Ροή ειδήσεων
Παγκόσμια Ημέρα
Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου
Facebook Twitter Google+

Η απειλή εξ ουρανού δεν σταματά ποτέ- 2 αστεροειδείς είχαν πλήξει τη Γη ταυτόχρονα

Διάστημα
Γραμματοσειρά

Ενδείξεις ότι πριν από 458 εκατ. χρόνια, κατά την Ορδοβίκια γεωλογική περίοδο, έπεσαν στη Γη ταυτόχρονα ή πολύ κοντά χρονικά δύο αστεροειδείς, ανοίγοντας αντίστοιχους γειτονικούς κρατήρες, που είναι ορατοί σήμερα στη βόρεια Σουηδία, βρήκαν επιστήμονες.

Το περιστατικό αποτελεί μια υπόμνηση ότι ο πολιτισμός μας είναι πάντα ευάλωτος και ότι τα πλήγματα εξ ουρανού μπορεί να έρχονται όχι μεμονωμένα, αλλά σε ζεύγη - αν όχι σαν βροχή.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Γιενς Όρμο του Κέντρου Αστροβιολογίας της Μαδρίτης, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε αστρονομικό συνέδριο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το BBC, ανέφεραν ότι το διπλό πλήγμα αφορά τους κρατήρες Λόκνε και Μάλινγκεν, οι οποίοι βρίσκονται σε απόσταση 16 χιλιομέτρων μεταξύ τους.

Ο πρώτος έχει διάμετρο περίπου 7,5 χλμ. και ο δεύτερος είναι δέκα φορές μικρότερος, πράγμα που σημαίνει ότι ο πρώτος ήταν ο μητρικός και ο δεύτερος ο δορυφόρος του.

«Οι διπλοί κρατήρες πρέπει να είναι της ίδιας ηλικίας, αλλιώς είναι απλώς δύο κρατήρες ο ένας δίπλα στον άλλο», δήλωσε ο Όρμο. Άλλοι πάντως επιστήμονες εμφανίστηκαν πιο επιφυλακτικοί, αντιτείνοντας ότι σε ένα τόσο παλαιό συμβάν είναι δύσκολη η ακριβής χρονολόγηση, συνεπώς οι δύο κρατήρες μπορεί να δημιουργήθηκαν με χρονική απόσταση εβδομάδων, μηνών ή και ετών.

Στο παρελθόν έχουν αναφερθεί και άλλες πιθανές (αλλά όχι επιβεβαιωμένες) περιπτώσεις ταυτόχρονων διπλών χτυπημάτων από αστεροειδείς. Αφορούν τους διπλούς κρατήρες «Κλιαργουότερ» στον Καναδά (διαμέτρου 26 και 36 χλμ. αντίστοιχα και ηλικίας 290 εκατ. ετών), Κάμενσκ και Γκούσεβ στη Ρωσία (διαμέτρου 25 και τριών χιλιομέτρων και ηλικίας 49 εκατ. ετών), καθώς επίσης τους Ρίες και Σταϊνχάιμ στη Γερμανία (25 και 3,8 χλμ. και ηλικίας 15 εκατ. ετών).

Τηλεσκοπικές παρατηρήσεις έχουν δείξει ότι περίπου το 15% των κοντινών στη Γη αστεροειδών συνοδεύονται από μικρότερους δορυφόρους, όμως όταν η απόσταση μεταξύ τους στο διάστημα είναι πολύ μικρή, ακόμα κι αν πέσουν μαζί στη Γη, δεν είναι σίγουρο ότι θα δημιουργήσουν διπλό κρατήρα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου το 3% των κρατήρων στη Γη προέρχονται από τέτοια αφανή διπλά πλήγματα.

Οι προσομοιώσεις των προσκρούσεων που έκαναν οι ερευνητές, δείχνουν ότι ο αστεροειδής που δημιούργησε τον κρατήρα Λόκνε, είχε διάμετρο περίπου 600 μέτρων, ενώ ο δορυφόρος του που άνοιξε τον κρατήρα Μάλινγκεν, είχε διάμετρο 250 μέτρων. Το συμβάν θα είχε σοβαρές καταστροφικές συνέπειες σε πολύ μεγάλη απόσταση από τα σημεία πρόσκρουσης.

 

Σχετικά Νέα
Διάστημα

Τεράστιος αστεροειδής θα περάσει σήμερα σε κοντινή απόσταση από τη Γη - Δείτε το βίντεο

Ένας αρκετά μεγάλος αστεροειδής, ο «2014 JO25», διαμέτρου περίπου 650 μέτρων, θα περάσει σήμερα σχετικά κοντά από τον πλανήτη μας, αλλά αυτή η "επίσκεψη" δεν ενέχει τον παραμικρό κίνδυνο για τη Γη,...

Βίντεο

Οι δηλώσεις των στελεχών των ΕΛΠΕ για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2016
Οι δηλώσεις των στελεχών των ΕΛΠΕ για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2016

Εντυπωσιακές επιδόσεις σε όλες τις δραστηριότητες του ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ καταγράφτηκαν στα οικονομικά αποτελέσματα για το 2016, καθώς παρουσίασε ιστορικό ρεκόρ κερδών, παραγωγής και εξαγωγών, καθώς και ισχυρή μείωση του χρέους με παράλληλη ενίσχυση του μεριδίου στην εσωτερική αγορά. 

 

Καρχαρίας - φάντασμα που ζει στα βάθη των ωκεανών καταγράφεται για πρώτη φορά από κάμερα
Καρχαρίας - φάντασμα που ζει στα βάθη των ωκεανών καταγράφεται για πρώτη φορά από κάμερα

Το παράξενο αυτό ζώο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Βόρειο ημισφαίριο πριν από λίγες ημέρες!

 

Facebook