Αρχική Θεραπείες Πρέπει να κάνουν εξετάσεις για ιλαρά όσοι έχουν γεννηθεί μετά το ’70

Πρέπει να κάνουν εξετάσεις για ιλαρά όσοι έχουν γεννηθεί μετά το ’70

0
vaccination 1215279 960 720
Διαφήμιση

 

«Όσοι έχουν γεννηθεί μετά το 1970 πρέπει να κάνουν εξετάσεις για ιλαρά και αν δεν έχουν αντισώμστα να κάνουν εμβόλιο» είπε η καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Τζένη Κρεμαστινού καθώς συνεχίζεται η καταγραφή κρουσμάτων της ασθένειας.

Η κυρία Κρεμαστινού μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 έκανε λόγο για «επιδημία ιλαράς» στη χώρα μας, εξηγώντας ότι ατελώς εμβολιασμένοι θεωρούνται όλοι όσοι έκαναν μόνο την πρώτη και όχι τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

«Όταν ήμασταν μικροί περνούσαμε σχεδόν όλοι ιλαρά και είχαμε φυσική ανοσία. Μετά το 1970 ελαττώθηκαν τα κρούσματα αφού το εμβόλιο εντάχθηκε στο πρόγραμμα εθνικών εμβολιασμών. Τότε η δεύτερη δόση του εμβολίου γινόταν σε ηλικία 12-14 ετών, αλλά επειδή τα εμβόλια γίνονται από παιδιάτρους, πολλά παιδιά δεν πήγαιναν και έχαναν τη δόση. Σε μερικά χρόνια αποφασίστηκε ότι η δεύτερη δόση θα γίνεται στα 4 έτη κι έτσι δημιουργήθηκαν ανεμβολίαστες ή ατελώς εμβολιασμένες ομάδες» εξήγησε η κυρία Κρεμαστινού.

«Αν δεν έχεις αντισώματα είναι πολύ εύκολο να κολλήσεις ιλαρά» επεσήμανε  η καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας, δηλώνοντας την πλήρη αντίθεσή της με το κίνημα του μη εμβολιασμού.

Τι προκαλεί την ιλαρά

Την ιλαρά προκαλεί ένας ιός. Εξαπλώνεται όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει, φτερνίζεται ή μοιράζεται με άλλα άτομα το πιρούνι που τρώει και το ποτήρι που πίνει. Ο ιός της ιλαράς μπορεί να ταξιδέψει και μέσω του αέρα. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να κολλήσετε ιλαρά, αν είστε κοντά σε κάποιον που έχει τον ιό, ακόμη κι αν το πρόσωπο αυτό δεν βήξει ή φτερνιστεί απευθείας σε εσάς.

Μπορείτε να μεταδώσετε τον ιό σε άλλους 4 ημέρες πριν εμφανιστούν εξανθήματα μέχρι και 4 ημέρες αφότου εμφανιστούν. Ο ιός είναι πιο εύκολο να μεταδοθεί στις πρώτες μέρες που κάποιο άρρωστο αρρωστήσει από αυτόν.

Αν έχετε περάσει την ιλαρά, δεν μπορείτε να νοσήσετε και πάλι από αυτή.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Τα πρώτα συμπτώματα της ιλαράς είναι σαν ένα έντονο κρυολόγημα με υψηλό πυρετό, καταρροή, φτέρνισμα, πονόλαιμο και βήχα. Οι λεμφαδένες στον λαιμό μπορεί να πρηστούν. Μπορεί επίσης να αισθάνεστε πολύ κουρασμένοι, να έχετε διάρροια και τα μάτια σας να είναι κόκκινα και να πονούν. Καθώς αυτά τα συμπτώματα υποχωρούν, εμφανίζονται κόκκινες κηλίδες μέσα στο στόμα σας και στη συνέχεια πολλά εξανθήματα σε όλο το σώμα σας.

Η ιλαρά χρειάζεται περίπου από 7 έως 18 ημέρες για να εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματα. Αυτό ονομάζεται περίοδος επώασης.

Διαφήμιση