Αρχική Αφιερώματα Παγκόσμιες ημέρες: WWF- Μια ημέρα για τις τίγρεις

Παγκόσμιες ημέρες: WWF- Μια ημέρα για τις τίγρεις

0
τίγρη-tiger
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Μεγαλειώδης, πανέμορφη, συνυφασμένη με το δέος που μας προκαλεί η άγρια ζωή. Η τίγρη, είναι ένα από τα πιο επιβλητικά ζώα του πλανήτη και η γοητεία της την έχει κάνει αντικείμενο μύθων και παραδόσεων.

Αποτελεί το τρίτο μεγαλύτερο χερσαίο σαρκοφάγο ζώο στη γη και σίγουρα εκτός από τους μύθους, είναι ένα κυρίαρχο πλάσμα και στην άγρια φύση.

Η τίγρη δεν χρησιμοποιεί την όσφρησή της, αλλά κυρίως την όραση και την ακοή για να βρει τα θηράματά της. Συνήθως ζει και κυνηγά μοναχικά στην περιοχή που θεωρεί δική της, στήνοντας καρτέρι, για να αιφνιδιάσει τη λεία της.

Τίγρης

Από το 2017, η Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN) αναγνωρίζει δύο υποείδη, την τίγρη Panthera tigris tigris στην ηπειρωτική Ασία και την τίγρη Panthera tigris sondaica στα μεγαλύτερα νησιά Σούνδες της Ινδονησίας.

Σημαντικά στοιχεία για τις τίγρεις

  • Συνήθως κυνηγούν μόνες τους και βασίζονται κυρίως στην όραση και τον ήχο, παρά στη μυρωδιά.
  • Γεννούν κατά μέσο όρο 2 έως 4 μικρά κάθε δύο χρόνια, περίπου τα μισά από αυτά ωστόσω δεν επιβιώνουν για περισσότερο από δύο χρόνια.
  • Αποκτούν ανεξαρτησία σε ηλικία περίπου 2 ετών, ενώ φτάνουν έως και 20 ετών στην άγρια ​​φύση.
  • Ο αριθμός των τίγρεων μειώθηκε περισσότερο από 95% από τις αρχές του 20ού αιώνα.
  • Υπολογίζεται ότι 3.900 τίγρεις παραμένουν ελεύθερες στη φύση.
  • Οι πληθυσμοί των τίγρεων είναι πλέον σταθεροί ή αυξάνονται στην Ινδία, το Νεπάλ, το Μπουτάν, τη Ρωσία και την Κίνα, στο μεγαλύτερο μέρους της Νοτιοανατολικής Ασίας όμως οι τίγρεις εξακολουθούν να βρίσκονται σε κρίση και να μειώνονται.

Κύριες απειλές για τις τίγρεις

Απώλεια φυσικού περιβάλλοντος 

Το φυσικό τους περιβάλλον έχει καταστραφεί και υποβαθμιστεί από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Η καταστροφή των δασών για γεωργία και ξυλεία, καθώς και η κατασκευή οδικών δικτύων και άλλων αναπτυξιακών δραστηριοτήτων, αποτελούν σοβαρές απειλές για τους βιότοπούς τους.

Η σύγκρουση ανθρώπων με τα άγρια ζώα

Καθώς τα δάση συρρικνώνονται και τα θηράματά τους λιγοστεύουν, οι τίγρεις αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις προστατευόμενες περιοχές που ζούνε, για να αναζητήσουν τη τροφή τους. Αυτό τις οδηγεί σε περιοχές που κατοικούνται από τον άνθρωπο, όπου συχνά σκοτώνονται ή συλλαμβάνονται και μπορούν να καταλήξουν σε πώληση σε μαύρες αγορές.

Κλιματική κρίση

Ένας από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς τίγρεων στον κόσμο βρίσκεται στα Sundarbans, μια μεγάλη δασική περιοχή ανάμεσα στην Ινδία και το Μπαγκλαντές, στις ακτές του Ινδικού Ωκεανού.  Η προβλεπόμενη άνοδος της στάθμης της θάλασσας έως το 2070, που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή, θα καταστρέψει σχεδόν ολόκληρο το βιότοπο των τίγρεων στα Sundarbans.

Bengal tiger

Τι κάνουμε για τις τίγρεις

Όπως ευτυχώς δείχνουν τα δεδομένα, σε πολλές περιοχές οι άγριες τίγρεις μπορούν να ανακάμψουν. Το 2010, 13 χώρες δεσμεύτηκαν να διπλασιάσουν τους αριθμούς των τίγρεων που ζουν ελεύθερες στη φύση έως το 2022, που είναι το επόμενο έτος της τίγρης. Με αυτό το στόχο, στο WWF έχουμε υιοθετήσει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη διατήρηση των τίγρεων με βάση τα ακόλουθα πολύ σημαντικά βήματα:

  • Διατήρηση τους φυσικού περιβάλλοντος των τίγρεων

Η δουλειά μας περιλαμβάνει την ανάπτυξη των ικανοτήτων των τοπικών κοινωνιών για τη διαχείριση προστατευόμενων περιοχών, τη συνεργασία με τους τοπικούς μας εταίρους για τη διαχείριση των βασικών βιοτόπων των τίγρεων, την αντιμετώπιση των συγκρούσεων των ανθρώπων με τα άγρια ζώα καθώς και των επιπτώσεων της ανάπτυξης υποδομών σε περιοχές που ζουν οι τίγρεις.

  • Παρακολούθηση των τίγρεων και των θηραμάτων τους

Χρησιμοποιώντας κάμερες, ειδικές τεχνολογίες παρακολούθησης καθώς και DNA που συλλέγεται από τα περιττώματα των τίγρεων, αναλύουμε την πρόοδο των πληθυσμών τους προκειμένου να προσαρμόσουμε τη στρατηγική μας με βάση την επιστήμη και την εμπειρία μας.

  • Πολιτική πίεση

Συνεργαζόμαστε με τις τοπικές κυβερνήσεις στις 13 χώρες που συναντάμε πληθυσμούς άγριας τίγρης, ώστε να εξηγήσουμε τη σημασία της διατήρησης των τίγρεων αλλά και να πιέσουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

  • Μείωση του εμπορίου των τίγρεων

Το εμπόριο τίγρεων αποτελεί μείζονα απειλή για την επιβίωση τους. Μαζί με το TRAFFIC, το παγκόσμιο δίκτυο παρακολούθησης του εμπορίου άγριων ζώων, εφαρμόζουμε στρατηγικές για να βοηθήσουμε τις κυβερνήσεις να σταματήσουν τα εγκληματικά δίκτυα άγριων ζώων, να κλείσουν τις μαύρες αγορές και να αλλάξουν τη συμπεριφορά των καταναλωτών.

 

Διαφήμιση