Αρχική Καταστροφές Τα τζάκια και οι σόμπες “μολύνουν” την ατμόσφαιρα – Οι πρώτες συστάσεις

Τα τζάκια και οι σόμπες “μολύνουν” την ατμόσφαιρα – Οι πρώτες συστάσεις

0
aithalomihli
Διαφήμιση

Άρχισαν τα πρώτα κρούσματα αιθαλομίχλης στην Ελλάδα…Πρώτα θύματα οι κάτοικοι της Λάρισας και του Βόλου, με αποτέλεσμα η Περιφέρεια Θεσσαλίας να εκδόσει συστάσεις για την ενημέρωση και προστασία του πληθυσμού, λόγω των αυξημένων συγκεντρώσεων σωματιδίων που παρατηρούνται σύμφωνα με τις μετρήσεις του Σταθμού Μέτρησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης.

Σύμφωνα με σε σχετική ανακοίνωση, αυξημένες συγκεντρώσεις σωματιδίων καταγράφονται κυρίως τις βραδινές ώρες της ημέρας (από 20:00 μ.μ. έως 04:00 μ.μ.) ιδιαίτερα όταν επικρατούν συνθήκες άπνοιας και υψηλής σχετικής υγρασίας, ενώ τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας οι τιμές κυμαίνονται σε κανονικά επίπεδα.

Αυτό οφείλεται, σύμφωνα με την Περιφέρεια στις καύσεις για την θέρμανση των κτηρίων και κυρίως στη χρήση του ξύλου ως καυσίμου στα τζάκια και στις σόμπες των κατοικιών.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας τονίζει ότι άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς επίσης τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση –δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία, ενά άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου.

Παράλληλα συνιστάται στους πολίτες να αποφεύγουν κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσουν τον χρόνο παραμονής σε αυτούς ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

Η Περιφέρεια καλεί τέλος τους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση τζακιών και σομπών για τη θέρμανση των κτηρίων, ιδιαίτερα τις ημέρες που επικρατούν συνθήκες άπνοιας και αυξημένης υγρασίας, οι οποίες ευνοούν τη συσσώρευση των ρύπων.

Επισημαίνει επίσης ότι στα τζάκια, σόμπες και οποιεσδήποτε άλλες εγκαταστάσεις θέρμανσης, απαγορεύεται η καύση συνθετικής ξυλείας (νοβοπάν κ.λπ.), καθώς και υπολειμμάτων επεξεργασμένης ξυλείας που περιέχουν βερνίκια, κόλλες και λοιπές επικίνδυνες ουσίες για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, καθώς και η χρήση ως καυσίμων, πλαστικών υλικών, ελαστικών, χρησιμοποιημένων ορυκτελαίων και απορριμμάτων, η καύση των οποίων εκλύει και άλλες ουσίες επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Διαφήμιση