Μενού

Ροή ειδήσεων
Παγκόσμια Ημέρα
Διεθνής Ημέρα για τον Τερματισμό της Ατιμωρησίας
Facebook Twitter Google+

Το ρομπότ Philae μοναδικός επιβάτης του Rosetta κατευθύνεται στον κομήτη

Διάστημα
Γραμματοσειρά

Το ρομπότ Philae (Φίλαι) κατευθύνεται προς τον κομήτη Tchoura, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία.

Το ρομπότ Philae βρίσκεται καθ΄οδόν προς τον κομήτη Tchouri, στον οποίο θα προσεδαφισθεί έπειτα από ελεύθερη πτώση επτά ωρών, εάν όλα πάνε καλά, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία.

Η ρίψη (από το σκάφος Rosetta) πήγε καλά. Είμαστε ευτυχείς. Ολα έγιναν χωρίς πρόβλημα, δήλωσε ο υπεύθυνος πτήσης της αποστολής Rosetta Αντρέα Ακομάτσο. Εάν το ρομπότ καταφέρει να προσεδαφισθεί στον κομήτη , θα πρόκειται για μία ιστορική πρώτη.

H μεγάλη μέρα ήρθε για το μικρό ρομπότ Philae (Φίλαι), επιβάτη εδώ και δέκα χρόνια του ευρωπαϊκού διαστημικού σκάφους Rosetta, που θα κάνει σε λίγη ώρα την πρώτη στην ιστορία απόπειρα προσεδάφισης στον πυρήνα ενός κομήτη.

Πριν από λίγη ώρα, από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων στο Ντάρμσταντ, η υπεύθυνη για την αποστολή του σκάφους Rosetta ομάδα έδωσε το πράσινο φως για το εγχείρημα που θα πραγματοποιηθεί σε απόσταση 511 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη.

"Έχουμε το τελικό πράσινο φως. Εμπρός για τον αποχωρισμό", γράφτηκε στο Twitter από την ομάδα της Rosetta.

Αυτό το πράσινο φως επιβεβαιώνει ότι ο τελευταίος ελιγμός του διαστημικού σκάφους έγινε σωστά και ότι βρίσκεται σε κατάλληλη θέση για την ρίψη του ρομπότ Fhilae στον κομήτη Tchourioumov-Guerassimenko ( Tchouri).

Αμέσως μετά την αποκόλλησή του, το ρομπότ Philae θα πάρει φωτογραφίες της Rosetta και στη συνέχεια θα κατεβεί , με ελεύθερη πτώση, προς τον κομήτη, διανύοντας τα 20 χιλιόμετρα που το χωρίζουν από τον στόχο του σε επτά ώρες.

"Η κρίσιμη φάση είναι η ίδια η προσεδάφιση", δήλωσε ο Στέφαν Ούλαμεκ, υπεύθυνος για την προσεδάφιση του Philae. Η επιβεβαίωση της προσεδάφισης δεν αναμένεται να φθάσει στη Γη πριν από τις 18.00 ώρα Ελλάδος.

Εάν όλα πάνε καλά και ξεπερασθούν όλα τα τεχνικά ρίσκα του εγχειρήματος, ο Philae και τα 10 όργανα που μεταφέρει θα αρχίσουν τις επιστημονικές έρευνες επί του εδάφους του κομήτη που θα διαρκέσουν δυόμισι ημέρες. Το μικρό ρομπότ θα λειτουργεί μέχρι τον Μάρτιο και είναι καταδικασμένο να πεθάνει από τη ζέστη όταν ο Tchouri θα πλησιάσει τον Ηλιο.

Οποια και να είναι η τύχη του μικρού ρομπότ, το σκάφος Rosetta θα συνεχίσει να παρακολουθεί τον κομήτη τουλάχιστον μέχρι τη διέλευσή του στην κοντινότερη απόσταση από τον Ηλιο, τον Αύγουστο.

 

Σχετικά Νέα
Διάστημα

To Philae σε νάρκη, η Rosetta όμως συνεχίζει

Η περιπετειώδης αποστολή του οχήματος προσεδάφισης «Φίλαι» ολοκληρώθηκε, καθώς έχει πέσει σε «νάρκη» –πιθανόν προσωρινή– λόγω της εξάντλησης των μπαταριών του, όμως το μητρικό διαστημικό σκάφος...

Βίντεο

Το βραβευμένο βίντεο του ΕΟΤ, «Greece-A 365-Day Destination
Το βραβευμένο βίντεο του ΕΟΤ, «Greece-A 365-Day Destination" στον «2ο Διαγωνισμό Βίντεο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών»

Δείτε το βίντεο:

 

Καβούρι - ήρωας. Πηδάει από το τηγάνι και κλείνει το μάτι για να σώσει τους φίλους του!
Καβούρι - ήρωας. Πηδάει από το τηγάνι και κλείνει το μάτι για να σώσει τους φίλους του!

Η απίστευτη αυτή... διάσωση έλαβε χώρα στην επαρχία Τζιανγκσού της Κίνας, στην πόλη Λιανιουνγκάνγκ, βόρεια της Σαγκάης. Δείτε το βίντεο!

 

Facebook