Ροή ειδήσεων
Παγκόσμια Ημέρα
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ηπατίτιδας
Facebook Twitter Google+

Τιμητική διάκριση για την ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ από την ESA

Διάστημα
Γραμματοσειρά

Την ερευνητική ομάδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για να διεξάγει τα πειράματα διαστημικής μικροβιολογίας επέλεξε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA).

Η ομάδα στο πλαίσιο πειραμάτων υπερβαρύτητας θα μελετήσει τη συμπεριφορά βακτηρίων σε συνθήκες που προσομοιάζουν το περιβάλλον πλανητών με βαρύτητα έως 20 φορές μεγαλύτερη από τη Γη. Συγκεκριμένα, θα μελετηθεί η επίδραση της υπερβαρύτητας στη θερμοαντοχή και την κινητικότητα των βακτηρίων τόσο σε φαινοτυπικό όσο και σε μοριακό επίπεδο.

Τα αποτελέσματα θα βοηθήσουν στη βελτίωση της γνώσης των χαρακτηριστικών των μικροοργανισμών που σχετίζονται με την αντοχή σε υψηλές θερμοκρασίες αλλά και την παθογένειά τους και, πιθανώς, στην τροποποίηση των διαδικασιών αποστείρωσης, με πιθανή εμπλοκή στην αναζήτηση ζωής σε εξωγήινα περιβάλλοντα. Ήδη ο σχεδιασμός των πειραμάτων βρίσκεται στην τελική φάση.

Τα πειράματα θα υλοποιηθούν από ομάδα διδακτορικών φοιτητών του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας και Υγιεινής Τροφίμων του Τομέα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ, στις εγκαταστάσεις του Large Diameter Centrifuge (LDC) που βρίσκεται στο Ευρωπαϊκό Διαστημικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας της ESA (ESTEC) στο Νόρντβαικ της Ολλανδίας, κατά τη διάρκεια της έκτης καμπάνιας «Spin Your Thesis!» της ESA, που θα πραγματοποιηθεί από 7-18 Σεπτέμβρη 2015.

Η επιλογή αποτελεί σημαντική διάκριση για το ΑΠΘ αφού μόνο 4 ομάδες από όλη τη Ευρώπη επιλέγονται κάθε χρόνο για να συμμετάσχουν στην καμπάνια «Spin Your Thesis!» της ESA.

Η ομάδα του Α.Π.Θ. αποτελείται από τους διδακτορικούς φοιτητές Ζαφειρώ Ασπρίδου, Μυρσίνη Κακαγιάννη και Δάφνη Δημακοπούλου-Παπάζογλου, υπό την επίβλεψη του διευθυντή του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας και Υγιεινής Τροφίμων του ΑΠΘ, αναπληρωτή καθηγητή Κωνσταντίνου Κουτσουμανή, και κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας των πειραμάτων θα υποστηρίζεται από το Γραφείο Εκπαίδευσης και από εμπειρογνώμονες που είναι υπεύθυνοι για τις εγκαταστάσεις του LDC.

Τα μέλη του ευρωπαϊκού συνδέσμου «European Low Gravity Research Association» (ELGRA) θα είναι σε ετοιμότητα για να παράσχουν συμβουλές και εμπειρογνωμοσύνη σε ό,τι αφορά στη μικροβαρύτητα και την έρευνα της υπερβαρύτητας.

 

Σχετικά Νέα
Ελληνικά Προϊόντα

Φτιάξε τον δικό σου κήπο στις εκτάσεις στο αγρόκτημα του ΑΠΘ στη Θέρμη

Την ευκαιρία σε όλους τους πολίτες να φτιάξουν τον δικό τους κήπο στις εκτάσεις του Πανεπιστημιακού Αγροκτήματος, στη Θέρμη παρέχει το τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης...

Βίντεο

Καρχαρίας - φάντασμα που ζει στα βάθη των ωκεανών καταγράφεται για πρώτη φορά από κάμερα
Καρχαρίας - φάντασμα που ζει στα βάθη των ωκεανών καταγράφεται για πρώτη φορά από κάμερα

Το παράξενο αυτό ζώο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Βόρειο ημισφαίριο πριν από λίγες ημέρες!

 

Η Ογκοθερμία στην πράξη
Η Ογκοθερμία στην πράξη

H ογκοθερμία στην πράξη: Η φυσική, ανώδυνη και ανεπίπλοκη αντικαρκινική θεραπεία.

 

Facebook