Μενού

Ροή ειδήσεων
Παγκόσμια Ημέρα
Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή
Facebook Twitter Google+

Μυστηριώδης εξωγήινη πέτρα σε λατομείο στη νότια Σουηδία

Διάστημα
Γραμματοσειρά

Μια μυστηριώδη εξωγήινη πέτρα σε μέγεθος μπισκότου, η οποία στη γεωχημική σύστασή της δεν μοιάζει με καμία άλλη από όσες έχουν βρεθεί στη Γη, ανακάλυψαν επιστήμονες σε ένα λατομείο ασβεστολίθου στη νότια Σουηδία. Θεωρείται ότι είναι ένα είδος μετεωρίτη άγνωστο έως σήμερα, το οποίο προέρχεται από κάποια πανάρχαια σύγκρουση αστεροειδών πριν 470 εκατ. χρόνια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον γεωλόγο Μπίργκερ Σμιτζ του Πανεπιστημίου της Λουντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature Communications", σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο, θεωρούν ότι πρόκειται για τον πρώτο «εξαφανισμένο» μετεωρίτη, δηλαδή για μια κατηγορία μετεωριτών που δεν πέφτει πια στον πλανήτη μας κατά καιρούς, γι' αυτό ποτέ έως τώρα δεν είχε βρεθεί κάτι ανάλογο.

Οι περισσότεροι μετεωρίτες (περίπου το 85%), που συνεχίζουν ακόμη να πέφτουν περιοδικά στον πλανήτη μας, ανήκουν στην κατηγορία των χονδριτών και η πιο κοινή υποκατηγορία τους είναι οι χονδρίτες του τύπου L (περίπου το 47%). Η ανακάλυψη ενός άγνωστου είδους μετεωρίτη δείχνει ότι κάποτε στη Γη έπεφταν από το διάστημα πολύ διαφορετικοί βράχοι από αυτούς που πέφτουν σήμερα.

Επί πέντε χρόνια οι επιστήμονες αποκαλούσαν την πέτρα «το μυστηριώδες αντικείμενο», ώσπου μετά από πολλές αναλύσεις, κατέληξαν ότι πρόκειται για ασυνήθιστο μετεωρίτη. «Γνωρίζαμε για εξαφανισμένα ζώα, τώρα υποθέτουμε ότι μπορεί να υπάρχουν και εξαφανισμένοι μετεωρίτες», δήλωσε ο Σμιτζ, ο οποίος δεν απέκλεισε ότι στο μέλλον θα βρεθούν και άλλα είδη άγνωστων μετεωριτών.

Ο μετεωρίτης, που έχει μήκος περίπου οκτώ εκατοστών, βρέθηκε στο λατομείο Θόρσμπεργκ μαζί με άλλους 100 κοινούς μετεωρίτες (χονδρίτες L). Όλοι πιθανώς προέρχονται από τη ίδια σύγκρουση στη ζώνη των αστεροειδών μεταξύ 'Αρη και Δία, αλλά από διαφορετικούς αστεροειδείς διαμέτρου δεκάδων χιλιομέτρων ο καθένας και διαφορετικής γεωχημικής σύστασης.

Πιστεύεται ότι τόσο οι κοινοί μετεωρίτες, όσο και ο τελείως ασυνήθιστος, έπεσαν στη Γη πριν από περίπου 470 εκατομμύρια χρόνια, κατά την Ορδοβίκεια περίοδο, σε μια εποχή που σχεδόν όλο το βόρειο ημισφαίριο ήταν καλυμμένο με νερά, στα οποία κυριαρχούσαν οι τριλοβίτες.

Η ανάλυση τού μετεωρίτη έδειξε ότι διαθέτει μοναδικούς κρυστάλλους στο εσωτερικό του, καθώς επίσης μοναδική αναλογία ισοτόπων χρωμίου-οξυγόνου, ασυνήθιστα μεγάλη ποσότητα ιριδίου και του στοιχείου νέον κ.α. Ονομάσθηκε Εστερπλάνα (ή Εστ 65), από το όνομα του χωριού κοντά στο λατομείο.

Η ειρωνεία της ιστορίας είναι ότι από αυτό το λατομείο φτιάχνονται πλακάκια για πατώματα. Οι ιδιοκτήτες του έως τώρα πετούσαν όσα πλακάκια είχαν πάνω τους μαύρες κηλίδες. Αν ήξεραν όμως ότι αυτά τα ενοχλητικά σημάδια προέρχονταν από τους μετεωρίτες, ίσως να έβλεπαν τα πλακάκια τους με άλλο μάτι. Πάντως οι ερευνητές φρόντισαν να τους ενημερώσουν.

 

Σχετικά Νέα
Διάστημα

Υλοποιείται η δημιουργία του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού

Μετά από τρεις τουλάχιστον δεκαετίες έγινε προ ημερών η κατάθεση στο Κοινοβούλιο για πρώτη φορά ενός Νομοσχεδίου για την δημιουργία του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (http://www.parliament.gr/Nomo…/Anazitisi-Nomothetikou-Ergou…)....

Βίντεο

Το βραβευμένο βίντεο του ΕΟΤ, «Greece-A 365-Day Destination
Το βραβευμένο βίντεο του ΕΟΤ, «Greece-A 365-Day Destination" στον «2ο Διαγωνισμό Βίντεο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών»

Δείτε το βίντεο:

 

Καβούρι - ήρωας. Πηδάει από το τηγάνι και κλείνει το μάτι για να σώσει τους φίλους του!
Καβούρι - ήρωας. Πηδάει από το τηγάνι και κλείνει το μάτι για να σώσει τους φίλους του!

Η απίστευτη αυτή... διάσωση έλαβε χώρα στην επαρχία Τζιανγκσού της Κίνας, στην πόλη Λιανιουνγκάνγκ, βόρεια της Σαγκάης. Δείτε το βίντεο!

 

Facebook