Μενού

Ροή ειδήσεων
Παγκόσμια Ημέρα
Ημέρα Πανελλαδικού Εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης
Facebook Twitter Google+

Επανδρωμένες αποστολές στον Άρη - Τα σχέδια της NASA

Διάστημα
Γραμματοσειρά

Όταν το 2010 ο πρόεδρος Ομπάμα επισκέφθηκε το διαστημικό κέντρο της NASA έθεσε μια πρόκληση. Επανδρωμένες αποστολές σε αστεροειδείς το 2025 και επανδρωμένες αποστολές στον Άρη τη δεκαετία του '30. Προ ημερών ο διοικητής της NASA, Τσαρλς Μπόλντερ παρουσίασε την υλοποίηση αυτής της πρόκλησης.

Με δεδομένο πλέον ότι η επιβίωση του είδους μας απαιτεί την κατοίκηση άλλων πλανητών, οι άνθρωποι της διαστημικής υπηρεσίας θεωρούν ότι ο Άρης, ο οποίος μελετάται επί τέσσερις δεκαετίες, θα μπορούσε να είναι το εφαλτήριο για .πλανητικές επισκέψεις.

Το σύνθημα δόθηκε στο πλαίσιο συνεδρίου Human to Mars (Η2Μ) και σε γενικές γραμμές προβλέπει .τη σύλληψη ενός αστεροειδή οποίος θα υποβληθεί σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη για να μελετηθούν κυρίως τεχνολογικά ζητήματα.

Δεύτερο βήμα η σίτιση .καλλιέργεια ζαρζαβατικών και γενικότερα, πως ο άνθρωπος μπορεί να εξασφαλίσει τη διατροφή του σε ένα τόσο απαιτητικό βήμα.

Τρίτο παράλληλο βήμα η αυτονομία. Η διαδικασία επιδιορθώσεων, αντικαταστάσεων, μέσω της εκτύπωσης εξαρτημάτων στο Διάστημα, είναι απαραίτητη.

Όταν όλα αυτά γίνουν γνώση τότε την τελική απόφαση θα κρίνει η ύπαρξη χρηματοδότησης.

Πύραυλος

Αρχικά, στόχος είναι η ολοκλήρωση του πυραύλου SLS (Space Launch System), του ισχυρότερου που έχει αναπτυχθεί ποτέ, ο οποίος θα επιτρέψει αποστολές πέρα από τη χαμηλή γήινη τροχιά. Το πλήρωμα θα επιβαίνει στην κάψουλα Orion, η οποία «ετοιμάζεται για δοκιμή της θερμικής ασπίδας το φετινό Δεκέμβριο», όπως είπε ο Μπόλντεν.

Τέλος του 2017, οπότε προβλέπεται να είναι έτοιμο το σύστημα εκτόξευσης SLS, θα πραγματοποιηθεί μια σειρά πιλοτικών επανδρωμένων αποστολών στις οποίες θα δοκιμαστούν οι τεχνολογίες που απαιτούνται για ένα ταξίδι στον Άρη.

Η σημαντικότερη από αυτές προγραμματίζεται για τη δεκαετία του 2020, όταν οι αστροναύτες του Orion θα επιχειρήσουν να συλλάβουν έναν μικρό αστεροειδή, χρησιμοποιώντας ένα είδος λάσου, και να τον θέσουν σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη προκειμένου να τον μελετήσουν και να φέρουν δείγματα στη Γη.

Ο Μπόλντεν, πρώην πιλότος δοκιμών που έχει πετάξει τρεις φορές με το (παροπλισμένο πλέον) διαστημικό λεωφορείο, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής για την εκτόξευση του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble, τόνισε ότι η έξοδος του ανθρώπου στο λεγόμενο βαθύ διάστημα θα απαιτήσει την τελειοποίηση μιας σειράς τεχνολογιών.

Για παράδειγμα, η NASA πρέπει να τελειοποιήσει την καλλιέργεια λαχανικών και να αναπτύξει 3D εκτυπωτές για την παραγωγή ανταλλακτικών και εξαρτημάτων επιτόπου.

Επιπλέον, οι μακροχρόνιες αποστολές πέρα από τη γήινη τροχιά απαιτούν τη χρήση του Ηλιακού-Ηλεκτρικού Συστήματος Προώθησης -ενός κινητήρα που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια και ωθεί το σκάφος εκτοξεύοντας έναν πίδακα ιονισμένου αερίου. Τέτοιοι κινητήρες έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι σήμερα μόνο σε μικρές, ρομποτικές αποστολές.

Νέος κινητήρας θα επιτρέψει στη NASA να απαγάγει αστεροειδή. Πέρα όμως από τις τεχνικές δυσκολίες, υπάρχει και το θέμα της χρηματοδότησης, για την οποία ο Μπόλντεν άφησε να εννοηθεί ότι είναι ανεπαρκής. «Με κάποια αύξηση στον προϋπολογισμό της NASA, θα μπορέσουμε να πάμε στον Άρη τη δεκαετία του 2030» είπε.

Η αύξηση των κονδυλίων απαιτεί όμως έγκριση του Κογκρέσου, η οποία δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη.

 

Σχετικά Νέα
Καταστροφές

Όλο και πιο έντονο το τεχνητό φως, δημιουργεί ανησυχία για τις επιπτώσεις

Το τεχνητό φως στη Γη γίνεται όλο και πιο έντονο καθώς νοικοκυριά, επιχειρήσεις και δήμοι σταδιακά αλλάζουν τους παραδοσιακούς λαμπτήρες τους σε LED για να εξοικονομήσουν ενέργεια και χρήματα, όμως...

Βίντεο

Το βραβευμένο βίντεο του ΕΟΤ, «Greece-A 365-Day Destination
Το βραβευμένο βίντεο του ΕΟΤ, «Greece-A 365-Day Destination" στον «2ο Διαγωνισμό Βίντεο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών»

Δείτε το βίντεο:

 

Καβούρι - ήρωας. Πηδάει από το τηγάνι και κλείνει το μάτι για να σώσει τους φίλους του!
Καβούρι - ήρωας. Πηδάει από το τηγάνι και κλείνει το μάτι για να σώσει τους φίλους του!

Η απίστευτη αυτή... διάσωση έλαβε χώρα στην επαρχία Τζιανγκσού της Κίνας, στην πόλη Λιανιουνγκάνγκ, βόρεια της Σαγκάης. Δείτε το βίντεο!

 

Facebook