Μενού

Ροή ειδήσεων
Παγκόσμια Ημέρα
Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπισμού
Facebook Twitter Google+

Το Curiosity εντοπίζει νερό και χημικά στοιχεία στον Άρη

Διάστημα
Γραμματοσειρά

Το Curiosity μπορεί να μην κατάφερε να εντοπίσει μεθάνιο στον Άρη όμως φαίνεται ότι στον κόκκινο πλανήτη υπάρχουν σημαντικές ποσότητες νερού. Το νερό εντοπίστηκε σε δείγμα σκόνης και εδάφους που συνέλλεξε το ερευνητικό σκάφος λίγο μετά την προσεδάφισή του τον Αύγουστο του 2012. Από την ανάλυση προέκυψε ότι το έδαφος του πλανήτη περιέχει νερό σε ποσότητα περίπου 2%.

«Σε 0,03 κυβικά μέτρα αρειανού εδάφους αντιστοιχούν 0,47 λίτρα νερού», δήλωσε η Laurie Leshin, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που ανέλυσε τα ευρήματα. Το νερό εντοπίστηκε μετά την εξαέρωση του δείγματος αρειανής σκόνης στους 835°C στο χημικό εργαστήριο του Curiosity και την ανάλυση των αερίων που απελευθερώθηκαν κατά τη διαδικασία.

Οι επιστήμονες κατάφεραν να εντοπίσουν και διοξείδιο του θείου, διοξείδιο του άνθρακα καθώς και υπερχλωρικά άλατα. Στο παρελθόν, το ερευνητικό σκάφος Phoenix είχε εντοπίσει υπερχλωρικά άλατα στο βόρειο τμήμα του πλανήτη. Ωστόσο, η ποσότητα που εντοπίστηκε τώρα δείχνει ότι οι χημικές αυτές ενώσεις βρίσκονται σε αφθονία στον Άρη. «Δείχνουν να συσσωρεύονται στην επιφάνεια του Άρη σαν χιόνι», δήλωσε ο επιστήμονας John Grotzinger από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας. 

Αυτό, κατά τους ερευνητές, αντίθετα με το νερό, αποτελεί κακό νέο για τους μελλοντικούς αστροναύτες, επειδή οι υπερχλωρικές ενώσεις μπορεί να αποβούν τοξικές, καθώς διαταράσσουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς, ιδίως αν οι άνθρωποι εισπνεύσουν μεγάλες ποσόσητες της πολύ λεπτής σκόνης του 'Αρη. 

 

Σχετικά Νέα

Βίντεο

Καρχαρίας - φάντασμα που ζει στα βάθη των ωκεανών καταγράφεται για πρώτη φορά από κάμερα
Καρχαρίας - φάντασμα που ζει στα βάθη των ωκεανών καταγράφεται για πρώτη φορά από κάμερα

Το παράξενο αυτό ζώο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Βόρειο ημισφαίριο πριν από λίγες ημέρες!

 

Η Ογκοθερμία στην πράξη
Η Ογκοθερμία στην πράξη

H ογκοθερμία στην πράξη: Η φυσική, ανώδυνη και ανεπίπλοκη αντικαρκινική θεραπεία.

 

Facebook