Ροή ειδήσεων
Παγκόσμια Ημέρα
Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος
Facebook Twitter Google+

Το Curiosity εντοπίζει νερό και χημικά στοιχεία στον Άρη

Διάστημα
Γραμματοσειρά

Το Curiosity μπορεί να μην κατάφερε να εντοπίσει μεθάνιο στον Άρη όμως φαίνεται ότι στον κόκκινο πλανήτη υπάρχουν σημαντικές ποσότητες νερού. Το νερό εντοπίστηκε σε δείγμα σκόνης και εδάφους που συνέλλεξε το ερευνητικό σκάφος λίγο μετά την προσεδάφισή του τον Αύγουστο του 2012. Από την ανάλυση προέκυψε ότι το έδαφος του πλανήτη περιέχει νερό σε ποσότητα περίπου 2%.

«Σε 0,03 κυβικά μέτρα αρειανού εδάφους αντιστοιχούν 0,47 λίτρα νερού», δήλωσε η Laurie Leshin, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που ανέλυσε τα ευρήματα. Το νερό εντοπίστηκε μετά την εξαέρωση του δείγματος αρειανής σκόνης στους 835°C στο χημικό εργαστήριο του Curiosity και την ανάλυση των αερίων που απελευθερώθηκαν κατά τη διαδικασία.

Οι επιστήμονες κατάφεραν να εντοπίσουν και διοξείδιο του θείου, διοξείδιο του άνθρακα καθώς και υπερχλωρικά άλατα. Στο παρελθόν, το ερευνητικό σκάφος Phoenix είχε εντοπίσει υπερχλωρικά άλατα στο βόρειο τμήμα του πλανήτη. Ωστόσο, η ποσότητα που εντοπίστηκε τώρα δείχνει ότι οι χημικές αυτές ενώσεις βρίσκονται σε αφθονία στον Άρη. «Δείχνουν να συσσωρεύονται στην επιφάνεια του Άρη σαν χιόνι», δήλωσε ο επιστήμονας John Grotzinger από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας. 

Αυτό, κατά τους ερευνητές, αντίθετα με το νερό, αποτελεί κακό νέο για τους μελλοντικούς αστροναύτες, επειδή οι υπερχλωρικές ενώσεις μπορεί να αποβούν τοξικές, καθώς διαταράσσουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς, ιδίως αν οι άνθρωποι εισπνεύσουν μεγάλες ποσόσητες της πολύ λεπτής σκόνης του 'Αρη. 

 

Σχετικά Νέα
Καταστροφές

Ο τυφώνας Χάρβεϊ «λύγισε» τον φλοιό της Γης – Το Χιούστον βυθίστηκε κατά 2 εκατοστά

Αρκετό βάρος για να κάμψουν τον φλοιό της Γης είχαν τα περίπου 150 τρισεκατομμύρια λίτρα νερού που έπεσαν στην περιοχή του Χιούστον των ΗΠΑ κατά το πέρασμα του τυφώνα Χάρβεϊ. Όπως αναφέρει ο Κρις...

Επιστήμη

Με χρήση νανοσωλήνων άνθρακα μετέτρεψαν την άλμη σε πόσιμο νερό!

Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι πόροι από νανοσωλήνες άνθρακα είναι ικανοί να φιλτράρουν το θαλασσινό νερό και να αφαιρούν το αλάτι, παράγοντας καθαρό νερό. Σήμερα εκτιμάται πως έως και τέσσερα...

Βίντεο

Καβούρι - ήρωας. Πηδάει από το τηγάνι και κλείνει το μάτι για να σώσει τους φίλους του!
Καβούρι - ήρωας. Πηδάει από το τηγάνι και κλείνει το μάτι για να σώσει τους φίλους του!

Η απίστευτη αυτή... διάσωση έλαβε χώρα στην επαρχία Τζιανγκσού της Κίνας, στην πόλη Λιανιουνγκάνγκ, βόρεια της Σαγκάης. Δείτε το βίντεο!

 

Βίντεο του ΕΟΤ για την προβολή της Ελλάδας διεκδικεί την πρωτιά σε διαγωνισμό
Βίντεο του ΕΟΤ για την προβολή της Ελλάδας διεκδικεί την πρωτιά σε διαγωνισμό

Την πρωτιά θα διεκδικήσει το νέο βίντεο του ΕΟΤ, για την προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό, στον «2ο Διαγωνισμό Βίντεο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών», που θα πραγματοποιηθεί με την ευκαιρία της 22ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του, στο Τσένκντου της Κίνας, 11 έως 16 Σεπτεμβρίου, 2017.

 

Facebook