Αρχική Ανακύκλωση Τέλη καθαριότητας με βάση το περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Τέλη καθαριότητας με βάση το περιβαλλοντικό αποτύπωμα

0
large recycling bins
Διαφήμιση

Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του κάθε θα καθορίζει το ύψος των τελών καθαριότητας νοικοκυριού και όχι τα τετραγωνικά. Η ρύθμιση αυτή προβλέπεται με την επέκταση και επικείμενη νομοθέτηση του οικονομικού εργαλείου «πληρώνω όσο πετάω» και σε επίπεδο πολίτη.

Αυτό επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος από το βήμα ενημερωτικής ημερίδας για τις νέες τεχνολογίες τηλεματικής στις συγκοινωνίες.

«Η νέα περίοδος της ανακύκλωσης με τον πρόσφατο ν. 4496/2017 σηματοδοτεί κάτι καινούργιο στο περιβάλλον» είπε.  Συνδέει τα τέλη καθαριότητας με την απόδοση των ρευμάτων ανακύκλωσης. Θέτει στην καρδιά του συστήματος νέες “οικονομικές” εφαρμογές της τηλεματικής. Για παράδειγμα την εξ αποστάσεως μέτρηση του ποσοστού πληρότητας των κάδων και ζύγισή τους on-line για τη βελτιστοποίηση της συλλογής και μεταφοράς των απορριμμάτων.

Εξήγησε ότι θα υπάρχει σύνδεση κατοικιών και των κάδων τους μέσω κωδικών με τα απορριμματοφόρα και τα δρομολόγιά τους για τη μέτρηση της ποσότητας των απορριμμάτων σε επίπεδο νοικοκυριού. Και αυτό αφορά και τις επιχειρήσεις και όλες τις δραστηριότητες της πόλης.

«Επιπλέον», συνέχισε «η θεσμοθέτηση το 2018 της χωριστής διαλογής του οργανικού υλικού υποχρεωτικά στους χώρους εστίασης επιβάλλει ειδικό σύστημα αποκομιδής». Ο έλεγχος θα γίνεται τηλεματικά, γιατί αυτά τα φορτία θα απαλλάσσονται του ειδικού τέλους υγειονομικής ταφής.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στη συνδρομή της τηλεματικής στο εγχείρημα του Κτηματολογίου. Ουσιαστικά είναι η αποτύπωση σε μία ενιαία βάση δεδομένων όλων των γεωχωρικών δεδομένων της χώρας. Αυτά είναι οι δασικοί χάρτες, τα σχέδια οικισμών, οι ιδιοκτησίες, σε ένα υπόβαθρο. Θα διατίθενται σε μια database ανοιχτή στον πολίτη, ανοιχτή και στον επιχειρηματία που θα δίνει ταυτόχρονα τη δυνατότητα να διαβάσουμε πάνω σε ένα υπόβαθρο την κωδικοποίηση της περιβαλλοντικής και δασικής νομοθεσίας.

Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, θα σταματήσει μια πολύ μεγάλη αντιδικία που υπάρχει στην Ελλάδα για τις επενδύσεις και τις χρήσεις γης. «Πια και για πρώτη φορά θα είναι ξεκάθαρο πού μπορεί να κάνει ο καθένας τι. Και αυτό είναι μια ξεκάθαρη αναπτυξιακή επένδυση» είπε.

Διαφήμιση