Ροή ειδήσεων
Παγκόσμια Ημέρα
Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Facebook Twitter Google+

NASA: Επιστράτευση μικροδορυφόρων για πρόβλεψη τυφώνων

Διάστημα
Γραμματοσειρά

Η Εθνική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος των ΗΠΑ (NASA) σκοπεύει να αναπτύξει ένα σύνολο οκτώ μικροδορυφόρων, με την ονομασία Παγκόσμιο Δορυφορικό Σύστημα Πλοήγησης Κυκλώνων (CYGNSS), για την πρόβλεψη τυφώνων.

Μέσω αυτού του προγράμματος, ένα πρωτοποριακό σύστημα θα επιτρέπει στους ειδικούς να μετρούν τους επιφανειακούς ανέμους των ωκεανών κοντά και εντός του πυρήνα των τροπικών κυκλώνων και τυφώνων κατά τη διάρκεια ολόκληρου του κύκλου ζωής τους.

Οι μικροδορυφόροι θα τοποθετηθούν σε τροχιά 510 χλμ πάνω από τη Γη και 35 μοίρες από τον ισημερινό. Το δίκτυο των δορυφόρων στη συνέχεια θα λαμβάνει στοιχεία από το Παγκόσμιο Σύστημα Πλοήγησης (GPS) μέσω δορυφορικών σημάτων που μεταδίδονται προς τις καταιγίδες και επιστρέφουν στο διάστημα.

Δεδομένου ότι η επιφάνεια των ωκεανών μεταβάλλεται κατά τη διάρκεια τυφώνων, τόσο τα άμεσα, όσο και τα αντανακλώμενα σήματα θα λαμβάνονται από τους δέκτες GPS και αυτές οι αλλαγές θα μετρούνται, δίνοντας στους επιστήμονες πληροφορίες σχετικά με την ταχύτητα και την κατεύθυνση των ανέμων, την ένταση των καταιγίδων και άλλα πολύτιμα στοιχεία.

Το CYGNSS θα παρέχει στοιχεία πρόβλεψης τυφώνων κάθε λίγες ώρες, δίνοντας μια νέα εικόνα των τροπικών ανέμων μέσω των δορυφορικών δεδομένων.

Η ικανότητα γρήγορης πρόβλεψης αλλαγών στην ένταση, την κατεύθυνση και την ταχύτητα των ανέμων, μεταξύ πολλών άλλων, θα βοηθήσει στην καλύτερη εκτίμηση των ζημιών που μπορούν να προκαλέσουν οι τυφώνες ακόμα και όταν η έντασή τους φαίνεται να μειώνεται, κάτι εξαιρετικά σημαντικό για τις ευάλωτες κοινότητες.

Οι μικροδορυφόροι θα υποβληθούν σε αρχικές δοκιμές στις αρχές του 2016, προτού σταλούν στο διάστημα μέσω του πυραύλου Orbital ATK Pegasus XL από το σταθμό στο ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα. Οι αρχές ελπίζουν ότι το σύστημα θα είναι πλήρως λειτουργικό έως το 2017, στην αρχή της εποχής των τυφώνων στον Ατλαντικό.

 

Σχετικά Νέα
Καταστροφές

Ο τυφώνας Χάρβεϊ «λύγισε» τον φλοιό της Γης – Το Χιούστον βυθίστηκε κατά 2 εκατοστά

Αρκετό βάρος για να κάμψουν τον φλοιό της Γης είχαν τα περίπου 150 τρισεκατομμύρια λίτρα νερού που έπεσαν στην περιοχή του Χιούστον των ΗΠΑ κατά το πέρασμα του τυφώνα Χάρβεϊ. Όπως αναφέρει ο Κρις...

Υγεία - Διατροφή

Έλληνας επιστήμονας καινοτόμησε στις προβλέψεις παθήσεων του αναπνευστικού

Μια νέα καινοτόμο εφαρμογή ανέπτυξαν Έλληνες επιστήμονες στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, η οποία αφορά την πρόβλεψη των παθήσεων του αναπνευστικού συστήματος, η μελέτη της οποία δημοσιεύτηκε στο...

Βίντεο

Καβούρι - ήρωας. Πηδάει από το τηγάνι και κλείνει το μάτι για να σώσει τους φίλους του!
Καβούρι - ήρωας. Πηδάει από το τηγάνι και κλείνει το μάτι για να σώσει τους φίλους του!

Η απίστευτη αυτή... διάσωση έλαβε χώρα στην επαρχία Τζιανγκσού της Κίνας, στην πόλη Λιανιουνγκάνγκ, βόρεια της Σαγκάης. Δείτε το βίντεο!

 

Βίντεο του ΕΟΤ για την προβολή της Ελλάδας διεκδικεί την πρωτιά σε διαγωνισμό
Βίντεο του ΕΟΤ για την προβολή της Ελλάδας διεκδικεί την πρωτιά σε διαγωνισμό

Την πρωτιά θα διεκδικήσει το νέο βίντεο του ΕΟΤ, για την προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό, στον «2ο Διαγωνισμό Βίντεο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών», που θα πραγματοποιηθεί με την ευκαιρία της 22ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του, στο Τσένκντου της Κίνας, 11 έως 16 Σεπτεμβρίου, 2017.

 

Facebook