chasma", μέρος μιας τεράστιας ισημερινής ζώνης του χάσματος στο Χάροντα.

Ουσιαστικά, αυτό το σύστημα από χάσματα είναι ένα από τα μεγαλύτερα που έχει εμφανιστεί οπουδήποτε στο ηλιακό σύστημα.

"Τρέχει" περίπου 1.800 χιλιόμετρα μακριά και φθάνει τα 7,5 χιλιόμετρα βάθος. Συγκριτικά, το Grand Canyon είναι 446 χιλιόμετρα μακριά και λίγο περισσότερο από 1,6 χιλιόμετρο βάθος.

Το κατώτερο τμήμα της εικόνας εμφανίζει μια χρωματική κωδικοποίηση τοπογραφίας της , όπου σύμφωνα με τις μετρήσεις του σχήματος αυτού οι επιστήμονες θεωρούν πως το στρώμα πάγου νερού του Χάροντα μπορεί εν μέρει να ήταν υγρό κατά την πρώιμη ιστορία και έκτοτε να επαναψύχεται.

 

Σχετικά Νέα
Καταστροφές

Στίβεν Χόκινγκ: Ο Τραμπ θα κάνει τη Γη καυτή κόλαση, όπως έγινε η Αφροδίτη

Μη αναστρέψιμη ζημιά στον πλανήτη μπορεί να προκαλέσει η απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, προειδοποίησε ο διάσημος φυσικός...

Βίντεο

Καρχαρίας - φάντασμα που ζει στα βάθη των ωκεανών καταγράφεται για πρώτη φορά από κάμερα
Καρχαρίας - φάντασμα που ζει στα βάθη των ωκεανών καταγράφεται για πρώτη φορά από κάμερα

Το παράξενο αυτό ζώο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Βόρειο ημισφαίριο πριν από λίγες ημέρες!

 

Η Ογκοθερμία στην πράξη
Η Ογκοθερμία στην πράξη

H ογκοθερμία στην πράξη: Η φυσική, ανώδυνη και ανεπίπλοκη αντικαρκινική θεραπεία.

 

Facebook