Ροή ειδήσεων
Παγκόσμια Ημέρα
Ολυμπιακή Ημέρα
Facebook Twitter Google+

Το Curiosity εντοπίζει νερό και χημικά στοιχεία στον Άρη

Διάστημα
Γραμματοσειρά

Το Curiosity μπορεί να μην κατάφερε να εντοπίσει μεθάνιο στον Άρη όμως φαίνεται ότι στον κόκκινο πλανήτη υπάρχουν σημαντικές ποσότητες νερού. Το νερό εντοπίστηκε σε δείγμα σκόνης και εδάφους που συνέλλεξε το ερευνητικό σκάφος λίγο μετά την προσεδάφισή του τον Αύγουστο του 2012. Από την ανάλυση προέκυψε ότι το έδαφος του πλανήτη περιέχει νερό σε ποσότητα περίπου 2%.

«Σε 0,03 κυβικά μέτρα αρειανού εδάφους αντιστοιχούν 0,47 λίτρα νερού», δήλωσε η Laurie Leshin, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που ανέλυσε τα ευρήματα. Το νερό εντοπίστηκε μετά την εξαέρωση του δείγματος αρειανής σκόνης στους 835°C στο χημικό εργαστήριο του Curiosity και την ανάλυση των αερίων που απελευθερώθηκαν κατά τη διαδικασία.

Οι επιστήμονες κατάφεραν να εντοπίσουν και διοξείδιο του θείου, διοξείδιο του άνθρακα καθώς και υπερχλωρικά άλατα. Στο παρελθόν, το ερευνητικό σκάφος Phoenix είχε εντοπίσει υπερχλωρικά άλατα στο βόρειο τμήμα του πλανήτη. Ωστόσο, η ποσότητα που εντοπίστηκε τώρα δείχνει ότι οι χημικές αυτές ενώσεις βρίσκονται σε αφθονία στον Άρη. «Δείχνουν να συσσωρεύονται στην επιφάνεια του Άρη σαν χιόνι», δήλωσε ο επιστήμονας John Grotzinger από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας. 

Αυτό, κατά τους ερευνητές, αντίθετα με το νερό, αποτελεί κακό νέο για τους μελλοντικούς αστροναύτες, επειδή οι υπερχλωρικές ενώσεις μπορεί να αποβούν τοξικές, καθώς διαταράσσουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς, ιδίως αν οι άνθρωποι εισπνεύσουν μεγάλες ποσόσητες της πολύ λεπτής σκόνης του 'Αρη. 

 

Σχετικά Νέα
Καινοτομία

Κατασκεύασαν πλαστικό με υλικά από σάκχαρα και διοξείδιο του άνθρακα

Οι επιστήμονες του Κέντρου για τις Αειφόρες Χημικές Τεχνολογίες στο Πανεπιστήμιο του Μπαθ της Βρετανίας διενήργησαν την έρευνα με σκοπό να βρουν ένα νέο, περιβαλλοντικά ασφαλές μη τοξικό πλαστικό....

Καταστροφές

Stephen Hawking: Η ανθρώπινη φυλή είναι καταδικασμένη αν δεν αποικίσουμε Σελήνη και Άρη

Η ανθρώπινη φυλή πρέπει να ξεκινήσει να απομακρύνεται από τη Γη μέσα σε 30 χρόνια για να αποφευχθεί η εξάλειψή της από τον υπερπληθυσμό και την αλλαγή του κλίματος, προειδοποίησε ο καθηγητής Stephen...

Βίντεο

Οι δηλώσεις των στελεχών των ΕΛΠΕ για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2016
Οι δηλώσεις των στελεχών των ΕΛΠΕ για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2016

Εντυπωσιακές επιδόσεις σε όλες τις δραστηριότητες του ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ καταγράφτηκαν στα οικονομικά αποτελέσματα για το 2016, καθώς παρουσίασε ιστορικό ρεκόρ κερδών, παραγωγής και εξαγωγών, καθώς και ισχυρή μείωση του χρέους με παράλληλη ενίσχυση του μεριδίου στην εσωτερική αγορά. 

 

Καρχαρίας - φάντασμα που ζει στα βάθη των ωκεανών καταγράφεται για πρώτη φορά από κάμερα
Καρχαρίας - φάντασμα που ζει στα βάθη των ωκεανών καταγράφεται για πρώτη φορά από κάμερα

Το παράξενο αυτό ζώο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Βόρειο ημισφαίριο πριν από λίγες ημέρες!

 

Facebook