Μενού

Ροή ειδήσεων
Παγκόσμια Ημέρα
Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή
Facebook Twitter Google+

Νέα έρευνα αμφισβητεί την τυπική κοσμολογική έννοια την επιτάχυνση διαστολής του σύμπαντος.

Διάστημα
Γραμματοσειρά

Για δεκαετίες, οι αστροφυσικοί θεωρούσαν ότι το σύμπαν δημιουργήθηκε με το Big Bang και επεκτάθηκε από τότε. Στη συνέχεια, το 2011 τρεις επιστήμονες βραβεύτηκαν με το βραβείο Νόμπελ Φυσικής για την ανακάλυψη ότι το σύμπαν όχι μόνο δεν συνεχίζει να επεκτείνεται, αλλά το κάνει και με μια επιταχυνόμενη ταχύτητα.

Αυτό οδήγησε στην αναζήτηση των αιτιών και στη διατύπωση της πλέον ευρέως αποδεκτής ιδέας ότι υπάρχει σκοτεινή ύλη, μια μυστηριώδης δύναμη που κυριαρχεί στο σύμπαν και είναι η κινητήρια δύναμη αυτής της επιταχυνόμενης διαστολής.

Όμως, πρόσφατα, μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής από το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης δημοσίευσε ένα έγγραφο στο περιοδικό Nature με το οποίο ισχυρίζονται ότι η θεωρία της διαστολής του σύμπαντος με επιταχυνόμενο ρυθμό ίσως να είναι λανθασμένη.

Η θεωρία της επιταχυνόμενης διαστολής αναπτύχθηκε από την ανάλυση των σουπερνόβα τύπου Ia (θερμοπυρηνικής έκρηξης σε αστέρια που εμφανίζεται σε ένα δυαδικό σύστημα, που αποτελείται από δύο άστρα σε τροχιά που πεθαίνουν) μέσω του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble. Αυτό επέτρεψε στους ερευνητές να προσδιορίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις αποστάσεις των αστέρων με βάση τη λάμψη τους, διαπιστώνοντας πως αυτές αυξάνονταν ολοένα και ταχύτερα με την πάροδο του χρόνου.

Ωστόσο, οι ερευνητές δεν είχαν την πρόσβαση στον πλούτο των δεδομένων σουπερνόβα Ia εκείνη τη στιγμή, όπως έχουν σήμερα.

Για τις πιο πρόσφατες εργασίες, οι ερευνητές ανέλυσαν τον κατάλογο των 740

σουπερνόβα τύπου Ia - πάνω από δέκα φορές μεγαλύτερα από τα αρχικά δείγματα στα οποία βασίστηκε η προηγούμενη ανακάλυψη - και διαπίστωσαν ότι τα αποδεικτικά στοιχεία για την επιταχυνόμενη διαστολή είναι, στην καλύτερη περίπτωση, αυτό που οι φυσικοί αποκαλούν “3 σίγμα", δηλαδή μη επαρκής στατιστικά. Αυτό απέχει πολύ από το πρότυπο "5 σίγμα" που απαιτείται για να διεκδικήσει κάποιος μια ανακάλυψη θεμελιώδους σημασίας.

Ο καθηγητής Subir Sarkar από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης , εξήγησε ότι “έτσι είναι πολύ πιθανό να έχουμε παραπλανηθεί και η εμφανής εκδήλωση της σκοτεινής ενέργειας να είναι συνέπεια της ανάλυσης των δεδομένων σε ένα υπεραπλουστευμένο θεωρητικό μοντέλο – ενός που στην πραγματικότητα κατασκευάστηκε στη δεκαετία του 1930, πολύ πριν υπάρξει οποιαδήποτε πραγματικά δεδομένα. "

Πηγές: http://www.i4u.com/2016/10/116557/universe-may-not-be-expanding-increasing-rate-study-says , http://trueviralnews.com/no-the-universe-is-not-expanding-at-an-accelerated-rate-physicists-say/

 

Σχετικά Νέα
Διάστημα

Υλοποιείται η δημιουργία του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού

Μετά από τρεις τουλάχιστον δεκαετίες έγινε προ ημερών η κατάθεση στο Κοινοβούλιο για πρώτη φορά ενός Νομοσχεδίου για την δημιουργία του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (http://www.parliament.gr/Nomo…/Anazitisi-Nomothetikou-Ergou…)....

Βίντεο

Το βραβευμένο βίντεο του ΕΟΤ, «Greece-A 365-Day Destination
Το βραβευμένο βίντεο του ΕΟΤ, «Greece-A 365-Day Destination" στον «2ο Διαγωνισμό Βίντεο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών»

Δείτε το βίντεο:

 

Καβούρι - ήρωας. Πηδάει από το τηγάνι και κλείνει το μάτι για να σώσει τους φίλους του!
Καβούρι - ήρωας. Πηδάει από το τηγάνι και κλείνει το μάτι για να σώσει τους φίλους του!

Η απίστευτη αυτή... διάσωση έλαβε χώρα στην επαρχία Τζιανγκσού της Κίνας, στην πόλη Λιανιουνγκάνγκ, βόρεια της Σαγκάης. Δείτε το βίντεο!

 

Facebook