Ροή ειδήσεων
Παγκόσμια Ημέρα
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ηπατίτιδας
Facebook Twitter Google+

Γιατί ο Άρης μετατράπηκε σε έρημο; Πότε φιλοξένησε ζωή.

Διάστημα
Γραμματοσειρά

Φαίνεται πως ο Άρης φιλοξένησε ζωή. Τουλάχιστον έτσι υποδεικνύουν νέες αναλύσεις πετρώματος από την επιφάνειά του, που πραγματοποίησε το ρόβερ της Nasa, Opportunity.

Συγκεκριμένα, βρέθηκαν είδη πηλού, που δημιουργήθηκαν από μη όξινο νερό. Ένα περιβάλλον ικανό να φιλοξενήσει πρωτόγονες μορφές ζωής. Το κινούμενο με ηλιακή ενέργεια Opportunity, προσγειώθηκε στον Άρη τον Ιανουάριο του 2004, για μια αποστολή που θα διαρκούσε τουλάχιστον 90 ημέρες, προκειμένου να εξετάσει το ενδεχόμενο, βρίσκοντας δείγματα που να υποδεικνύουν ότι υπήρξε κάποτε νερό στον πλανήτη. Τόσο το Opportunity, όσο και το Spirit –που απέτυχε να συνεχίσει λόγω των αντίξοων συνθηκών πριν 3 χρόνια- βρήκαν πετρώματα που διαμορφώθηκαν με την ύπαρξη ιδιαίτερα όξινου νερού.

Παρά το γεγονός ότι μικρόβια που αναπτύσσονται σε συνθήκες όξινου νερού υπάρχουν στη γη, οι επιστήμονες υποπτεύονται ότι οι χημικές διεργασίες που είναι υπεύθυνες για την δημιουργία ζωής, απαιτούν ένα λιγότερο όξινο, πιο φυσιολογικό περιβάλλον. «Το αρνητικό σε ένα όξινο περιβάλλον , όπως πιστεύουμε, είναι πως είναι πολύ, πολύ, πολύ δύσκολο να επιτρέψει τη σύσταση προ-βιοτικής χημείας, που είναι η προϋπόθεση για τη σύσταση ζωής.» δήλωσε ο υπεύθυνος επιστήμονας των αποστολών Opportunity και Spirit. «Όμως, αυτό που υποδεικνύουν τα ευρήματα είναι πως υπήρξε ουδέτερο pH, πολύ πολύ παλιά στην ιστορία του πλανήτη Άρη».

Στο δείγμα που συνέλεξε το Opportunity, πρόκειται για μη όξινο νερό. Δυστυχώς δεν είχε κάποιο τρυπάνι ώστε να σκάψει συγκεκριμένα πετρώματα, όπως το επόμενο ροβερ της Nasa, το Curiosity. To τελευταίο, κατά την εκσκαφή ενός προϊστορικού πετρώματος, βρήκε επίσης ίχνη αγνού ύδατος, αλλά και άλλα στοιχεία που είναι επίσης απαραίτητα για τη δημιουργία μικροβιακής υπόστασης ζωής.

Αυτή τη στιγμή, αναμένονται και άλλες αναλύσεις από την τρέχουσα αποστολή. Το Opportunity, κινείται νότια προς τον κρατήρα Endeavour, και προς μια εκτεθειμένη σωρεία πετρωμάτων που ίσως έχει περισσότερες απαντήσεις για το πώς ο κάποτε ζεστός και υγρός Άρης μετατράπηκε στην παγωμένη, ξηρή και όξινη έρημο που υπάρχει σήμερα.

Απόδοση: Μαρία Αλιβιζάτου
πηγή: Second rover finds hint of a life-friendly ancient Mars, uk.reuters.com

 

Σχετικά Νέα
Καταστροφές

Stephen Hawking: Η ανθρώπινη φυλή είναι καταδικασμένη αν δεν αποικίσουμε Σελήνη και Άρη

Η ανθρώπινη φυλή πρέπει να ξεκινήσει να απομακρύνεται από τη Γη μέσα σε 30 χρόνια για να αποφευχθεί η εξάλειψή της από τον υπερπληθυσμό και την αλλαγή του κλίματος, προειδοποίησε ο καθηγητής Stephen...

Βίντεο

Καρχαρίας - φάντασμα που ζει στα βάθη των ωκεανών καταγράφεται για πρώτη φορά από κάμερα
Καρχαρίας - φάντασμα που ζει στα βάθη των ωκεανών καταγράφεται για πρώτη φορά από κάμερα

Το παράξενο αυτό ζώο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Βόρειο ημισφαίριο πριν από λίγες ημέρες!

 

Η Ογκοθερμία στην πράξη
Η Ογκοθερμία στην πράξη

H ογκοθερμία στην πράξη: Η φυσική, ανώδυνη και ανεπίπλοκη αντικαρκινική θεραπεία.

 

Facebook