Μενού

Ροή ειδήσεων
Παγκόσμια Ημέρα
Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού
Facebook Twitter Google+

Επίτευγμα: Νέο σύστημα πρόγνωσης των σεισμών έδωσε αξιόπιστες προβλέψεις για μετασεισμούς!

Επιστήμη
Γραμματοσειρά

Τρεις ερευννητές από το Ινστιτούτο Εθνικής Γεωλογίας της Ιταλίας δημιούργησε ένα σύστημα προειδοποίησης σεισμού που προέβλεψε αξιόπιστα μια σειρά μετασεισμάτων μετά από σοβαρό σεισμό στην Ιταλία. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει και γεννεάει ελπίδες ότι στο μέλλον θα καταφέρουμε να προβλέπουμε την εκδήλωση και των κύριων σεισμών!

Στην εργασία που δημοσίευσε στο site open-access Science Advances, η ομάδα περιγράφει το σύστημα και την ακρίβειά του στην πρόβλεψη της σειράς των μετασεισμάτων που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του 2016 έως 2017.

Οι επιστήμονες έχουν από καιρό αναζητήσει μεθόδους πρόβλεψης για σεισμούς, για προφανείς λόγους - δυστυχώς, μέχρι σήμερα, έχει σημειωθεί μικρή πρόοδος παρά τις εκατοντάδες χρόνια προσπάθειες. Η επιστήμη έχει προωθήσει έναν τομέα πρόβλεψης, ωστόσο αφορά μόνο μετασεισμούς που συμβαίνουν μετά από ένα μεγάλο σεισμό.

earthquake (3).jpg

Έχει σημειωθεί ότι μετασεισμοί μπορεί να συμβούν σε ακολουθίες που ακολουθούν συχνά μια σειρά ισχύος. Εξαιτίας αυτού, οι σεισμολόγοι θα μπορούσαν να κάνουν προβλέψεις για μετασεισμούς λόγω του βαθμού σοβαρότητας του προηγούμενου μεγάλου σεισμού. Αλλά, όπως σημειώνουν οι ερευνητές, υπάρχουν εξαιρέσεις - μερικές φορές, οι μετασεισμοί φαινομενικά συμβαίνουν τυχαία.

Περιστασιακά, ακόμη και πριν από ένα μεγάλο σεισμό. Ήταν αυτές οι εξαιρέσεις που ο ερευνητής προσπάθησε να αντιμετωπίσει με ένα νέο και βελτιωμένο σύστημα πρόγνωσης σεισμών.
earthquake (4).jpg

Το σύστημα που κατασκευάστηκε από την ομάδα ονομάζεται Σύστημα Επιχειρησιακού Προβλέψεως Σεισμού (OEF) και βασίζεται σε τρία προγνωστικά μοντέλα. Τα πρώτα δύο είναι μοντέλα που είναι γνωστά ως επιδημιοκεντρικές αλληλουχίες τύπου επιδημίας (ETAS), τα οποία χρησιμοποιούν πληροφορίες συσσωμάτωσης για να κάνουν προβλέψεις. Το τρίτο βασίστηκε στο μοντέλο βραχυπρόθεσμων σεισμικών πιθανοτήτων (STEP), το οποίο, όπως υποδηλώνει το όνομά του, βασίζεται σε μαθηματικά.


Το νέο σύστημα πρόγνωσης των σεισμών έδωσε αξιόπιστες προβλέψεις για ιταλικές μετασεισμούς

earthquake (5).jpg

Μετά τη διύλιση του συστήματός τους, οι ερευνητές μπήκαν σε δεδομένα πραγματικού κόσμου από έναν μεγάλο σεισμό που συνέβη στην Amatrice της Ιταλίας το 2016 και από τη σειρά των μετασεισμάτων που ακολούθησαν.

Οι μετασεισμοί ήταν τόσο ασυνήθιστοι που οι εμπειρογνώμονες του σεισμού τους έδωσαν το δικό τους όνομα: τη σεισμική ακολουθία Amatrice-Norcia. Μετά την εκτέλεση του συστήματος, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι "εξέδωσε στατιστικά αξιόπιστες και εξειδικευμένες προβλέψεις για το χωροχρονικό μέγεθος" για το γεγονός.

earthquake (1).jpg

Ενώ τα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα, οι ερευνητές επισημαίνουν γρήγορα ότι το σύστημά τους βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της πρότυπης έρευνας και έτσι δεν είναι ακόμη σαφές πόσο καλά μπορεί να αποδώσει όταν χρησιμοποιείται για την πρόβλεψη των μετασεισμών που συμβαίνουν μετά από μελλοντικούς σεισμούς.

 

Σχετικά Νέα
Επιστήμη

Πέντε μεγάλα ενεργά ρήγματα στο βυθό του Αιγαίου μεταξύ Σαντορίνης-Αμοργού

Το σεισμικό δυναμικό της περιοχής θα μπορούσε να προκαλέσει και τσουνάμι, εκτιμούν οι επιστήμονες Ο βυθός του Αιγαίου ανάμεσα στη Σαντορίνη και στην Αμοργό κρύβει συνολικά πέντε μεγάλα ρήγματα...

Καταστροφές

Πόσοι σεισμοί οφείλονται στον άνθρωπο – Τι έχει συμβεί στην Ελλάδα

Σε ανθρώπινη δραστηριότητα και όχι σε καθαρά φυσικά αίτια οφείλονται, σύμφωνα με τους επιστήμονες, συνολικά 728 καταγεγραμμένοι σεισμοί στον πλανήτη. Από αυτούς, οι έξι φέρονται να έχουν συμβεί στην Ελλάδα,...

Βίντεο

Το βραβευμένο βίντεο του ΕΟΤ, «Greece-A 365-Day Destination
Το βραβευμένο βίντεο του ΕΟΤ, «Greece-A 365-Day Destination" στον «2ο Διαγωνισμό Βίντεο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών»

Δείτε το βίντεο:

 

Καβούρι - ήρωας. Πηδάει από το τηγάνι και κλείνει το μάτι για να σώσει τους φίλους του!
Καβούρι - ήρωας. Πηδάει από το τηγάνι και κλείνει το μάτι για να σώσει τους φίλους του!

Η απίστευτη αυτή... διάσωση έλαβε χώρα στην επαρχία Τζιανγκσού της Κίνας, στην πόλη Λιανιουνγκάνγκ, βόρεια της Σαγκάης. Δείτε το βίντεο!

 

Facebook