Αρχική Ενέργεια “Σταματήστε να επενδύετε σε ορυκτά καύσιμα”, λέει ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας...

“Σταματήστε να επενδύετε σε ορυκτά καύσιμα”, λέει ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

0
Μόλυνση, εργοστάσια, φουγάρα
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η Ευρώπη χρειάζεται μια σοβαρή απόκλιση από την προηγούμενη χρήση σε ορυκτά καύσιμα για την επίτευξη των κλιματικών στόχων, λέει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Δρ Βέρνερ Χόγερ.

«Για να το πούμε απλά, το αέριο έχει τελειώσει», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου παρουσιάζοντας τα ετήσια αποτελέσματα της τράπεζας.

Η χρήση φυσικού αερίου για μετάβαση από άλλα ορυκτά καύσιμα υπήρξε αμφιλεγόμενη στην Ευρώπη.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε στο παρελθόν ότι πρέπει να βοηθήσουμε τις χώρες που βασίζονται στον άνθρακα για τη μείωση των εκπομπών.

«Αντί να χρηματοδοτούμε περιουσιακά στοιχεία που θα πρέπει να διαγράψουμε αύριο, πρέπει να επενδύσουμε στην ενεργειακή απόδοση. Στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στη βιώσιμη κινητικότητα και στην πράσινη καινοτομία», δήλωσε ο Δρ Βέρνερ Χόγερ.

Και κάλεσε άλλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς να υιοθετήσουν παρόμοια στάση ενάντια σε περιβαλλοντικά μη βιώσιμα έργα.

Ο επικεφαλής της τράπεζας είπε ότι αυτό που χρειάζεται είναι «μαζική επένδυση σε μια πράσινη ανάκαμψη».

Η ΕΤΕπ επιδιώκει να «μετατραπεί σε τράπεζα κλίματος της ΕΕ». Ο χάρτης πορείας της Climate Bank για την επίτευξη αυτού, που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, σχεδιάζει σχέδια για να ξεκλειδώσει 1 τρις ευρώ για πράσινη χρηματοδότηση. Και να χρησιμοποιήσει το 50% της δραστηριότητας της για τη στήριξη της δράσης για το κλίμα έως το 2030.

Έχει επίσης δηλώσει ότι θα θέσει τέλος στη χρηματοδότηση έργων ενέργειας από ορυκτά καύσιμα έως τον Ιανουάριο του 2021.

μόλυνση της ατμόσφαιρας

Έλλειψη περιβαλλοντικής και κοινωνικής βιωσιμότητας

Ωστόσο, οι επικριτές αμφισβήτησαν την έλλειψη καθοδήγησης της ΕΤΕπ για αξιόπιστους πελάτες που θα βοηθούσαν στην επίτευξη αυτών των κλιματικών στόχων.

Το CEE Bankwatch, ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα περιβαλλοντικών ΜΚΟ στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, αναφέρει ότι η τράπεζα υστερεί στη διαφάνεια.
Και υποστηρίζει ότι η ΕΤΕπ δεν έχει επιτύχει τη δέουσα επιμέλεια για την περιβαλλοντική και κοινωνική βιωσιμότητα για προηγούμενα έργα.

Η Bankwatch αποκάλυψε πώς η ΕΤΕπ επέτρεψε, μέσω των χρηματοπιστωτικών διαμεσολαβητών, μαζική και κακώς προγραμματισμένη ανάπτυξη υδροηλεκτρικής ενέργειας στα Δυτικά Βαλκάνια.

Και έδειξε ότι η Τράπεζα δεν εξετάζει τα έργα της για τον αντίκτυπό τους στα ανθρώπινα δικαιώματα. Συμπεριλαμβανομένων και χωρών με πολύ χαμηλή θέση σχετικά με τον δείκτη Freedom House’s Freedom in the World.

Διαφήμιση