Αρχική Υγεία - Διατροφή Αντιμικροβιακός Ανελκυστήρας: Καινοτόμος εφαρμογή του Αντιμικροβιακού Χαλκού

Αντιμικροβιακός Ανελκυστήρας: Καινοτόμος εφαρμογή του Αντιμικροβιακού Χαλκού

0
elevator big
Διαφήμιση

Μεγάλη επιτυχία παρουσίασε η πρόδρομος ερευνητική εργασία με θέμα:  «Ο Αντιμικροβιακός Ανελκυστήρας μια καινοτόμος εφαρμογή του Αντιμικροβιακού Χαλκού στο πλαίσιο της προάσπισης της Δημόσιας Υγείας» στο 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Ελέγχου Λοιμώξεων , το οποίο πραγματοποιήθηκε  στην Αθήνα από  1 εως 3 Νοεμβρίου του  2017, στο ξενοδοχείο Royal Olympic.

Η Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Βιοπαθολόγος κ. Κατερίνα Καραγιώργου, Μέλος της Ερευνητικής Ομάδας του Ελληνικού Ινστιτούτου Ανάπτυξης Χαλκού, ΕΙΑΧ, παρουσίασε την παραπάνω επιστημονική εργασία, (προφορική ανακοίνωση), δίδοντας έμφαση κυρίως στη παρουσίαση των προδρόμων ερευνητικών αποτελεσμάτων, που αφορούν την εφαρμογή αντιμικροβιακού χαλκού, σε ανελκυστήρα και την μείωση των μικροβιακών φορτίων στο συγκεκριμένο χώρο.

Η Δρ. Κατερίνα Καραγιώργου ανέφερε χαρακτηριστικά: “ Στο πλαίσιο της έρευνας για τη μείωση της μικροβιακής χλωρίδος, σε θάλαμο ανελκυστήρος, εφαρμόστηκε αντιμικροβιακός χαλκός, ειδικό κράμα (C75200 – CuNi18Zn20) διαπιστευμένο από την EPA  ( Environmental Protection Agency) των ΗΠΑ, σε συγκεκριμένα σημεία όπως τα πληκτρολόγια, εσωτερικά και εξωτερικά, την επιμήκη χειρολαβή στηρίξεως, εντός του θαλάμου  και επιφάνειες συγκεκριμένης διαστάσεως στο εσωτερικό και στην θύρα.

Έγιναν μικροβιακές δειγματοληψίες και τα αποτελέσματα αναλύθηκαν σε πιστοποιημένο μικροβιολογικό εργαστήριο, το Εργαστήριο Βιοπαθολογίας του Αρεταιείου Νοσοκομείου, της Ιατρικής Σχολής Αθηνών”

Η Καθηγήτρια Βιοπαθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Ευαγγέλια Κουσκούνη, ανέφερε χαρακτηριστικά στο πλαίσιο των αποτελεσμάτων της έρευνας τα παρακάτω:

“Η μικροβιακή χλωρίδα στον θάλαμο του αντιμικροβιακού ανελκυστήρα, παρουσίασε μείωση 80 έως 85%, σε σχέση με αντίστοιχο μάρτυρα θάλαμο ανελκυστήρα, χωρίς εφαρμογή αντιμικροβιακού χαλκού, στον ίδιο χώρο και για την ίδια πληθυσμιακή ομάδα.

Τα μικροβιακά στελέχη που ανευρέθησαν ήταν  κοινά μικρόβια χώρων, επιφανειών και περιβαλλοντικής χλωρίδας. Χαρακτηριστικά  ανιχνευθήκαν,  θετικοί κατά gram+ κόκκοι, όπως ο Staphylococcus και αρνητικά κατά gram- βακτηρίδια, όπως η  Escherichia Coli”.

Τέλος, ο Δρ. κ Ευσταθίου Παναγιώτης Επιστημονικός Σύμβουλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ανάπτυξης Χαλκού, χαρακτηριστικά ανέφερε: “Η συγκεκριμένη πρόδρομος μελέτη παρουσιάζει ενθαρρυντικά στοιχεία για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας σε χώρους μαζικών συγκεντρώσεων και χρήζει περαιτέρω έρευνας και ανάλυσης, ώστε να αποτελέσει συγκεκριμένη μεθοδολογία, με συγκεκριμένη αποτελεσματικότητα”.

 

Διαφήμιση