Ροή ειδήσεων
Παγκόσμια Ημέρα
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ηπατίτιδας
Facebook Twitter Google+

Αντιδράσεις και επιστημονικών φορέων στο διάταγμα Τραμπ για τους μετανάστες

Διάστημα
Γραμματοσειρά

Τις επίσημες αντιδράσεις και των διεθνών επιστημονικών φορέων προκαλεί το επίμαχο εκτελεστικό διάταγμα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που θέτει περιορισμούς στις μετακινήσεις προς τις ΗΠΑ από επτά χώρες με μουσουλμανική πλειοψηφία.

Η Διεθνής Αστρονομική Ένωση (ΔΑΕ-IAU) με ανακοίνωσή της εκφράζει «βαθιά ανησυχία για τις επιπτώσεις που το πρόσφατο προεδρικό διάταγμα και οι πιθανές αντιδράσεις σε αυτό από άλλες χώρες μπορεί να έχουν στη διεθνή συνεργασία στο πεδίο της αστρονομίας και στην κινητικότητα των επιστημόνων».

Η ΔΑΕ έχει ως μέλη χιλιάδες επαγγελματίες αστρονόμους από σχεδόν 100 χώρες και οι περισσότεροι (περίπου το ένα τέταρτο) προέρχονται από τις ΗΠΑ, ενώ 47 μέλη της προέρχονται από τις επτά χώρες που αφορά το διάταγμα (Ιράν, Ιράκ, Συρία, Λιβύη, Σομαλία, Σουδάν, Υεμένη) και εκατοντάδες άλλοι είναι μέλη προερχόμενα από άλλες μουσουλμανικές χώρες.

Η ΔΑΕ καταδικάζει τους περιορισμούς του διατάγματος Τραμπ ως αντίθετους στην αποστολή της και στις αρχές του Διεθνούς Συμβουλίου Επιστήμης, σχετικά με την ελευθερία στη διεξαγωγή της επιστημονικής έρευνας. Η Ένωση τονίζει ότι η ελευθερία μετακινήσεων των αστρονόμων και άλλων επιστημόνων θα αποβεί σε όφελος των ίδιων των ΗΠΑ, του υπόλοιπου κόσμου και της επιστήμης.

Η ΔΑΕ υπογραμμίζει ότι αντιτίθεται σε κάθε διάκριση με βάση την καταγωγή, τη θρησκεία, την ιθαγένεια, τη γλώσσα και τις πολιτικές ή άλλες πεποιθήσεις, συνεπώς αναμένει ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα κάνει τέτοιες διακρίσεις. Εκφράζει επίσης την ελπίδα ότι δεν θα πυροδοτηθεί μια αλυσιδωτή αντίδραση από άλλες χώρες, που θα πλήξει την αστρονομία και γενικότερα την ανεκτικότητα και την ειρήνη στον κόσμο.

Εξάλλου, η Αμερικανική Γεωφυσική Ένωση, με σχεδόν 60.000 μέλη από 129 χώρες, ο μεγαλύτερος φορέας διεθνώς στο πεδίο των γεωπιστημών, ανακοίνωσε ότι αντιτίθεται στις οδηγίες της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, που περιορίζουν ή σταματούν την πληροφόρηση προς το κοινό από ορισμένες ομοσπονδιακές υπηρεσίες.

 

Σχετικά Νέα
Επιστήμη

Διαδηλώσεις επιστημόνων κατά της πολιτικής Τραμπ κατά τον εορτασμό της Μέρας της Γης

Στην άκρη βάζουν οι επιστήμονες την ουδετερότητά τους και διαδηλώνουν μαζικά εναντίον της πολιτικής του νέου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο κατηγορούν ότι έχει ξεκινήσει πόλεμο κατά...

Βίντεο

Καρχαρίας - φάντασμα που ζει στα βάθη των ωκεανών καταγράφεται για πρώτη φορά από κάμερα
Καρχαρίας - φάντασμα που ζει στα βάθη των ωκεανών καταγράφεται για πρώτη φορά από κάμερα

Το παράξενο αυτό ζώο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Βόρειο ημισφαίριο πριν από λίγες ημέρες!

 

Η Ογκοθερμία στην πράξη
Η Ογκοθερμία στην πράξη

H ογκοθερμία στην πράξη: Η φυσική, ανώδυνη και ανεπίπλοκη αντικαρκινική θεραπεία.

 

Facebook