Αρχική Καταστροφές Το 1/4 του πλανήτη θα γίνει έρημος με μια υπερθέρμανση 2 °C!

Το 1/4 του πλανήτη θα γίνει έρημος με μια υπερθέρμανση 2 °C!

0
erimos (4)
Διαφήμιση

Περισσότερο από το ένα τέταρτο της επιφάνειας του πλανήτη αναμένεται να γίνει πολύ ξηρότερο εάν οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αυξηθούν κατά 2 °C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, προβλέπουν οι επιστήμονες!

Μια παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας θα οδηγήσει πολλές περιοχές να αντιμετωπίσουν αυξημένη απειλή ξηρασίας και πυρκαγιών, σύμφωνα με μελέτες.

υπερθέρμανση (1)

Η ξηροποίηση είναι μια σοβαρή απειλή – καθώς θα έχει επιπτώσεις στη γεωργία, στην ποιότητα των υδάτων και στη βιοποικιλότητα.

Ο περιορισμός της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε λιγότερο από 1,5 °C θα αποφύγει ακραίες αλλαγές για τα δύο τρίτα αυτών των περιοχών, σύμφωνα με τη μελέτη.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Νότου (Sustech) στο Shenzhen της Κίνας, Chang-Eui Park, η ξηρότητα είναι ένα μέτρο της ξηρότητας της επιφάνειας της γης, το οποίο μπορεί να υπολογιστεί συνδυάζοντας τις προβλέψεις της καθίζησης και της εξάτμισης.

υπερθέρμανση (3)

Οι επιστήμονες μελέτησαν προβολές από 27 διαφορετικά παγκόσμια κλιματολογικά μοντέλα για να εντοπίσουν περιοχές στις οποίες η γη αναμένεται να καταστεί πολύ ξηρότερη, καθώς η υπερθέρμανση του πλανήτη φτάνει τους 1,5 °C και 2 °C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Η επιδείνωση της ξηρασίας έχει ήδη αυξηθεί σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, τη νότια Αφρική και την ανατολική ακτή της Αυστραλίας κατά τον 20ό αιώνα, ενώ οι ημι-άνυδρες περιοχές του Μεξικού, της Βραζιλίας, της Νότιας Αφρικής και της Αυστραλίας έχουν αρχίσει να μετατρέπονται σε ερήμους καθώς θερμαίνεται ο κόσμος.

υπερθέρμανση (2)

Οι περιοχές του κόσμου που θα επωφεληθούν περισσότερο από τη διατήρηση της θερμοκρασίας κάτω από 1,5 °C είναι μέρη της Νοτιοανατολικής Ασίας, της Νότιας Ευρώπης, της Νότιας Αφρικής, στη Νότια Αυστραλία όπου ζουν σήμερα περισσότερο από το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

υπερθέρμανση (4)

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό Nature Climate Change.

Διαφήμιση