Ροή ειδήσεων
Παγκόσμια Ημέρα
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ηπατίτιδας
Facebook Twitter Google+

Η πανσέληνος επηρεάζει τον ύπνο

Διάστημα
Γραμματοσειρά

Πολλοί άνθρωποι υποστηρίζουν ότι δε μπορούν να κοιμηθούν καλά σε περιόδους πανσέληνου. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το φεγγάρι παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό. Οι άνθρωποι αντιδρούν στη γεωφυσική δύναμη της σελήνης που ρυθμίζεται από ένα σεληνιακό ρολόι. Ο κύκλος της σελήνης επηρεάζει τον ανθρώπινο ύπνο ακόμα και τις περιόδους που το φεγγάρι δεν είναι φανερό στον ουρανό.

Στην έρευνα συμμετείχαν 33 εθελοντές. Οι ερευνητές κατέγραψαν τα μοτίβα που δημιουργούσε ο εγκέφαλος τους εν ώρα ύπνου, την κίνηση των ματιών και την έκκριση ορμονών.

Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν έδειξαν ότι την περίοδο πανσέληνου, οι εθελοντές αδυνατούσαν να κοιμηθούν κανονικά. Μάλιστα, προσπαθούσαν να κοιμηθούν επί πέντε λεπτά ενώ συνολικά κοιμήθηκαν είκοσι λεπτά λιγότερο απ’ ότι συνήθως. Ο ύπνος τους ήταν πιο ανήσυχος ενώ παρουσίαζαν χαμηλά επίπεδα μελατονίνης. Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που ελέγχει τον ρυθμό του ανθρώπινου οργανισμού και λειτουργεί ως το βιολογικό του ρολόι.

Στο παρελθόν, ο κύκλος της σελήνης βοηθούσε στο συγχρονισμό των ανθρώπινων συμπεριφορών και εξυπηρετούσε κυρίως αναπαραγωγικούς σκοπούς. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η περαιτέρω ανάλυση του σεληνιακού κύκλου θα αποκάλυπτε την επιρροή που ασκεί η σελήνη και σε άλλες πλευρές της ανθρώπινης συμπεριφοράς.

ΠΗΓΗ: esciencenews.com

 

Σχετικά Νέα
Διάστημα

Το βράδυ της Τρίτης μία από τις θεαματικότερες βροχές διαττόντων αστεριών

Οι Διδυμίδες, η θεαματική βροχή των αστεριών, θα κορυφωθεί το βράδυ της Τρίτης 13 Δεκεμβρίου προς χαράματα της Τετάρτης 14 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, η πανσέληνος μάλλον θα φωτίζει αρκετά τον ουρανό κάτι...

Βίντεο

Καρχαρίας - φάντασμα που ζει στα βάθη των ωκεανών καταγράφεται για πρώτη φορά από κάμερα
Καρχαρίας - φάντασμα που ζει στα βάθη των ωκεανών καταγράφεται για πρώτη φορά από κάμερα

Το παράξενο αυτό ζώο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Βόρειο ημισφαίριο πριν από λίγες ημέρες!

 

Η Ογκοθερμία στην πράξη
Η Ογκοθερμία στην πράξη

H ογκοθερμία στην πράξη: Η φυσική, ανώδυνη και ανεπίπλοκη αντικαρκινική θεραπεία.

 

Facebook