Μενού

Ροή ειδήσεων
Καμία εκδήλωση
Facebook Twitter Google+

Μια νέα ανακάλυψη υπόσχεται να ξεκλειδώσει τα μυστικά της βαρύτητας

Διάστημα
Γραμματοσειρά

Ένα μοναδικό τριπλό σύστημα άστρων που αποτελείται από ένα αστέρα νετρονίων (πάλσαρ) και δύο λευκούς «νάνους», τόσο στενά «σφιχταγκαλιασμένους» μεταξύ τους και το οποίο ανακάλυψαν Ευρωπαίοι, Αμερικανοί και Καναδοί αστρονόμοι, δημιουργεί ελπίδες για περισσότερη γνώση σε ότι αφορά την βαρύτητα.

 Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Σκοτ Ράνσομ του Εθνικού Παρατηρητηρίου Ραδιο-Αστρονομίας των ΗΠΑ που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με το BBC, ανακοίνωσαν ότι το αστρικό σύστημα J0337+1715 βρίσκεται στην κατεύθυνση του αστερισμού του Ταύρου και απέχει περίπου 4.200 έτη φωτός από τον πλανήτη μας. Τα τρία άστρα του κινούνται σε ένα χώρο μικρότερο από εκείνο μεταξύ Γης - Ήλιου.

Αυτές οι ασυνήθιστα κοντινές τροχιές επιτρέπουν ιδιαίτερης ακρίβειας μετρήσεις των αλληλεπιδράσεων της βαρύτητας μεταξύ των ουρανίων αυτών σωμάτων. «Αυτό το τριπλό σύστημα αποτελεί ένα φυσικό κοσμικό εργαστήριο πολύ καλύτερο από οτιδήποτε άλλο έχουμε βρει ως τώρα, προκειμένου να μάθουμε πώς ‘δουλεύουν' τέτοια συστήματα τριών σωμάτων και, πιθανώς, να εντοπίσουμε προβλήματα της θεωρίας της γενικής σχετικότητας, τα οποία αναμένονται από τους φυσικούς σε ακραίες συνθήκες» δήλωσε ο Ράνσομ.

Τα πάλσαρ είναι πολύ μεγάλης πυκνότητας ταχέως περιστρεφόμενοι αστέρες νετρονίων που, σαν φάροι, εκπέμπουν στο διάστημα ακτίνες ραδιοκυμάτων και άλλης ακτινοβολίας. Συνήθως σχηματίζονται όταν ένα μεγάλο άστρο καταρρεύσει βαρυτικά και εκραγεί ως σούπερ-νόβα. Ένα πάλσαρ μπορεί να έχει συμπιέσει σε μια σφαίρα διαμέτρου μόλις 20 χιλιομέτρων μια μάζα 400.000 φορές μεγαλύτερη από της Γης. Μια σταγόνα ύλης ενός τέτοιου άστρου περιέχει ύλη ίση με όλο τον πληθυσμό των επτά δισεκατομμυρίων ανθρώπων του πλανήτη μας.

Η νέα ανακάλυψη έγινε με τη βοήθεια του αμερικανικού τηλεσκοπίου «Γκριν Μπανκ» και οι αστρονόμοι υπολόγισαν ότι ο συγκεκριμένος αστέρας νετρονίων περιστρέφεται με τρομερή ταχύτητα, σχεδόν 366 φορές ανά δευτερόλεπτο.

Μέχρι σήμερα, οι αστρονόμοι είχαν ανακαλύψει άλλο ένα τριπλό σύστημα που περιείχε ένα, επίσης, γρήγορα περιστρεφόμενο πάλσαρ, αλλά αντί για δύο συνοδευτικά άστρα-νάνους, εκείνο περιλάμβανε ένα άστρο και έναν πλανήτη, με συνέπεια οι μεταξύ των τριών σωμάτων βαρυτικές αλληλεπιδράσεις να είναι πιο ασθενείς.

Στο νέο τριπλό σύστημα, ο εσωτερικός λευκός νάνος διαγράφει μια πλήρη τροχιά γύρω από το πάλσαρ σε λιγότερες από δύο μέρες, ενώ ο εξωτερικός πιο μακρινός αστρικός συνοδός του σε σχεδόν ένα χρόνο.

Η θεωρία του Αϊνστάιν περιγράφει πολύ καλά τις βαρυτικές αλληλεπιδράσεις στο σύμπαν, όμως, επειδή -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- δεν είναι συμβατή με την άλλη μεγάλη θεωρία της Φυσικής, την κβαντομηχανική, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η γενική σχετικότητα παύει να ισχύει σε ακραίες φυσικές συνθήκες - πράγμα όμως που δεν έχει αποδειχθεί ακόμα με μετρήσεις.

 

Σχετικά Νέα
Διάστημα

Ο χάρτης της αόρατης σκοτεινής ύλης

Τα πρώτα στοιχεία με την κατανομή της σκοτεινής ύλης στο σύμπαν έδωσε στη δημοσιότητα η μεγάλη διεθνής επιστημονική κοινοπραξία που έχει αναλάβει τη «χαρτογράφηση». Αν και αφορά μόνο το 0,4% του...

Βίντεο

Το βραβευμένο βίντεο του ΕΟΤ, «Greece-A 365-Day Destination
Το βραβευμένο βίντεο του ΕΟΤ, «Greece-A 365-Day Destination" στον «2ο Διαγωνισμό Βίντεο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών»

Δείτε το βίντεο:

 

Καβούρι - ήρωας. Πηδάει από το τηγάνι και κλείνει το μάτι για να σώσει τους φίλους του!
Καβούρι - ήρωας. Πηδάει από το τηγάνι και κλείνει το μάτι για να σώσει τους φίλους του!

Η απίστευτη αυτή... διάσωση έλαβε χώρα στην επαρχία Τζιανγκσού της Κίνας, στην πόλη Λιανιουνγκάνγκ, βόρεια της Σαγκάης. Δείτε το βίντεο!

 

Facebook