Αρχική Ενέργεια «Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει νέο κόμβο για την ενεργειακή ασφάλεια της...

«Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει νέο κόμβο για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης»

0
Διαφήμιση

Στις προοπτικές της χώρας να αποτελέσει ένα νέο κόμβο για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και ταυτόχρονα να προσελκύσει στρατηγικές ενεργειακές επενδύσεις που θα διαμορφώσουν ένα νέο παραγωγικό μοντέλο,  αναφέρθηκε ο Γ. Μανιάτης, πρ. υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, μιλώντας στο Athens Energy Forum 2018, χορηγός επικοινωνίας του οποίου είναι το ecozen.gr.

του Κώστα Κέντζου

Ο Γ. Μανιάτης τόνισε ότι οι αναγκαίες ενεργειακές επενδύσεις στη χώρα είναι πάνω από 15 δισ. ευρώ. «Οι αγωγοί φυσικού αερίου TAP, IGB, EASTMED, που σχεδιάσαμε, μπορούν να μας κάνουν ενεργειακό κόμβο της ευρύτερης περιοχής. Τα ελληνικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων, αποτελούν μια νέα πηγή ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος, ωστόσο, στις έρευνες υδρογονανθράκων, κατηγόρησε την κυβέρνηση για 3ετή καθυστέρηση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Στην Ελλάδα δεν είμαστε ευχαριστημένοι με τις επιδόσεις στον τομέα ερευνών κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Αν και συμβαδίζαμε με την Κύπρο το διάστημα 2013-2014, εντούτοις οι υπογεγραμμένες συμβάσεις στη χώρα μας δεν έχουν πάει ακόμη στη Βουλή. Αντίθετα, στην Κύπρο μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες πραγματοποιούν έρευνες».

Επέμεινε: «Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα ελληνικά κοιτάσματα Υδρογονανθράκων, μαζί με τα κυπριακά και τα ισραηλινά, αποτελούν τη νέα μεγάλη πηγή τροφοδοσίας της Ευρώπης με φυσικό αέριο. Το τονίζω ιδιαίτερα για να αναδείξω την προτίμηση που πρέπει να δοθεί από την ΕΕ και άλλες διεθνείς δυνάμεις, στον αγωγό EASTMED, σε αντιδιαστολή με τις προτάσεις για αγωγό προς Τουρκία. Οι τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία με τον προκλητικό Ερντογάν που ξεπερνά κάθε όριο του διεθνούς δικαίου, επιβεβαιώνουν την πρότασή μας».

Διαβάστε ακόμα: Εξαγγελίες Σταθάκη για τους υδρογονάνθρακες στο Athens Energy Forum 2018

Διαφήμιση