Μενού

Ροή ειδήσεων
Παγκόσμια Ημέρα
Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού
Facebook Twitter Google+

Η πανσέληνος επηρεάζει τον ύπνο

Διάστημα
Γραμματοσειρά

Πολλοί άνθρωποι υποστηρίζουν ότι δε μπορούν να κοιμηθούν καλά σε περιόδους πανσέληνου. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το φεγγάρι παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό. Οι άνθρωποι αντιδρούν στη γεωφυσική δύναμη της σελήνης που ρυθμίζεται από ένα σεληνιακό ρολόι. Ο κύκλος της σελήνης επηρεάζει τον ανθρώπινο ύπνο ακόμα και τις περιόδους που το φεγγάρι δεν είναι φανερό στον ουρανό.

Στην έρευνα συμμετείχαν 33 εθελοντές. Οι ερευνητές κατέγραψαν τα μοτίβα που δημιουργούσε ο εγκέφαλος τους εν ώρα ύπνου, την κίνηση των ματιών και την έκκριση ορμονών.

Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν έδειξαν ότι την περίοδο πανσέληνου, οι εθελοντές αδυνατούσαν να κοιμηθούν κανονικά. Μάλιστα, προσπαθούσαν να κοιμηθούν επί πέντε λεπτά ενώ συνολικά κοιμήθηκαν είκοσι λεπτά λιγότερο απ’ ότι συνήθως. Ο ύπνος τους ήταν πιο ανήσυχος ενώ παρουσίαζαν χαμηλά επίπεδα μελατονίνης. Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που ελέγχει τον ρυθμό του ανθρώπινου οργανισμού και λειτουργεί ως το βιολογικό του ρολόι.

Στο παρελθόν, ο κύκλος της σελήνης βοηθούσε στο συγχρονισμό των ανθρώπινων συμπεριφορών και εξυπηρετούσε κυρίως αναπαραγωγικούς σκοπούς. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η περαιτέρω ανάλυση του σεληνιακού κύκλου θα αποκάλυπτε την επιρροή που ασκεί η σελήνη και σε άλλες πλευρές της ανθρώπινης συμπεριφοράς.

ΠΗΓΗ: esciencenews.com

 

Σχετικά Νέα

Βίντεο

Το βραβευμένο βίντεο του ΕΟΤ, «Greece-A 365-Day Destination
Το βραβευμένο βίντεο του ΕΟΤ, «Greece-A 365-Day Destination" στον «2ο Διαγωνισμό Βίντεο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών»

Δείτε το βίντεο:

 

Καβούρι - ήρωας. Πηδάει από το τηγάνι και κλείνει το μάτι για να σώσει τους φίλους του!
Καβούρι - ήρωας. Πηδάει από το τηγάνι και κλείνει το μάτι για να σώσει τους φίλους του!

Η απίστευτη αυτή... διάσωση έλαβε χώρα στην επαρχία Τζιανγκσού της Κίνας, στην πόλη Λιανιουνγκάνγκ, βόρεια της Σαγκάης. Δείτε το βίντεο!

 

Facebook