Μενού

Ροή ειδήσεων
Παγκόσμια Ημέρα
Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού
Facebook Twitter Google+

Στοιχεία για τις μαύρες τρύπες αποκαλύπτει έρευνα με ελληνική συμμετοχή

Διάστημα
Γραμματοσειρά

Η τεράστια ενέργεια που δημιουργεί το μαγνητικό πεδίο μιας μαύρης τρύπας προκαλεί ισχυρούς «ανέμους» σύμφωνα με νέα διεθνή επιστημονική έρευνα στην οποία συμμετείχαν δύο Έλληνες επιστήμονες.

Οι μαύρες τρύπες -εκτός από το να «καταπίνουν» άστρα και πλανήτες εκπέμπουν τρομακτικές ακτινοβολίες και ανέμους, καθώς «φτύνουν» ένα μεγάλο μέρος από την ύλη που είχε την ατυχία να πέσει πάνω τους.

Εκτιμάται ότι το 10% έως 50% της ιοντίζουσας ακτινοβολίας του σύμπαντος γεννιέται από την προσέλκυση αερίων μαζών γύρω από τις κολοσσιαίες μαύρες τρύπες στα κέντρα των γαλαξιών. Αυτή η ακτινοβολία γίνεται αντιληπτή από τα τηλεσκόπια στο φάσμα του υπεριώδους και των ακτίνων-Χ.

Όμως εκτός από την εκπεμπόμενη ακτινοβολία, ο λεγόμενος «δίσκος προσαύξησης» (accretion disk) γύρω από την μαύρη τρύπα, ο οποίος περιβάλλει τα σύνορά της (τον «ορίζοντα γεγονότων»), στέλνει στο διάστημα πανίσχυρους ανέμους αερίων και ύλης. Οι άνεμοι αυτοί μπορούν ακόμη και να σταματήσουν τη δημιουργία άστρων σε ένα γαλαξία.

Η μελέτη αυτών των ανέμων και του μηχανισμού της δημιουργίας τους στους δίσκους προσαύξησης των μελανών οπών αποτελεί ένα από τους κεντρικούς στόχους της σύγχρονης αστροφυσικής.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Κέϊγκο Φουκουμούρα του Πανεπιστημίου Τζέημς Μάντισον της Βιρτζίνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστρονομίας "Nature Astronomy", έριξαν φως στη μαγνητική προέλευση αυτών των ανέμων.

Στη μελέτη συμμετείχαν ο ελληνικής καταγωγής αστροφυσικός Δημοσθένης Καζάνας του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Goddard της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, καθώς και ο αστρονόμος Ιωάννης Κοντόπουλος, τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Η μελέτη δείχνει ότι η ίδια η δημιουργία του δίσκου προσαύξησης γύρω από μια μαύρη τρύπα είναι μια μαγνητική διαδικασία, η οποία στη συνέχεια γεννά τους ανέμους μέσα από διάφορες μαγνητο-υδροδυναμικές διαδικασίες.

Τα νέα στοιχεία από τις μελλοντικές παρατηρήσεις με τα διαστημικά τηλεσκόπια Chandra, XMM-Newton και NuSTAR αναμένεται να «τεστάρουν» κατά πόσο αυτές οι εκτιμήσεις των επιστημόνων είναι σωστές. Στο πιο μακρινό μέλλον, η αποστολή ATHENA του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), που αναμένεται να εκτοξευθεί το 2028, θα φωτίσει πολύ περισσότερο τι συμβαίνει σε ένα δίσκο προσαύξησης γύρω από μια μαύρη τρύπα.

 

Σχετικά Νέα
Διάστημα

Δεύτερη Γη κοντά στη δική μας

Γήινο εξωπλανήτη σε απόσταση μόλις 11 ετών φωτός ανακάλυψαν Ευρωπαίοι αστρονόμοι. Όπως εκτιμούν, όχι μόνο έχει περίπου το μέγεθος της Γης, αλλά οι θερμοκρασίες στην επιφάνειά του εκτιμάται ότι είναι παρόμοιες...

Βίντεο

Το βραβευμένο βίντεο του ΕΟΤ, «Greece-A 365-Day Destination
Το βραβευμένο βίντεο του ΕΟΤ, «Greece-A 365-Day Destination" στον «2ο Διαγωνισμό Βίντεο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών»

Δείτε το βίντεο:

 

Καβούρι - ήρωας. Πηδάει από το τηγάνι και κλείνει το μάτι για να σώσει τους φίλους του!
Καβούρι - ήρωας. Πηδάει από το τηγάνι και κλείνει το μάτι για να σώσει τους φίλους του!

Η απίστευτη αυτή... διάσωση έλαβε χώρα στην επαρχία Τζιανγκσού της Κίνας, στην πόλη Λιανιουνγκάνγκ, βόρεια της Σαγκάης. Δείτε το βίντεο!

 

Facebook