Μενού

Ροή ειδήσεων
Καμία εκδήλωση
Facebook Twitter Google+

Ξεκινάει και πάλι η έρευνα για τα βαρυτικά κύματα από τους ανιχνευτές LIGO

Διάστημα
Γραμματοσειρά

Οι δύο ανιχνευτές LIGO που είναι εγκατεστημένοι στις ΗΠΑ και οι οποίοι στο τέλος του 2015 για πρώτη φορά είχαν εντοπίσει βαρυτικά κύματα, μόλις τέθηκαν ξανά σε λειτουργία έπειτα από μια πολύμηνη διακοπή από την αρχή του 2016, στη διάρκεια της οποίας αναβαθμίσθηκαν και έγιναν πιο ευαίσθητοι έως κατά 25% σε σχέση με πριν.

Οι ανιχνευτές, που αναζητούν βαρυτικά κύματα προερχόμενα από μακρινές και βίαιες πηγές στο διάστημα (π.χ. από σύγκρουση ή συγχώνευση μαύρων οπών ή αστέρων νετρονίων), βρίσκονται στο Λίβινγκστον της Λουιζιάνα και στο Χάνφορντ της Ουάσιγκτον. Το συντονισμό της λειτουργίας των δύο ανιχνευτών έχουν επιστήμονες και μηχανικοί από τα πανεπιστήμια Caltech και ΜΙΤ, που αρχικά τους κατασκεύασαν.

Τα βαρυτικά κύματα είχαν προβλεφθεί θεωρητικά από τον 'Αλμπερτ Αϊνστάιν το 1915 και έκτοτε είχαν βρεθεί έμμεσες ενδείξεις τους, αλλά μόλις πρόσφατα κατέστη εφικτό να ανιχνευθούν άμεσα δύο φορές και πιθανώς μια τρίτη.

Αποτελούν «ρυτιδώσεις» του χωροχρόνου υπό την επίδραση της βαρύτητας και ταξιδεύουν σε τεράστιες αποστάσεις στο διάστημα, φθάνοντας έως τον πλανήτη μας. Η ανίχνευσή τους απαιτεί μεγάλης ακριβείας επιστημονικές εγκαταστάσεις.

Το LIGO (Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory) ή Παρατητήριο Βαρυτικών Κυμάτων μέσω Συμβολομέτρου Λέιζερ, ένα γιγάντιο L με βραχίονες μήκους τεσσάρων χιλιομέτρων, αποτελεί σήμερα τον πιο εξελιγμένο επίγειο ανιχνευτή.

Ουσιαστικά, έχει ανοίξει το δρόμο για ένα νέο είδος παρατήρησης των κοσμικών συμβάντων, τη λεγόμενη βαρυτική αστρονομία, που μπορεί να αξιοποιηθεί πιθανώς ακόμη και για την μέτρηση της επέκτασης του σύμπαντος μέσω των βαρυτικών κυμάτων.

Οι επιστήμονες προγραμματίζουν περαιτέρω αναβαθμίσεις των ανιχνευτών LIGO μέσα στα επόμενα χρόνια. Παράλληλα, στις αρχές του 2017 ετοιμάζεται να λειτουργήσει ξανά, μετά από τη δική του αναβάθμιση, ο ανιχνευτής βαρυτικών κυμάτων VIRGO στην Ιταλία.

Και σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου, ετοιμάζεται από τους Ευρωπαίους ο πρώτος ανιχνευτής βαρυτικών κυμάτων που θα βρίσκεται σε τροχιά στο διοάστημα (LISA).

Πηγές: http://www.space.com/34863-ligo-resumes-gravitational-wave-hunt.html , https://www.inverse.com/article/24515-ligo-gravitational-wave-interferometer-upgrades ΑΜΠΕ, http://www.ibtimes.co.in/ligo-back-even-better-hunting-down-those-gravitational-waves-706561

 

Σχετικά Νέα
Διάστημα

Η Γη μπορεί να σταματήσει και να απορροφήσει τα σωματίδια – φαντάσματα, νετρίνα

Την ικανότητα να βάλει τέλος στο διαστημικό ταξίδι των νετρίνων έχει η Γη όπως απέδειξε για πρώτη φορά το επιστημονικό πείραμα, IceCube κοντά στο Νότιο Πόλο, που αποκάλυψε την ικανότητα του πλανήτη...

Βίντεο

Το βραβευμένο βίντεο του ΕΟΤ, «Greece-A 365-Day Destination
Το βραβευμένο βίντεο του ΕΟΤ, «Greece-A 365-Day Destination" στον «2ο Διαγωνισμό Βίντεο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών»

Δείτε το βίντεο:

 

Καβούρι - ήρωας. Πηδάει από το τηγάνι και κλείνει το μάτι για να σώσει τους φίλους του!
Καβούρι - ήρωας. Πηδάει από το τηγάνι και κλείνει το μάτι για να σώσει τους φίλους του!

Η απίστευτη αυτή... διάσωση έλαβε χώρα στην επαρχία Τζιανγκσού της Κίνας, στην πόλη Λιανιουνγκάνγκ, βόρεια της Σαγκάης. Δείτε το βίντεο!

 

Facebook