Μενού

Ροή ειδήσεων
Παγκόσμια Ημέρα
Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού
Facebook Twitter Google+

Νέα ανακάλυψη: Οι Νεολιθικοί Ευρωπαίοι προέρχονται από μετανάστες της Ανατολής

Επιστήμη
Γραμματοσειρά

Μια μεγάλη διεθνής ομάδα ερευνητών διαπίστωσε ότι οι νεολιθικοί κυνηγοί-συλλέκτες που ζουσαν σε διάφορα μέρη της Ευρώπης είχαν αναμειχθεί με αγρότες από την Εγγύς Ανατολή. Στην εργασία τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, η ομάδα περιγράφει τη σύγκριση του DNA από αρκετές πρώιμες ομάδες στην Ευρώπη και την απόδειξη της διασταύρωσης των φυλών.

Η νεολιθική περίοδος, που συχνά περιγράφεται ως η νέα εποχή των λίθων, ήταν μια περίοδος ανθρώπινης ιστορίας από περίπου 15.000 π.Χ. έως 3.000 π.Χ. Ήταν μια εποχή που καθορίστηκε από την ανάπτυξη των οικισμών και τη βελτίωση των εργαλείων και των τεχνών.

Η προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι οι κάτοικοι της Γερμανίας, της Ουγγαρίας και της Ισπανίας ήταν κατά κύριο λόγο κυνηγοί-συλλέκτες κατά την πρώιμη νεολιθική εποχή, αλλά "αντικαταστάθηκαν" από τους αγρότες που μετακινούνται από την Εγγύς Ανατολή (Ανατολία).

neolithikoi (3).jpg

Σε αυτή τη νέα προσπάθεια, οι ερευνητές προτείνουν ότι η διασταύρωση μεταξύ των δύο ομάδων οδήγησε στην παρακμή των κυνηγών-συλλεκτών. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι οι περισσότεροι σύγχρονοι Ευρωπαίοι προέρχονται από τους μετανάστες αγρότες της Εγγύς Ανατολής, αλλά έχουν υπολείμματα DNA κυνηγών-συλλεκτών.

Για να μάθουν περισσότερα για την πρώιμη ιστορία των ανθρώπων στην Ευρώπη, οι ερευνητές έλαβαν και ανέλυσαν 180 δείγματα DNA από άτομα από την πρώιμη Ουγγαρία, τη Γερμανία και την Ισπανία, που χρονολογούνται από 6.000 έως 2.200 π.Χ.

neolithikoi (2).jpg

Χρησιμοποίησαν στοιχεία από την ανάλυση DNA για να δημιουργήσουν ένα μαθηματικό μοντέλο, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή μιας προσομοίωσης αλληλεπιδράσεων πληθυσμού στους τομείς μελέτης. Η μελέτη του DNA δείχνει ότι οι Νεολιθικοί Ευρωπαίοι αλληλοσυσχετίζονται με μεταναστών της Ανατολής

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπήρξε πολύ μεγαλύτερη αναπαραγωγή μεταξύ των δύο ομάδων από ό, τι έχει κανείς σκεφτεί. Διαπίστωσαν ότι καθώς οι αγρότες μετακόμισαν, η διασταύρωση άρχισε σχεδόν αμέσως. Συνεχίστηκε για περίπου τα επόμενα μερικά εκατοντάδες χρόνια σε όλες τις περιοχές μελέτης, αν και η ομάδα αναφέρει ταχύτερους ρυθμούς στην Ισπανία και τη Γερμανία από ό, τι στην Ουγγαρία.

neolithikoi (1).jpg

 

 

Βίντεο

Το βραβευμένο βίντεο του ΕΟΤ, «Greece-A 365-Day Destination
Το βραβευμένο βίντεο του ΕΟΤ, «Greece-A 365-Day Destination" στον «2ο Διαγωνισμό Βίντεο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών»

Δείτε το βίντεο:

 

Καβούρι - ήρωας. Πηδάει από το τηγάνι και κλείνει το μάτι για να σώσει τους φίλους του!
Καβούρι - ήρωας. Πηδάει από το τηγάνι και κλείνει το μάτι για να σώσει τους φίλους του!

Η απίστευτη αυτή... διάσωση έλαβε χώρα στην επαρχία Τζιανγκσού της Κίνας, στην πόλη Λιανιουνγκάνγκ, βόρεια της Σαγκάης. Δείτε το βίντεο!

 

Facebook