Μενού

Ροή ειδήσεων
Παγκόσμια Ημέρα
Διεθνής Ημέρα για τον Τερματισμό της Ατιμωρησίας
Facebook Twitter Google+

Περσείδες πάνω από την Ελλάδα!

Διάστημα
Γραμματοσειρά

Βροχή αστεριών απόψε πάνω από το δυτικό ημισφαίριο!

Μέχρι και 100 “πεφταστέρια” την ώρα θα φωτίσουν (το καθένα για λίγες στιγμές) τη νύχτα μας. Στην πραγματικότητα, βέβαια, τα “πεφταστέρια” (Περσείδες) δεν είναι αστέρια.

Είναι απλά η “ουρά” (= πάγος, σκόνη και μικρά πετρώδη σωμάτια) του κομήτη Swift-Tuttle’s* που ο ηλιακός άνεμος “παρασέρνει” προς το μέρος μας, κάθε 133 χρόνια που συμπληρώνεται η τροχιά του κομήτη (γύρω από τον ήλιο).

Καθώς το αστρικό υλικό εισέρχεται στην ατμόσφαιρα της Γης με πολύ υψηλή ταχύτητα (60 χιλιόμετρα / δευτερόλεπτο!), αναφλέγεται -τα μεγαλύτερα σωμάτιά του δημιουργούν “μετεωρίτες”, ενώ τα μικρότερα “βολίδες”.

Συνήθως στο μέγιστο της “βροχής” πέφτει ένα μετέωρο το λεπτό. Φυσικά το πόσα από αυτά τα μετέωρα γίνονται ορατά εξαρτάται από την "φωτεινή μόλυνση" δηλαδή το διάχυτο φως που υπάρχει τοπικά. Σε αστικές περιοχές γίνεται προφανώς δυσκολότερο να διακριθούν τα αμυδρότερα από τα μετέωρα.

Οπως εξηγεί ο Gary Boyle, πρόεδρος του Royal Astronomical Society of Canada, «κάθε λαμπερή τροχιά που βλέπουμε στον ουρανό προκαλείται από την ανάφλεξη ενός αστρικού υλικού του οποίου το μέγεθος μπορεί να μην ξεπερνά αυτό της φακής».

Το όνομα Περσείδες οφείλεται στο ότι το ακτινοβόλο σημείο τους προβάλλεται στον αστερισμό Περσέα, φαίνεται δηλαδή σαν να έρχονται από την κατεύθυνση αυτή. Στις Ρωμαιοκαθολικές χώρες, όμως, τις ονομάζουν και «Δάκρυα του Αγίου Λαυρεντίου», καθώς στις 10 Αυγούστου τιμάται η μνήμη του μαρτυρίου του.

Παρατηρήσεις των Περσείδων έχουν καταγραφεί εδώ και περίπου 20 αιώνες -η αρχαιότερη στην Άπω Ανατολή.

 

Βίντεο

Το βραβευμένο βίντεο του ΕΟΤ, «Greece-A 365-Day Destination
Το βραβευμένο βίντεο του ΕΟΤ, «Greece-A 365-Day Destination" στον «2ο Διαγωνισμό Βίντεο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών»

Δείτε το βίντεο:

 

Καβούρι - ήρωας. Πηδάει από το τηγάνι και κλείνει το μάτι για να σώσει τους φίλους του!
Καβούρι - ήρωας. Πηδάει από το τηγάνι και κλείνει το μάτι για να σώσει τους φίλους του!

Η απίστευτη αυτή... διάσωση έλαβε χώρα στην επαρχία Τζιανγκσού της Κίνας, στην πόλη Λιανιουνγκάνγκ, βόρεια της Σαγκάης. Δείτε το βίντεο!

 

Facebook