Αρχική Περιβάλλον Από την Ελλάδα το 22,2% της παγκόσμιας παραγωγής σπόρων

Από την Ελλάδα το 22,2% της παγκόσμιας παραγωγής σπόρων

0
Διαφήμιση

Τρίτη χώρα σε βιοποικιλότητα στον κόσμο είναι η Ελλάδα καθώς από την χώρα μας προέρχεται το 22,2% της παγκόσμιας σποροπαραγωγής. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να καταστεί βασικός παίκτης σε παγκόσμιο επίπεδο, «φρενάροντας» τον μεγαλύτερο παραγωγό σπόρων στον κόσμο, αποτρέποντας το μονοπώλιο.

Αυτά ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου. Όπως τόνισε η Τράπεζα Διατήρησης Γενετικού Υλικού του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ – Δήμητρα φυλάει 270 ποικιλίες αμπέλου, 800 οπωροφόρων δέντρων και περισσότερα από 14.000 τα είδη ετήσιων παραδοσιακών ποικιλίων και των συγγενών αυτοφυών ειδών τους.

Ο υπουργός χαρακτήρισε την τράπεζα «κιβωτό» του ελληνικού πολλαπλασιαστικού υλικού και τόνισε ότι η Ελλάδα, σε παγκόσμιο επίπεδο, αποτελεί την τρίτη χώρα σε βιοποικιλότητα

«Η χώρα μας διαθέτει ένα πλούτο φυτογενετικών πόρων, μια κληρονομιά που αναμένει τη συστηματική και αειφόρο αξιοποίησή της», υπογράμμισε ο κ. Αποστόλου, εκφράζοντας την αμέριστη στήριξη του υπουργείου στις προσπάθειες των επιστημόνων και ερευνητών της Τράπεζα Διατήρησης Γενετικού Υλικού του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ – Δήμητρα.

Υπογράμμισε ότι μετά από δέκα χρόνια αδράνειας «επιτέλους η Τράπεζα αποκτά σάρκα και οστά» και δεσμεύτηκε για περαιτέρω χρηματοδότησή της, μέσω κοινοτικών και εθνικών προγραμμάτων. «Η προστασία των φυτογενετικών πόρων είναι σήμερα ιδιαίτερης σημασίας, ενόψει των κλιματικών αλλαγών και της αύξησης του ανθρώπινου πληθυσμού, για τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας και την ενίσχυση της γεωργίας σε παγκόσμια κλίμακα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Οι τράπεζες γενετικού υλικού στοχεύουν στη διατήρηση γενετικού υλικού φυτών και στη βιωσιμότητά τους, «γιατί – όπως είπε – το ενδογενές αυτό γενετικό υλικό, αυτονόητα προσαρμοσμένο στις τοπικές συνθήκες, θα είναι διαθέσιμο για αναπαραγωγή είτε σε περιπτώσεις δύσκολων συνθηκών και σημερινών ή μελλοντικών αναγκών».

Ακόμα και μόνο η διατήρηση καλλιεργειών που κινδυνεύουν να χαθούν λόγω αντικατάστασής τους από καινούργιες πιο αποδοτικές, ή για τη διατήρηση κάποιου αγρονομικού χαρακτηριστικού ενός φυτού, που στην ουσία τους αποτελούν εθνικό πλούτο, σε σύνδεση με την ιστορία και τον πολιτισμό, η λειτουργία των τραπεζών αυτών είναι “επιτακτική”.

«Επί της ουσίας οι τράπεζες γενετικού υλικού, αποτελούν μια θεσμική αντιπρόταση στην κυρίαρχη τάση, μια ρωγμή στην απόδοση των σπόρων από το νομικό σύστημα στον ιδιωτικό τομέα, για να διατηρήσουμε τη βιοποικιλότητα και να πετύχουμε την επισιτιστική ασφάλεια με προσαρμογή της γεωργίας στην επερχόμενη κλιματική αλλαγή», είπε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε ότι η λειτουργία της Τράπεζας Γενετικού Υλικού, με διεθνείς προδιαγραφές στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, αποτελεί διακηρυγμένη προτεραιότητα του υπουργείου, με σκοπό τη συλλογή, διάσωση, διατήρηση και προστασία των φυτογενετικών πόρων της χώρας, την καλλιέργεια και αξιολόγησή τους και τη δημιουργία ενιαίας βάσης δεδομένων φυτικών ειδών.

Διαφήμιση