Ροή ειδήσεων
Παγκόσμια Ημέρα
Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος
Facebook Twitter Google+

Αστεροειδής προκαλούν…πυρηνικές εκρήξεις!

Διάστημα
Γραμματοσειρά

Αστεροειδείς που εισήλθαν στη γήινη ατμόσφαιρα το διάστημα 2000-2013 προκάλεσαν 26 εκρήξεις πυρηνικής κλίμακας κατά την εξαΰλωσή τους στα ανώτερα στρώματα. Αυτό κατέγραψε μελέτη η οποία πραγματοποιήθηκε από το ίδρυμα Β612, το οποίο ιδρύθηκε από πρώην αστροναύτες της NASA με σκοπό την επαγρύπνηση για τον ενδεχόμενο κίνδυνο από συγκρούσεις του πλανήτη μας με ουράνια αντικείμενα.

Τα δεδομένα προέρχονται από ένα παγκόσμιο δίκτυο αισθητήρων σχεδιασμένο για την ανίχνευση πυρηνικών πυροδοτήσεων, που ελέγχεται από τον αρμόδιο διεθνή οργανισμό για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων. Από τα στοιχεία δημιουργήθηκε ένα βίντεο που αναπαριστά τα συμβάντα, με σκοπό την ενημέρωση και την προώθηση των στόχων της οργάνωσης.

«Αν και οι περισσότεροι από τους αστεροειδείς που θα μπορούσαν να καταστρέψουν μία ολόκληρη χώρα ή ήπειρο έχουν εντοπισθεί, λιγότεροι από 10.000 από το 1.000.000 των επικίνδυνων αστεροειδών που εκτιμάται πως έχουν τη δυνατότητα να πλήξουν μία μεγάλη αστική περιοχή έχουν βρεθεί από τα σημερινά παρατηρητήρια», προειδοποιεί ο οργανισμός Β612. «Μέχρι σήμερα το μοναδικό που μας προστατεύει από μία ενδεχόμενη καταστροφή είναι η τύχη μας», προσθέτει ο Εντ Λου, πρώην αστροναύτης και εκ των ιδρυτών της οργάνωσης.

Η ισχύς των 26 καταγεγραμμένων εκρήξεων ήταν πολύ ισχυρή και κυμαινόταν μεταξύ ενός και 600 κιλοτόνων ΤΝΤ. Συγκριτικά η βόμβα που έπληξε τη Χιροσίμα το 1945 ισοδυναμούσε με περίπου 15 κιλοτόνους ΤΝΤ.

Αν και η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των συμβάντων έλαβε χώρα σε απόσταση ασφαλείας από το έδαφος, ο κίνδυνος για τον πληθυσμός της Γης είναι ορατός, καθώς σε μία περίπτωση το Φεβρουάριο του 2013, ένας μετεωρίτης προσέκρουσε στο Τσέλιαμπινσκ της Ρωσίας τραυματίζοντας περισσότερους από 1.000 κατοίκους της περιοχής.

Ο πιο καταστρεπτικός αστεροειδής στη σύγχρονη ιστορία έπληξε την επίσης ρωσική περιοχή Τογκούσκα το 1908, ισοπεδώνοντας περίπου 2.000 στρέμματα δασικής έκτασης και απελευθέρωσε 5.000 με 15.000 κιλοτόνων ΤΝΤ.

Σκοπός του Β612 είναι η συγκέντρωση ιδιωτικών πόρων προκειμένου να κατασκευαστεί ένα τηλεσκόπιο υπέρυθρης ακτινοβολίας μέχρι το 2018, που θα είναι σε θέση να ανιχνεύσει επικίνδυνους αστεροειδείς έγκαιρα, όταν θα βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από τον πλανήτη μας.

 

Σχετικά Νέα
Καταστροφές

Ο τυφώνας Χάρβεϊ «λύγισε» τον φλοιό της Γης – Το Χιούστον βυθίστηκε κατά 2 εκατοστά

Αρκετό βάρος για να κάμψουν τον φλοιό της Γης είχαν τα περίπου 150 τρισεκατομμύρια λίτρα νερού που έπεσαν στην περιοχή του Χιούστον των ΗΠΑ κατά το πέρασμα του τυφώνα Χάρβεϊ. Όπως αναφέρει ο Κρις...

Βίντεο

Καβούρι - ήρωας. Πηδάει από το τηγάνι και κλείνει το μάτι για να σώσει τους φίλους του!
Καβούρι - ήρωας. Πηδάει από το τηγάνι και κλείνει το μάτι για να σώσει τους φίλους του!

Η απίστευτη αυτή... διάσωση έλαβε χώρα στην επαρχία Τζιανγκσού της Κίνας, στην πόλη Λιανιουνγκάνγκ, βόρεια της Σαγκάης. Δείτε το βίντεο!

 

Βίντεο του ΕΟΤ για την προβολή της Ελλάδας διεκδικεί την πρωτιά σε διαγωνισμό
Βίντεο του ΕΟΤ για την προβολή της Ελλάδας διεκδικεί την πρωτιά σε διαγωνισμό

Την πρωτιά θα διεκδικήσει το νέο βίντεο του ΕΟΤ, για την προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό, στον «2ο Διαγωνισμό Βίντεο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών», που θα πραγματοποιηθεί με την ευκαιρία της 22ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του, στο Τσένκντου της Κίνας, 11 έως 16 Σεπτεμβρίου, 2017.

 

Facebook