Μενού

Ροή ειδήσεων
Καμία εκδήλωση
Facebook Twitter Google+

Σιώπησε το ευρωπαϊκό διαστημικό ρομπότ Philae

Διάστημα
Γραμματοσειρά

Το ευρωπαϊκό διαστημικό ρομπότ Philae (Φίλαι) που έχει προσεδαφιστεί στον κομήτη Tchouri παραμένει σιωπηλό εδώ και 10 ημέρες, ανακοίνωσαν οι ελεγκτές εδάφους που φοβούνται μήπως το μικρό ρομπότ έχει μετακινηθεί, κάτι που θα μπορούσε να διακυβεύσει την επικοινωνία μαζί του.

"Το ρομπότ μπορεί να έχει μετακινηθεί", αναφέρει σε ανακοίνωση η γερμανική διαστημική υπηρεσία DLR. "Ακόμη και μια απλή αλλαγή της θέσης του μπορεί να σημαίνει ότι οι κεραίες του τώρα ίσως έχουν μπλοκάρει".

"Οι παρατηρήσεις μας μας κάνουν να σκεπτόμαστε ότι το ρομπότ μπορεί να έχει μετακινηθεί και συνεπώς ότι οι κεραίες του ίσως έχουν κρυφτεί περισσότερο ή ότι ο προσανατολισμός τους μπορεί να άλλαξε", διευκρινίζει ο διευθυντής του προγράμματος Στέφαν Ούλαμεκ.

"Επί του παρόντος, ανησυχούμε λίγο. Προσπαθούμε να καταλάβουμε", σχολίασε η εκπρόσωπος της DLR Μανουέλα Μπράουν.

Το ρομπότ-εργαστήριο πραγματοποίησε στις 12 Νοεμβρίου μια ιστορική πρωτιά όταν προσεδαφίστηκε στον πυρήνα του κομήτη 67P/Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο.

Ύστερα από επτά μήνες νάρκης, το ρομπότ ξύπνησε στις 13 Ιουνίου. Έκτοτε δυσκολεύεται να αποκαταστήσει μια ικανοποιητική επικοινωνία με το διαστημόπλοιο Rosetta το οποίο κινείται σε απόσταση από τον κομήτη για να μην διαταραχθεί από τα αέρια και τη σκόνη που εκτοξεύει ο κομήτης.

Το Philae είναι εξοπλισμένο με δέκα όργανα. Οι επιστήμονες ελπίζουν κυρίως ότι το ρομπότ θα επιτρέψει να βρεθούν πολύπλοκα οργανικά μόρια που θα μπορούσαν να δώσουν βασικά στοιχεία για την εμφάνιση της ζωής στη Γη.

 

Σχετικά Νέα
Διάστημα

Η Γη μπορεί να σταματήσει και να απορροφήσει τα σωματίδια – φαντάσματα, νετρίνα

Την ικανότητα να βάλει τέλος στο διαστημικό ταξίδι των νετρίνων έχει η Γη όπως απέδειξε για πρώτη φορά το επιστημονικό πείραμα, IceCube κοντά στο Νότιο Πόλο, που αποκάλυψε την ικανότητα του πλανήτη...

Βίντεο

Το βραβευμένο βίντεο του ΕΟΤ, «Greece-A 365-Day Destination
Το βραβευμένο βίντεο του ΕΟΤ, «Greece-A 365-Day Destination" στον «2ο Διαγωνισμό Βίντεο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών»

Δείτε το βίντεο:

 

Καβούρι - ήρωας. Πηδάει από το τηγάνι και κλείνει το μάτι για να σώσει τους φίλους του!
Καβούρι - ήρωας. Πηδάει από το τηγάνι και κλείνει το μάτι για να σώσει τους φίλους του!

Η απίστευτη αυτή... διάσωση έλαβε χώρα στην επαρχία Τζιανγκσού της Κίνας, στην πόλη Λιανιουνγκάνγκ, βόρεια της Σαγκάης. Δείτε το βίντεο!

 

Facebook