Μενού

Ροή ειδήσεων
Παγκόσμια Ημέρα
Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή
Facebook Twitter Google+

Γήινο έδαφος στον Άρη!

Διάστημα
Γραμματοσειρά

Ο κρατήρας Γκέιλ του πλανήτη Άρη έχει χαρακτηριστικά εδάφους αντίστοιχα με της Γης ανακάλυψε το μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος Curiosity της NASA.

Το εύρημα προστίθεται σε εκείνα που μαρτυρούν την πιθανότατα ύπαρξης και ανάπτυξης μικροβιακής μορφής ζωής στον Κόκκινο Πλανήτη πριν από εκατομμύρια χρόνια.

Ο γεωλόγος του Πανεπιστημίου του Ορεγκον Γκρέγκορυ Ρέταλακ μελέτησε εικόνες που έστειλε το Curiosity, αλλά και στοιχεία σχετικά με τα μεταλλεύματα και τη χημική σύσταση του Άρη από άλλες μελέτες και επικέντρωσε το ενδιαφέρον του σε κάποια σημεία της επιφάνειας του κρατήρα στα οποία υπάρχουν ρωγμές.

Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η σύσταση του εδάφους εκεί και ειδικά τα επίπεδα φωσφόρου είναι τέτοια που τουλάχιστον στη Γη δημιουργούν προϋποθέσεις για την παρουσία μικροβιακών μορφών ζωής. Η ηλικία του συγκεκριμένου εδάφους υπολογίστηκε στα 3,7 εκατομμύρια χρόνια.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το έδαφος που εντοπίστηκε στον Άρη παρουσιάζει ομοιότητες με εκείνο στην έρημο Ατακάμα της Χιλής και τις Ξηρές Κοιλάδες της Ανταρκτικής. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Geology».

 

Σχετικά Νέα
Καταστροφές

Όλο και πιο έντονο το τεχνητό φως, δημιουργεί ανησυχία για τις επιπτώσεις

Το τεχνητό φως στη Γη γίνεται όλο και πιο έντονο καθώς νοικοκυριά, επιχειρήσεις και δήμοι σταδιακά αλλάζουν τους παραδοσιακούς λαμπτήρες τους σε LED για να εξοικονομήσουν ενέργεια και χρήματα, όμως...

Βίντεο

Το βραβευμένο βίντεο του ΕΟΤ, «Greece-A 365-Day Destination
Το βραβευμένο βίντεο του ΕΟΤ, «Greece-A 365-Day Destination" στον «2ο Διαγωνισμό Βίντεο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών»

Δείτε το βίντεο:

 

Καβούρι - ήρωας. Πηδάει από το τηγάνι και κλείνει το μάτι για να σώσει τους φίλους του!
Καβούρι - ήρωας. Πηδάει από το τηγάνι και κλείνει το μάτι για να σώσει τους φίλους του!

Η απίστευτη αυτή... διάσωση έλαβε χώρα στην επαρχία Τζιανγκσού της Κίνας, στην πόλη Λιανιουνγκάνγκ, βόρεια της Σαγκάης. Δείτε το βίντεο!

 

Facebook