Μενού

Ροή ειδήσεων
Παγκόσμια Ημέρα
Ημέρα Πανελλαδικού Εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης
Facebook Twitter Google+

Το Curiosity εντοπίζει νερό και χημικά στοιχεία στον Άρη

Διάστημα
Γραμματοσειρά

Το Curiosity μπορεί να μην κατάφερε να εντοπίσει μεθάνιο στον Άρη όμως φαίνεται ότι στον κόκκινο πλανήτη υπάρχουν σημαντικές ποσότητες νερού. Το νερό εντοπίστηκε σε δείγμα σκόνης και εδάφους που συνέλλεξε το ερευνητικό σκάφος λίγο μετά την προσεδάφισή του τον Αύγουστο του 2012. Από την ανάλυση προέκυψε ότι το έδαφος του πλανήτη περιέχει νερό σε ποσότητα περίπου 2%.

«Σε 0,03 κυβικά μέτρα αρειανού εδάφους αντιστοιχούν 0,47 λίτρα νερού», δήλωσε η Laurie Leshin, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που ανέλυσε τα ευρήματα. Το νερό εντοπίστηκε μετά την εξαέρωση του δείγματος αρειανής σκόνης στους 835°C στο χημικό εργαστήριο του Curiosity και την ανάλυση των αερίων που απελευθερώθηκαν κατά τη διαδικασία.

Οι επιστήμονες κατάφεραν να εντοπίσουν και διοξείδιο του θείου, διοξείδιο του άνθρακα καθώς και υπερχλωρικά άλατα. Στο παρελθόν, το ερευνητικό σκάφος Phoenix είχε εντοπίσει υπερχλωρικά άλατα στο βόρειο τμήμα του πλανήτη. Ωστόσο, η ποσότητα που εντοπίστηκε τώρα δείχνει ότι οι χημικές αυτές ενώσεις βρίσκονται σε αφθονία στον Άρη. «Δείχνουν να συσσωρεύονται στην επιφάνεια του Άρη σαν χιόνι», δήλωσε ο επιστήμονας John Grotzinger από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας. 

Αυτό, κατά τους ερευνητές, αντίθετα με το νερό, αποτελεί κακό νέο για τους μελλοντικούς αστροναύτες, επειδή οι υπερχλωρικές ενώσεις μπορεί να αποβούν τοξικές, καθώς διαταράσσουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς, ιδίως αν οι άνθρωποι εισπνεύσουν μεγάλες ποσόσητες της πολύ λεπτής σκόνης του 'Αρη. 

 

Σχετικά Νέα
Καταστροφές

Όλο και πιο έντονο το τεχνητό φως, δημιουργεί ανησυχία για τις επιπτώσεις

Το τεχνητό φως στη Γη γίνεται όλο και πιο έντονο καθώς νοικοκυριά, επιχειρήσεις και δήμοι σταδιακά αλλάζουν τους παραδοσιακούς λαμπτήρες τους σε LED για να εξοικονομήσουν ενέργεια και χρήματα, όμως...

Βίντεο

Το βραβευμένο βίντεο του ΕΟΤ, «Greece-A 365-Day Destination
Το βραβευμένο βίντεο του ΕΟΤ, «Greece-A 365-Day Destination" στον «2ο Διαγωνισμό Βίντεο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών»

Δείτε το βίντεο:

 

Καβούρι - ήρωας. Πηδάει από το τηγάνι και κλείνει το μάτι για να σώσει τους φίλους του!
Καβούρι - ήρωας. Πηδάει από το τηγάνι και κλείνει το μάτι για να σώσει τους φίλους του!

Η απίστευτη αυτή... διάσωση έλαβε χώρα στην επαρχία Τζιανγκσού της Κίνας, στην πόλη Λιανιουνγκάνγκ, βόρεια της Σαγκάης. Δείτε το βίντεο!

 

Facebook